Ελληνοτουρκικά: Κρίσιμη ημέρα για τον διάλογο
Η προγραμματιζόμενη για σήμερα το μεσημέρι τηλεδιάσκεψη του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αποτελεί κρίσιμο ορόσημο για τα επόμενα βήματα στα ελληνοτουρκικά, ένα από τα οποία ήταν και η συμφωνημένη επί της αρχής επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών.
Παρά το γεγονός ότι την προηγούμενη Πέμπτη ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν και χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας εμφανίζονταν εν αναμονή της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών, χθες από το Βερολίνο εκπέμφθηκε μήνυμα ανάμεικτων συναισθημάτων.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στη Γερμανία Στέφεν Ζάιμπερτ διευκρίνισε ότι δεν έχει να αναφέρει κάποια πρόοδο στη διαμεσολαβητική προσπάθεια της κ. Μέρκελ ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη. Ο κ. Ζάιμπερτ επισήμανε ότι «η έκκλησή μας παραμένει, για αποκλιμάκωση, διάλογο, επίλυση των επίμαχων προβλημάτων με απευθείας συνομιλίες. Αυτό στηρίζει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και προσωπικά η καγκελάριος με συζητήσεις που διεξάγει».
Δηλώσεις Ερντογάν
Από τα δημοσιεύματα του Τύπου στην Τουρκία προκύπτει ότι η Αγκυρα βασικά επιθυμεί τον περίφημο διάλογο «χωρίς προϋποθέσεις». Σε εφημερίδες όπως η «Χουριέτ», η Αθήνα παρουσιάζεται ως έτοιμη για «επιλεκτικό» διάλογο, ενώ σε γραφικά φερέφωνα του καθεστώτος, όπως η «Γενί Ακίτ», γράφεται ακόμη και ότι ο κ. Ερντογάν θα ζητήσει από την κ. Μέρκελ να πιέσει την Ελλάδα ώστε να αφαιρεθεί ένας μεγάλος σταυρός που βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος και είναι ορατός στην Αδριανούπολη.
Ο ίδιος ο κ. Ερντογάν, στην ομιλία που έκανε (εξ αποστάσεως) απευθυνόμενος στον ΟΗΕ, λίγο-πολύ μετέφερε το αναθεωρητικό αφήγημά του σε διεθνές επίπεδο, καθώς ζήτησε αλλαγή του Συμβουλίου Ασφαλείας (Κίνα, ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο), λέγοντας ότι αυτό δεν εκπροσωπεί επαρκώς τα 7 δισ. κατοίκων του πλανήτη. Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο είπε ότι «όσοι προσπαθούσαν να αγνοήσουν την Τουρκία, να επιβάλουν τις θέσεις τους και τους χάρτες τους στην Ανατολική Μεσόγειο, προσεγγίζουν (τώρα) το τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Την ίδια στιγμή, οι επαφές για τη δημιουργία του αποκαλούμενου μηχανισμού αποτροπής σύγκρουσης (δηλαδή αποφυγής ατυχημάτων) σε επίπεδο ΝΑΤΟ συνεχίζεται, καθώς σήμερα θα πραγματοποιηθεί ο πέμπτος γύρος επαφών των στρατιωτικών αντιπροσώπων Ελλάδας και Τουρκίας, υπό την αιγίδα του προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ.
Χθες, πάντως, για το θέμα συνομίλησε με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν. Οπως ο ίδιος σημείωσε στο Twitter, επισήμανε στον κ. Στόλτενμπεργκ «τη σημασία της αλληλεγγύης προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Εύχομαι οι προσπάθειες του ΝΑΤΟ για την αποτροπή συγκρούσεων να συνεισφέρουν προς αυτήν την κατεύθυνση».
Στις σημερινές, νέες επαφές στο ΝΑΤΟ αναφέρθηκε και ο υπουργός Εθνικής Aμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος σημείωσε μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης προς διοικητές των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων ότι «φυσικά, υποστηρίζουμε την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια, τη διαπραγμάτευση και τον διάλογο, αλλά δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο. Είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας και των Τουρκοκύπριων αδελφών μας». Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο κ. Ακάρ υποστήριξε ότι «η άλλη πλευρά διαρκώς χρησιμοποιεί εκφράσεις όπως “παρενόχληση, ένταση, επίθεση”».
Βασίλης Νέδος – kathimerini.gr