ΚΟΣΜΟΣ

ΕΚΤ: Θα αλλάξει τα «όπλα» στη μάχη κατά του κοροναϊού;

Αύριο Πέμπτη, η ΕΚΤ συνεδριάζει και για πρώτη φορά εδώ και καιρό έχει κάποια ενθαρρυντικά στοιχεία στη διάθεσή της.

Οι οικονομίες ανακάμπτουν, οι αγορές έχουν παραμείνει εν πολλοίς σταθερές και οι συζητήσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης προχωρούν, έστω και μετ’ εμποδίων. Ωστόσο το τοπίο σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας και τη διάρκεια που θα έχει ο οικονομικός αντίκτυπός της παραμένει εν πολλοίς θολό.

Υπό τις συνθήκες αυτές η ΕΚΤ να επανεξετάσει τις έκτακτες αγορές ομολόγων και τον βαθμό ευελιξίας που θα πρέπει να υιοθετήσει τους επόμενους μήνες για το PEPP, που έχει ήδη επεκτείνει στα 1,35 τρισ. ευρώ. Όπως επισημαίνει σε ανάλυσή του το Reuters, η πρόκληση για την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ είναι να παραδεχθεί μεν ότι τα οικονομικά στατιστικά στοιχεία βελτιώνονται, αλλά και να πείσει για την ανάγκη να διατηρηθούν τα μέτρα στήριξης.

Η κεντρική τράπεζα υπολογίζει ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί 8,7% φέτος, για να αναπτυχθεί με ρυθμούς μόλις 5,2% το επόμενο έτος. Όσο για τον πληθωρισμό, προβλέπεται κοντά ή ακόμη και στο μηδέν για μεγάλο διάστημα ακόμη, έναντι επίσημου στόχου για 2%.

Ακόμη μία πιθανότητα που εξετάζει η ΕΚΤ είναι να εξελιχθούν οι στοχευμένες δημοπρασίες φθηνής ρευστότητας (TLTROs) μόνιμο εργαλείο, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι στα μελλοντικά TLTROs μπορεί να συμπεριληφθούν και ενυπόθηκα δάνεια. Κάνοντας την εμφάνισή τους πριν από έξι χρόνια, οι πράξεις αυτές επανασχεδιάστηκαν φέτος, προσφέροντας τη δυνατότητα στις τράπεζες να δανείζονται με επιτόκιο στο -1%.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters δεν αποκλείεται να ζητηθεί από την ΕΚΤ να αυξήσει το μερίδιο των υπερεθνικών ομολόγων που αγοράζει και το οποίο αυτή τη στιγμή κυμαίνεται στο 10% των ομολόγων δημοσίου τομέα. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) εκπροσωπεί αυτή τη στιγμή το 43% των υπερεθνικών ομολόγων που μπορεί να αγοράζει η ΕΚΤ. Η Ε.Ε. όμως μπορεί να αυξήσει την αναλογία αυτή, ακόμη και εάν τα κράτη αποφασίσουν να ρίξουν πολύ νερό στο κρασί της επίσημης πρότασης της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πηγή: naftemporiki.gr