Εμβόλιο AstraZeneca: Ιατρικό ή πολιτικό θέμα;
Η μία μετά την άλλη ευρωπαϊκές χώρες αποφασίζουν να αναστείλουν προσωρινά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, αν και προς το παρόν τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όσο και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου συνιστούν να συνεχιστούν κανονικά οι εμβολιασμοί.
Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Δανία και Σουηδία είναι μεταξύ των 14 χωρών, που σταμάτησαν τη χορήγηση του σκευάσματος, αν και το ποσοστό των θρομβώσεων στους εμβολιασθέντες είναι χαμηλότερο από εκείνο στον γενικό πληθυσμό. Το στοιχείο αυτό κάνει ορισμένους να αναρωτιούνται εάν πρόκειται για μία απόφαση που στηρίζεται αποκλειστικά σε επιστημονικά δεδομένα ή επηρεάζεται και από την πολιτική.
Είναι αλήθεια ότι η AstraZeneca έχει εμπλακεί σε μία οξύτατη διαμάχη με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς σχεδιάζει να παραδώσει μόλις 30 εκατ. δόσεις μέσα στο πρώτο τρίμηνο, δηλαδή περίπου το 1/3 εκείνων που είχε αρχικά υποσχεθεί. Όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει ο Gaurdian οι χαμηλές προμήθειες καθιστούν πιο εύκολη την απόφαση για αναστολή των χορηγήσεων. Από την άλλη η βρετανική εφημερίδα αναγνωρίζει πως οι κυβερνήσεις, σε αντίθεση με τους επιστημονικούς οργανισμούς, λαμβάνουν και άλλους παράγοντες υπόψη, όπως για παράδειγμα τους φόβους και την δυσπιστία των πολιτών.
Επιπλέον σημειώνει πως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει σπάνιες παρενέργειες, οι οποίες δεν έγιναν φανερές στις κλινικές δοκιμές. Για παράδειγμα στους εμβολιασμούς για τη γρίπη των χοίρων το 2009 διαπιστώθηκε εκ των υστέρων πως 1 στις 55.000 χορηγήσεις του εμβολίου Pandemxrix προκαλούσε ναρκοληψία σε παιδιά. Επομένως κάθε ένδειξη πρέπει να εξετάζεται πολύ σοβαρά. Η Δανία για παράδειγμα, αν και αναγνωρίζει ότι το ποσοστό των θρομβώσεων είναι εξαιρετικά χαμηλό, σημειώνει ότι ένας 60 χρονος που πέθανε είχε «άκρως ασυνήθιστα» συμπτώματα. Η Νορβηγία ανέφερε επίσης ότι τρεις άνθρωποι που νοσηλεύονται είχαν «ασυνήθιστα συμπτώματα».
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι προς το παρόν δεν έχει ξεκαθαριστεί τι δεδομένα υπάρχουν για περιστατικά θρομβώσεων σε εμβολιασθέντες με εμβόλια άλλων εταιρειών.
Σε κάθε περίπτωση η ζημιά φαίνεται να έχει γίνει, όπως παρατηρεί και η Eurasia Group, αφού ο σπόρος της αμφιβολίας υπάρχει και θα μπορούσε να αποθαρρύνει αρκετούς από το να προχωρήσουν σε εμβολιασμό με το συγκεκριμένο εμβόλιο.
Πηγή: moneyreview.gr