ΕΕ: Ζώνες με «σκούρο κόκκινο» και αυστηρούς περιορισμούς στα ταξίδια
Οι εστίες μολύνσεων COVID-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα χαρακτηρίζονται «σκούρες κόκκινες» ζώνες προκειμένου να αποθαρρύνονται τα μη απαραίτητα ταξίδια, όπως συμφώνησαν σήμερα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Η ΕΕ έχει ήδη θεσπίσει ένα σύστημα χαρτογράφησης βασισμένο σε χρωματικό κώδικα για να σηματοδοτείται η σοβαρότητα της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού σε καθεμία από τις 27 χώρες-μέλη και να καταβληθούν προσπάθειες για τον περιορισμό των ταξιδιών.
Αλλά με τα κρούσματα να αυξάνονται και τα μολυσματικά παραλλαγμένα στελέχη να εξαπλώνονται, το μεγαλύτερο μέρος του ευρωπαϊκού μπλοκ είναι ήδη κόκκινο, άρα οι νέες ζώνες με σκούρο κόκκινο χρώμα θα βοηθήσουν να είναι διακριτές οι περιοχές πολύ υψηλού κινδύνου καθώς και να τηρηθούν οι κανόνες που προβλέπουν τη διενέργεια τεστ κατά την αναχώρηση και καραντίνα.
Οι πρεσβευτές της ΕΕ συμφώνησαν στο νέο μέτρο, που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, όπως δήλωσαν Ευρωπαίοι διπλωμάτες στο Reuters. Το νέο χρώμα θα σηματοδοτεί περιοχές με πάνω από 500 μολύνσεις κορωνοϊού ανά 100.000 κατοίκους σε διάστημα δύο εβδομάδων.
Την ίδια ώρα, η Γερμανία και άλλες χώρες ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να λάβουν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα για να ταξίδια για να ανακόψουν τη περαιτέρω διασπορά του ιού, δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης. Η Πορτογαλία, που ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ και είναι υπεύθυνη για τις ευρωπαϊκές συνεδριάσεις από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο, ανέφερε ότι τα όποια νέα ταξιδιωτικά μέτρα εναπόκεινται στα κράτη-μέλη.
Η Γερμανία ετοιμάζει απαγόρευση εισόδου για τους ταξιδιώτες από τη Βρετανία, την Πορτογαλία, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση των περισσότερο μολυσματικών παραλλαγμένων στελεχών του ιού που είναι σε έξαρση σε αυτές τις χώρες, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Χερστ Ζεχόφερ.
Το Βέλγιο έχει απαγορεύσει στους κατοίκους του να κάνουν διακοπές στο εξωτερικό έως τον Μάρτιο για να αντιμετωπίσει την εξάπλωση των περισσότερο μολυσματικών παραλλαγμένων στελεχών του ιού. Ωστόσο, η Κομισιόν επιμένει ότι οι εργαζόμενοι που είναι απαραίτητο να μετακινηθούν, καθώς και τα προϊόντα, πρέπει να μπορούν να διασχίζουν τα σύνορα απρόσκοπτα, κάτι που εντάσσεται στους ευρωπαϊκούς κανόνες που εγγυώνται την ελεύθερη μετακίνηση.