Ελένη Βερναδάκη: Η κορυφαία της κεραμικής
Όταν λέμε κεραμική στην Ελλάδα στο μυαλό μας έρχεται ένα όνομα: Ελένη Βερναδάκη. Έσπασε τα όρια μεταξύ της κεραμικής τέχνης και του χειροποίητου καλλιτεχνικού αντικειμένου∙ καινοτόμησε στη σχέση χρηστικού και μη χρηστικού αντικειμένου και έβαλε την ελληνική υπογραφή της στη διεθνή εικαστική σκηνή.
Για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά τέχνης, η VERGOS Auctions συγκεντρώνει σε μια δημοπρασία κεραμικές φόρμες και αντικείμενα επιλεγμένα από ιδιωτικές συλλογές, της κορυφαίας Ελληνίδας κεραμοπλάστριας, Ελένης Βερναδάκη.
Η δημοπρασία του οίκου Βέργος που αποτελεί φόρο τιμής στο έργο της καλλιτέχνιδας, θα διεξαχθεί διαδικτυακά την Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου και ώρα 6.00μμ.
Έκθεση με τα έργα της κορυφαίας κεραμοπλάστριας
Με αφορμή τη δημοπρασία, ο οίκος διοργανώνει έκθεση στο Ιωνικό Κέντρο στην Πλάκα (10-12 Νοεμβρίου) προσκαλώντας τους επισκέπτες να ανακαλύψουν την ελληνική κεραμική μέσα από την ματιά της δημιουργού που φέτος συμπληρώνει 90 χρόνια ζωής.
Κάθε ένα από τα έργα της δημοπρασίας, αντιπροσωπεύει τη μοναδική δημιουργικότητα και το ταλέντο της μεγάλης καλλιτέχνιδας, το οποίο ξεδιπλώνεται για περισσότερα από 50 χρόνια ανανεώνοντας ριζικά την καλλιτεχνική κεραμική στην Ελλάδα κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα.
Ιδρυτική μορφή του Μορφολογικού Κέντρου Αθηνών – adc (Athens Design Center) και του Συνδέσμου Σύγχρονης Τέχνης, αντιμετώπισε την κεραμική ως “συνισταμένη έκφραση των εικαστικών τεχνών”. Στο παρελθόν έχει συνεργαστεί στενά με τον Γιάννη Μόραλη, όπως και με άλλους σημαντικούς καλλιτέχνες όπως ο Παναγιώτης Τέτσης, ο Μιχάλης Κατζουράκης και ο Δημήτρης Μυταράς.
Πρόσφατα, το εργαστήριο της Ελένης Βερναδάκη, το οποίο στεγάζεται στο κτίριο που σχεδίασε ο Τάκης Ζενέτος, αποκτήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για να λειτουργήσει ως παράρτημα του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού με στόχο να συνδέσει την καλλιτεχνική διαδρομή της με τη σύγχρονη δημιουργία μέσα από τη συνεργασία με σχολές, μουσεία και καλλιτέχνες.
Επιτοίχια κεραμική σύνθεση (λεπτομέρεια) στον Κρατικό Αερολιμένα Αθηνών (Ανατολικό Terminal), 1967-1969. [Φωτ. Λεωνίδας Κουργιαντάκης]
Earthenware με λευκό υάλωμα, επιζωγραφισμένο με μαύρο και κόκκινο πυρρόχρωμα, 2000-2005. [Φωτ. Jenny Skrapaliori Graves]
Earthenware με λευκό υάλωμα, επιζωγραφισμένο με μαύρο και κόκκινο πυρρόχρωμα, 2000-2005. Φωτ. Πηγή Παπαδάκη
Εarthenware με λευκό υάλωμα, επιζωγραφισμένo με μαύρο πυρρόχρωμα, 2006. [Φωτ. Αρχείο Ελένης Βερναδάκη]
Έργο της σειράς «Πανιά», stoneware,1980. [Φωτ. Αντώνης Τσούλος]
Εarthenware με λευκό υάλωμα, επιζωγράφιση με μαύρο πυρρόχρωμα και ένθετη διακόσμηση, 2003-2004. [Φωτ. Αρχείο Ελένης Βερναδάκη]