ΕΛΛΑΔΑ

Επίδομα θέρμανσης: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα, πότε θα γίνει η καταβολή

Θέμα ωρών είναι η έκδοση της υπουργικής απόφασης η οποία θα καθορίζει τις λεπτομέρειες για το επίδομα θέρμανσης.

Η διαδικασία για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους αναμένεται να ξεκινήσει εντός του μηνός και να ολοκληρωθεί στις αρχές Ιανουαρίου. Στους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών είναι η υποβολή των αιτήσεων να γίνει σε 2 στάδια.

Στο πρώτο στάδιο η πλατφόρμα θα ανοίξει εντός του μήνα και θα παραμείνει ανοικτή έως και τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου προκειμένου να κατατεθούν τα τιμολόγια ή οι αποδείξεις που θα έχουν εκδοθεί έως και τις 31 Δεκεμβρίου. Οι πληρωμές στους δικαιούχους αναμένεται να γίνουν τον Ιανουάριο. Στο δεύτερο στάδιο θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση όσοι δεν πρόλαβαν να καταθέσουν τα σχετικά παραστατικά στην α΄φάση.

Το συνολικό κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης ανέρχεται σε 84 εκατ. ευρώ ενώ το ύψος ανά δικαιούχο κυμαίνεται από 80 ευρώ έως και 800 ευρώ. Στους δικαιούχους του φετινού επιδόματος είναι όχι μόνο όσοι κάνουν χρήση πετρελαίου θέρμανσης αλλά και όσοι χρησιμοποιούν φυσικό αέριο. Επίδομα θέρμανσης δικαιούνται και όσοι κάνουν χρήση ξύλων ή πέλλετ υπό την προϋπόθεση όμως ότι κατοικούν σε ορεινές περιοχές με λιγότερους από 2.500 κατοίκους.

Καθοριστική στη διαμόρφωση του νέου συστήματος ήταν η συμβολή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας  η οποία μελέτησε τις θερμαντικές ανάγκες σε περισσότερους από 13.000 οικισμούς της Ελλάδος. Έτσι, οι ορεινές περιοχές  (χωριά, πόλεις) θα δικαιούνται υψηλότερη επιδότηση ανεξάρτητα αν βρίσκονται για π.χ. στην Κρήτη ή την Πελοπόννησο.

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης παραμένουν τα ίδια δηλαδή:

  • * Εισόδημα : ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα  έως 12.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή χήρο/χήρα ή σε διάσταση και 20.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης. Το όριο αυτό  προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το εισόδημα ανέρχεται σε 22.000 ευρώ, και  προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.
  • * Ακίνητη Περιουσία: Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει το ποσό των 130.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 250.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Ραλλού Αλεξοπούλου – naftemporiki.gr