Επίδομα ανεργίας μόνο με πρόγραμμα κατάρτισης
Ποια σενάρια επεξεργάζεται η κυβέρνηση – «Στόχος η ένταξη στην αγορά εργασίας και όχι το επίδομα ως αυτοσκοπός»
Σε δύο κατευθύνσεις θα είναι οι μεταρρυθμίσεις που θα προωθηθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για την αύξηση της απασχόλησης. Από την μία πλευρά ενεργητικές πολιτικές που θα ενισχύουν την ενεργοποίηση της αγοράς εργασίας, και τη δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά και ενός πλέγματος ασφαλείας κατά της ανεργίας. Ενώ ο ΟΑΕΔ θα περάσει στην νέα ψηφιακή εποχή ώστε να μπορεί να προσφέρει τη βέλτιστη ενεργό υποστήριξη για την εξεύρεση απασχόλησης στους ανέργους.
Από την άλλη πλευρά βρίσκεται ο ανασχεδιασμός των παθητικών πολιτικών απασχόλησης. Αυτό σημαίνει πως στόχος σύμφωνα με την έκθεση του Ταμείου θα είναι ο εξορθολογισμός και μια πιο σύγχρονη αντίληψη για την επιδοματική πολιτική για την απασχόληση, απομακρύνοντας όλα τα αντικίνητρα για την μετάβαση στην αγορά εργασίας και παράλληλα αντιμετωπίζοντας στοχευμένα τις ανάγκες των μακροχρόνια ανέργων.
Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης έχει αναφέρει στο παρελθόν πως θα αναθεωρηθεί ο τρόπος που αντιμετωπίζεται το επίδομα ανεργίας. Στόχος είναι οι άνεργοι να μπαίνουν στην αγορά εργασίας και όχι να λαμβάνουν ένα επίδομα ανεργίας.
Η πιο σημαντική αλλαγή
Θεμελιώδης αλλαγή όπως αναφέρουν πηγές της επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι οι άνεργοι εφόσον θα παίρνουν επίδομα ανεργίας, θα πρέπει να είναι και διαθέσιμοι να παρακολουθήσουν προγράμματα κατάρτισης.
Σε αυτό το πλαίσιο ο άνεργος πέρα από την υποχρέωση του να παρακολουθεί προγράμματα κατάρτισης κατά το διάστημα ανεργίας από τα οποία θα «κερδίζει» ένα πιστοποιητικό δεξιοτήτων θα του δίνεται και η δυνατότητα μέσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ να αποκτά και εργασιακή εμπειρία. Ήδη ο ΟΑΕΔ προχωρά σε τέτοιου είδους προγράμματα όπως αυτού του ψηφιακού μάρκετινγκ που απευθύνεται σε νέους ανέργους έως 29 ετών.
Η πρόταση της επιτροπής Πισσαρίδη
Η κυβέρνηση βέβαια δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά της τελικά εάν όλος ο ανασχεδιασμός πατήσει για τα επιδόματα ανεργίας ολοκληρωτικά πάνω στις προτάσεις Πισσαρίδη, ιδίως για τον υπολογισμό του ύψους των επιδομάτων.
Αναλυτικά η πρόταση της επιτροπής είναι να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού του και κατά βάση να χορηγείται επί ένα 6μηνο με την προϋπόθεση της συμμετοχής του ανέργου σε προγράμματα κατάρτισης.
Επιπλέον προτείνεται το επίδομα ανεργίας να μην είναι σταθερό και συνδεδεμένο με τον κατώτατο μισθό αλλά με τις προηγούμενες αμοιβές του ανέργου. Σύμφωνα με την πρόταση, το επίδομα ανεργίας θα πρέπει να οριστεί στο 55% του μέσου μηνιαίου μισθού του ανέργου στα προηγούμενα 3 έτη με ανώτατο όριο επιδόματος τα 1200 ευρώ αλλά η μέγιστη διάρκεια του αυξημένου επιδόματος θα πρέπει να είναι μόνο για έξι μήνες.
Η βασική προϋπόθεση που θα πρέπει να τηρείται για να πληρωθεί ο εργαζόμενος είναι ο άνεργος να αναζητά ενεργά εργασία ή να συμμετέχει σε προγράμματα κατάρτισης. Στη συνέχεια αν ο άνεργος μετά τους έξι μήνες παρά τις ενεργές προσπάθειες για εύρεση εργασίας δεν έχει βρει δουλειά, θα λαμβάνει για διάστημα έως έξι μήνες, το επίδομα ανεργίας στο επίπεδο που είναι σήμερα, δηλ. στο 55% του κατώτατου μισθού.
ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΑΚΡΙΒΟΥ – moneyreview.gr