Εμβολιασμοί-ραντεβού: Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα η έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας
Ομαλά λειτουργεί η πλατφόρμα εμβολιασμού των ηλικιωμένων άνω των 85 ετών, emvolio.gov.gr, που «άνοιξε» χθες το απόγευμα, μετά και την παρουσίασή της.
Μικρά, μεμονωμένα προβλήματα παρατηρούνται σε νησιά, και συγκεκριμένα στα αυτοματοποιημένα μηνύματα που στέλνει το σύστημα σε όσους κλείνουν ραντεβού. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου, Ηλία Τσεκρή, πολίτες που έστειλαν μήνυμα για να εμβολιαστούν στο νησί, έλαβαν απάντηση να παρουσιαστούν σε Κω, Κάλυμνο ή Λέρο. Σύμφωνα και με την ΠΟΕΔΗΝ, στη Σύρο ηλικιωμένοι έλαβαν μήνυμα να μεταβούν για εμβολιασμό στη Σαντορίνη.
«Είναι η πιο δύσκολη άσκηση εφοδιαστικής αλυσίδας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι δεδομένο ότι θα υπάρχουν αρρυθμίες στη διαδικασία. Θα κριθούμε ως προς το πόσο γρήγορα θα τις θεραπεύουμε. Γιατί αυτό αφορά πολλαπλά συστήματα και χιλιάδες ανθρώπους, είναι πρωτόγνωρο. Ωστόσο, είναι εθνικό στοίχημα που θα κερδηθεί» είπε τη Δευτέρα στο «Mega» ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.
Πώς κλείνονται τα ραντεβού
Σε κάθε περίπτωση, και μέσω του emvolio.gov.gr, οι ηλικιωμένοι μπορούν να κλείνουν ραντεβού, ενώ όσοι τους βοηθούν ψηφιακά δεν χρειάζονται εξουσιοδότηση. Ραντεβού μπορούν να τους κλείσουν και οι φαρμακοποιοί.
Πιο αναλυτικά, προγραμματισμός ραντεβού μπορεί να γίνει:
- Μέσω γραπτών μηνυμάτων (sms), εφόσον οι πολίτες έχουν εγγραφεί στη άυλη συνταγογράφηση και είναι δικαιούχοι εμβολιασμού.
- Απευθείας με είσοδo στην πλατφόρμα.
- Κατόπιν προσέλευσης των ηλικιωμένων ή τρίτων για λογαριασμό τους στο πλησιέστερο ΚΕΠ. Σε περίπτωση τρίτων προσώπων, απαιτείται υπεύθυνη δήλωση, η οποία θα ενσωματωθεί σε δεύτερο χρόνο στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr. Επίσης, ο τρίτος που θα προσέρχεται θα πρέπει να γνωρίζει τον ΑΜΚΑ του άμεσα ενδιαφερομένου, καθώς και τον ΑΔΤ ή να φέρει φωτοτυπία τους.
- Κατόπιν προσέλευσης των ηλικιωμένων ή τρίτων προσώπων για λογαριασμό τους στο πλησιέστερο φαρμακείο.
Όσοι πολίτες μπαίνουν απευθείας στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr, κλείνουν δύο ραντεβού με διαφορά 21 ημερών. Αφού επιλέξουν τις ημερομηνίες που επιθυμούν, το σύστημα δίνει ένα περιθώριο δύο λεπτών για να «κλειδώσει» το ραντεβού σε περίπτωση που ο πολίτης επιλέξει να κάνει κάποια αλλαγή.
Στη συνέχεια βγαίνει η μέρα και ώρα του εμβολιασμού και για τις δύο δόσεις κι αποστέλλεται με μήνυμα στο κινητό ο κωδικός του ραντεβού, ενώ σε χαρτί μπορεί να εκτυπωθεί μέσω υπολογιστή ο κωδικός QR, που είναι απαραίτητος κατά την προσέλευση στο εμβολιαστικό κέντρο κατά την ημέρα του εμβολιασμού.
Συγκεκριμένα, το μήνυμα του ραντεβού στην πλατφόρμα αναφέρει:
«Αγαπητή Κυρία / Αγαπητέ Κύριε…
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι τα προγραμματισμένα ραντεβού σας για τον εμβολιασμό κατά της COVID-19, θα πραγματοποιηθούν σε δύο (2) δόσεις, όπως περιγράφονται παρακάτω:
Τα ραντεβού μου
1η δόση στις (ημερομηνία) στις (ώρα) στο εμβολιαστικό κέντρο…
2η δόση στις (ημερομηνία) στις (ώρα) εμβολιαστικό κέντρο…
Ο κωδικός ραντεβού ή ο QR κωδικός είναι απαραίτητος κατά την προσέλευσή σας την ημέρα του εμβολιασμού».
Μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού του, ο πολίτης θα λαμβάνει και σχετικό ψηφιακό πιστοποιητικό, μόλις λάβει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου.
Διευκρινίσεις για τα ραντεβού
Λεπτομέρειες για το σύστημα των ραντεβού για εμβολιασμό έδωσε την Τρίτη ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς.
Συγκεκριμένα, ανέφερε πως για όσους δεν μπορούν λόγω της υγείας τους να μετακινηθούν, πχ αν είναι κατάκοιτοι, θα υπάρξουν ειδικές ανακοινώσεις και προγραμματισμός από το υπουργείο Υγείας, σε δεύτερη φάση.
Οι πολίτες άνω των 85 ετών που είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση, θα λάβουν το sms με την ώρα και τον τόπο του ραντεβού τους. Στην περίπτωση και μόνο που συμφωνούν, θα πρέπει μέσα σε 72 ώρες να απαντήσουν πως το επιβεβαιώνουν. Διαφορετικά, το ραντεβού χάνεται.
Στην περίπτωση που κάποιος θέλει να αλλάξει την ώρα και τον τόπο του ραντεβού, δεν ισχύει το όριο των 72 ωρών και το ραντεβού μπορεί να αλλαχθεί μέσω ΚΕΠ, φαρμακείου ή της πλατφόρμας.
Ο υφυπουργός επέστησε την προσοχή στον ΤΚ που δηλώνεται, βάσει του οποίου γίνεται ο προσδιορισμός του εμβολιαστικού κέντρου του ενδιαφερόμενου, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που λόγω λάθους έχει οριστεί κέντρο πιο μακριά από το κοντινότερο.
Όπως συμπλήρωσε, και τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα θα λειτουργήσουν, στα μικρά νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές θα υπάρξουν κινητές μονάδες, ενώ όλα τα Κέντρα Υγείας της χώρας έχουν γίνει εμβολιαστικά κέντρα.
Και στα νησιά
Στο μεταξύ, από σήμερα, Τρίτη, άρχισαν σε 18 νησιά οι εμβολιασμοί (Ρόδο, Κέρκυρα, Λέσβο, Χίο, Κω, Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά, Σάμο, Λευκάδα, Σύρο, Νάξο, Σαντορίνη, Λήμνο, Κάλυμνο, Κύθηρα, Ικαρία, Λέρο, Κάρπαθο).
Σε άλλα 13 νησιά (Θάσο, Μύκονο, Πάρο, Αίγινα, Άνδρο, Τήνο, Σκιάθο, Σκόπελο, Μήλο, Σαλαμίνα, Πόρο, Σπέτσες, Καστελόριζο) τα εμβόλια θα μεταφερθούν εκεί στις επόμενες δύο εβδομάδες, ώστε να ξεκινήσει ο εμβολιασμός έως το τέλος Ιανουαρίου.
Για τα υπόλοιπα νησιά, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, έχει εκπονηθεί επιχειρησιακό σχέδιο, για τη μεταφορά ακόμη και στα πολύ μικρά νησιά, από τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Πολιτική Προστασία και το Λιμενικό, ώστε έως μέσα Φεβρουαρίου να έχουν φθάσει εμβόλια σε όλα τα σημεία της χώρας.
Σχεδόν 50.000
Συνολικά, έως και χθες, στην Ελλάδα είχαν εμβολιαστεί 49.645 άτομα (5.350 τη Δευτέρα), υγειονομικοί κι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, καθώς και φιλοξενούμενοι κι εργαζόμενοι σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ).
Από την Τετάρτη θα αρχίσει και ο εμβολιασμός υγειονομικών του ιδιωτικού τομέα, στα ιδιωτικά νοσοκομεία όπου εργάζονται. Θα ακολουθήσουν οι εμβολιασμοί των ελευθεροεπαγγελματιών ιδιωτών γιατρών και οδοντιάτρων και των φαρμακοποιών.
Το Σάββατο 16 Ιανουαρίου σειρά παίρνει και ο γενικός πληθυσμός, αρχικά οι άνω των 85 ετών.