Ελπίδες από τα μονοκλωνικά αντισώματα – Ξεκινούν δοκιμές στην Ελλάδα
Με την κατάσταση στις ΜΕΘ να παραμένει ασφυκτική, και το εμβόλιο να μην αναμένεται στην Ελλάδα πριν από την αρχή του νέου χρόνου, ελπίδες γεννά η είδηση ότι τις επόμενες μέρες έρχεται στην Ελλάδα το φάρμακο με τα μονοκλωνικά αντισώματα. Πρόκειται για την θεραπεία που χορηγήθηκε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ όταν αυτός νόσησε από κορωνοϊό.
Όπως ωστόσο, είπε ο Πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Φιλίππου στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ.:«Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι το λεγόμενο κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων έχει πάρει άδεια έκτακτης χορήγησης στις ΗΠΑ η οποία δεν είναι άδεια έγκρισης κυκλοφορίας φαρμάκου όπως τη γνωρίζουμε, άρα ο δόκιμος τρόπος για να έρθει στη χώρα μας αφού δεν έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων είναι μέσω κλινικής δοκιμής».
«Mέσω επαφών που έγιναν σε επίπεδο υπουργείου και ΕΟΦ με την εταρεία Regeneron kαταφέραμε κι εγκρίθηκε η πρώτη μελέτη μονοκλωνικών αντισωμάτων στην Ελλάδα» είπε ο κ. Φιλίππου.
Σε πέντε νοσοκομεία
Εξήγησε ότι η μελέτη αυτή θα γίνει σε πέντε νοσοκομεία στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα και αφορά εκατό ασθενείς. Συγκεκριμένα θα χορηγηθεί φάρμακο σε ασθενείς που είναι θετικοί χωρίς να νοσούν με σκοπό να μην αναπτυχθούν συμπτώματα. Επίσης, θα γίνει μια ακόμα μελέτη σε άτομα με αρνητική εξέταση κορωνοϊού προκειμένου να μη μολυνθούν.
Όπως είπε ο Πρόεδρος του ΕΟΦ, πρέπει να είμασε η πρώτη ή η δευτερη χώρα στην Ευρώπη που καταφέραμε να ξεκινήσουμε κλινική μελέτη με μονοκλωνικά αντισώματα κι αυτό είναι κάτι που είναι μια ιδιαίτερη επιτυχία για την Ελλάδα.
Εκανε ακόμα γνωστό ότι η παρακολούθηση των ασθενών θα διαρκέσει έναν μήνα ενώ πρόσθεσε ότι το φάρμακο θα πρέπει να αδειοδοτηθεί σε επίπεδο ΕΜΑ και στη συνέχεια να έρθει στη χώρα μας. Ο ίδιος εκτίμησε ότι και οι δυο εταιρείες, Regeneron και Lilly, θα προχωρήσουν άμεσα στην κατάθεση φακέλου γαι αξιολόγηση από τον ΕΜΑ οπότε, όπως είπε, με το πέρας της μελέτης στην Ελλάδα πιστεύει ότι θα έχει προχωρήσει και η διαδικασία ώστε τα φάρμακα να μπορέσουν να εισαχθούν στη χώρα μας.
Πώς δρα
Σύμφωνα με την εταιρεία Ρετζένερον πολύ καλά αποτελέσματα είχαν οι κλινικές δοκιμές της ειδικά στους ασθενείς που βρίσκονται στο πρώιμο στάδιο της λοίμωξης.
«Έχουν τη δυνατότητα να πηγαίνουν και να δεσμεύουν τις περιοχές των κυττάρων όπου πάει και προσδένεται ο ιός. Επομένως δεν μπορεί να προσδεθεί ο ιός στα κύτταρα, υπάρχει ιός αλλά δεν μπορεί να δράσει» τόνισε ο λοιμωξιολόγος καθηγητής παθολογίας Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.
Το εμβόλιο βεβαίως αποτελεί την καλύτερη λύση και η χώρα μας είναι σε ετοιμότητα όταν φθάσουν οι πρώτες παρτίδες να ξεκινήσει άμεσα τον εμβολιασμό.
Θεωρούμε ότι μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα έχουμε πετύχει τον εμβολιασμό όλου του πληθυσμού, ανέφερε ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.