ΕΛΛΑΔΑ

Ενδείξεις για κρούσματα της μετάλλαξης και στη Βόρεια Ελλάδα

59 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης στη χώρα

Εκτός από την Αθήνα και την Κρήτη, υπάρχουν ενδείξεις για κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού και στη Βόρεια Ελλάδα,τόνισε σήμερα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Επιβεβαιώνοντας πως στη χώρα μας προς το παρόν έχει εντοπιστεί μόνο η βρετανική μετάλλαξη, με συνολικά 59 κρούσματα, ο κ. Αρκουμανέας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ προειδοποίησε πως υπάρχουν και μερικά «ύποπτα» στη Βόρεια Ελλάδα.

«Πρέπει να υποθέσουμε ότι υπάρχει μια διασπορά της καινούριας μετάλλαξης και στη χώρα μας», και γι’ αυτό ακριβώς ξεκίνησε μια πιο έντονη γονιδιακή επιτήρηση που είναι μια διαδικασία ειδική και γίνεται στην Αθήνα σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Με βάση τα στοιχεία που δείχνουν ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος είναι πιο μεταδοτικό, ο κ. Αρκουμανέας εξέφρασε την ανησυχία του για περισσότερα κρούσματα κάτι που όπως είπε έρχεται να προστεθεί σε μια ήδη πολύπλοκη εξίσωση.

Στο ερώτημα εάν τα νέα δεδομένα που δημιουργεί το μεταλλαγμένο στέλεχος μπορούν να οδηγήσουν σε διαφοροποίηση των μέτρων, τόνισε ότι εάν διαπιστωθεί μεγάλη διάδοση προφανέστατα θα επηρεάσει κάποιες αποφάσεις. Επίσης, δεν απέκλεισε ενδεχόμενο τρίτου lockdown αν υπάρξουν ανησυχητικά σημάδια .

Για την επιστροφή των μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων στα σχολεία την προσεχή Δευτέρα τόνισε ότι πρόκειται για μια απόφαση ειλημμένη ενώ για την επόμενη δραστηριότητα που θα μπορούσε να ξεκινήσει εξήγησε ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται κάθε Παρασκευή από την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων.

«Συζητάμε εβδομάδα- εβδομάδα, μέρα – μέρα. Ανοίγουμε σταδιακά για να βλέπουμε την επίπτωση της κάθε άρσης και για να έχουμε καλύτερη εικόνα για μετάλλαξη», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Σχολιάζοντας νωρίτερα τη βρετανική μετάλλαξη που έχει εντοπιστεί στην Ελλάδα, ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος εκτίμησε ότι είναι εξαιρετικά πιθανόν η μετάλλαξη αυτή του ιού να επικρατήσει του αρχικού στελέχους καθώς φαίνεται πως μεταδίδεται πιο εύκολα. Σημείωσε μάλιστα πως είναι εξαιρετικά σημαντικό πια να υπάρξει γρήγορος εμβολιασμός του πληθυσμού.

Διαπιστώνοντας από την πλευρά του ελαφρώς «τσιμπημένο» αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης εξήγησε ότι οι νέες μεταλλάξεις τον ανησυχούν πολύ, κυρίως για τον αυξημένο ρυθμό μετάδοσης. Ο αριθμός κρουσμάτων είναι λίγο αυξημένος, σημείωσε. Όμως δεν έχουμε υπερβολική αύξηση. Η αύξηση αυτή οφείλεται στο άνοιγμα του λιανεμπορίου σε συνδυασμό με τα σχολεία και ελάχιστα μεταλλαγμένα στελέχη, εκτίμησε ο κ. Σαρηγιάννης.

Για αυξημένα κρούσματα έκανε λόγο και η καθηγήτρια Αθηνά Λινού η οποία στάθηκε ιδιαίτερα στον δείκτη θετικότητας που έχει σημειώσει αύξηση. Να σημειωθεί ότι χθες η χώρα μας κατέγραψε 436 νέα κρούσματα, με τη θετικότητα να εκτοξεύεται πάλι στο 4,64%. Όπως εξήγησε η. κ. Λινού, παρά το σχετικά μικρό αριθμό των θετικών τεστ, «δείκτης θετικότητας ξεπέρασε το 4%», κάτι που προκαλεί προβλήματα στις «κόκκινες» περιοχές.

Η κ. Λινού εμαφνίστηκε επίσης ανήσυχη για τα κρούσματα μεταλλαγμένου ιού που εντοπίστηκαν και στη χώρα μας. Όπως τόνισε, «κάθε αύξηση των επαφών, θα φέρνει αύξηση κρουσμάτων».