ΚΟΣΜΟΣ

Επιμένει σε διάλογο «χωρίς προϋποθέσεις» ο Τσαβούσογλου

Να διατηρήσει την αμεροληψία της εν μέσω της διαμάχης Ελλάδας – Τουρκίας ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας υποστήριξε ότι η Ε.Ε. δεν έχει δικαιοδοσία στο ζήτημα των θαλάσσιων συνόρων, ενώ επεσήμανε ότι θα πρέπει να μείνει αμερόληπτη στη διαμάχη Αθήνας – Άγκυρας.

Πάντως, ο κ. Τσαβούσογλου επανέλαβε την ετοιμότητα της τουρκικής κυβέρνησης για έναν «άνευ προϋποθέσεων» διάλογο με την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η παρούσα ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο προκλήθηκε από τις μονομερείς ενέργειες των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων που παραβιάζουν τα δικαιώματα των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων», υποστήριξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. «Οι Έλληνες και οι Ελληνοκύπριοι προσπαθούν να δημιουργήσουν συμμαχίες εναντίον της Τουρκίας απομονώνοντας εμάς και τους Τουρκοκύπριους», πρόσθεσε, αναφέροντας ενδεικτικά τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί με τη Γαλλία και το Ισραήλ.

Κατηγόρησε επίσης την Ελλάδα ότι «παρενόχλησε» το ερευνητικό σκάφος Ουρούτς Ρέις, ότι στρατιωτικοποιεί τα νησιά και ότι παρενοχλεί την «τουρκική» (όπως την αποκάλεσε) μειονότητα της Θράκης. Αναλύοντας τη θέση της Τουρκίας, είπε ότι η στρατηγική της έχει δύο διαστάσεις: αφενός τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών με βάση το διεθνές δίκαιο και αφετέρου την προστασία των Τουρκοκυπρίων και των δικαιωμάτων τους.

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Ντ. Μακάλιστερ ενημέρωσε τον Τούρκο ΥΠΕΞ για τη θέση της Επιτροπής, δηλαδή για την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς και την απαίτηση των Βρυξελλών για αποκλιμάκωση και επίλυση της κρίσης μέσω διαλόγου. Υπενθύμισε εξάλλου ότι στην επόμενη ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρόκειται να συζητηθεί η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και να εκδοθεί ένα ψήφισμα.

Στη δευτερολογία του, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία δεν τάσσεται υπέρ της ανάληψης στρατιωτικής δράσης, λέγοντας μάλιστα ότι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δώσει εντολή στις τουρκικές δυνάμεις «να μην πυροβολήσουν πρώτες» αλλά επέμεινε ότι «οι ελληνικές δυνάμεις μας παρενοχλούν».

Όσον αφορά μια πιθανή προσφυγή στη Χάγη, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι θα πρέπει να προηγηθούν διερευνητικές επαφές «για όλα τα ανοιχτά θέματα» και μια διμερής συμφωνία. «Αν έχει η ελληνική πλευρά προϋποθέσεις, θα έχουμε κι εμείς», είπε, τονίζοντας ότι η Άγκυρα «δεν αποκλείει τίποτα».

Υπενθυμίζεται ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. θα συζητήσουν επί των ελληνοτουρκικών ζητημάτων στη Σύνοδο Κορυφής, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 24 – 25 Σεπτεμβρίου, με την ελληνική πλευρά να επιμένει στην επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Άγκυρας.

Η ένταση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου έχει κλιμακωθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα, μετά τη διενέργεια σεισμογραφικών ερευνών σε θαλάσσιες περιοχές, οι οποίες βρίσκονται –σύμφωνα με την Αθήνα- εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Από την πρώτη στιγμή, στο πλευρό της Ελλάδας τάχθηκε μια σειρά χωρών της Ε.Ε., με κυριότερη αυτή της Γαλλίας, η οποία στηρίζει αναφανδόν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή της Μεσογείου.