Είναι τελικά «παρεξηγημένο» το εμβόλιο της AstraZeneca;
Δεν έχει περάσει πολύς καιρός που ειδικοί και μη, ξιφουλκούσαν κατά της κακής διαχείρισης της ΕΕ σε ό,τι αφορά τις παραγγελίες εμβολίων και τις καθυστερήσεις στην προμήθεια εμβολίων ιδιαίτερα από την AstraZeneca.
Σήμερα στα ψυγεία των εμβολιαστικών κέντρων σε πολλά ομοσπονδιακά κρατίδια της Γερμανίας βρίσκονται πάνω από ένα εκατομμύριο αδιάθετες δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου. Κι αυτό παρά το ό.τι υπάρχει μεγάλη ανάγκη να διατεθούν. Τι ακριβώς έχει συμβεί; Γιατί αυτή η άπωση σε ένα εμβόλιο που στη Βρετανία έχουν κάνει εκατομμύρια πολίτες μέχρι τώρα;
Παρενέργειες, «αναποτελεσματικό» στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη
Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ από τις 736.800 δόσεις που διέθεταν τα εμβολιαστικά κέντρα πριν λίγες ημέρες, έχουν χρησιμοποιηθεί μόνο οι 85.5000 δόσεις. Λόγος γι αυτήν την “εγκράτεια” δεν υπάρχει διότι ήδη μέσα στην εβδομάδα αναμένονται κι άλλες ποσότητες από την συγκεκριμένη εταιρεία ενώ το γερμανικό υπουργείο Υγείας ενημέρωσε ότι συνολικά μέχρι την 1η Απριλίου αναμένονται 5,6 εκ. δόσεις.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το εμβόλιο αμφισβητείται στη Γερμανία.
Αυτό οφείλεται στο ότι η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών STIKO συνέστησε τη χορήγησή του σε ηλικίες από 18 μέχρι 64 χρόνων, θεωρώντας ότι δεν διαθέτει επαρκή στοιχεία για την αποτελεσματικότητά του σε μεγαλύτερες ηλικίες.
Τη γερμανική στάση ακολούθησαν κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Εκτός αυτού κυκλοφόρησαν πληροφορίες ότι δεν είναι αποτελεσματικό κατά της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης στη βάση μιας έρευνας μικρής κλίμακας. Πριν λίγο καιρό μάλιστα ο υπουργός Υγείας της χώρας είχε δηλώσει ότι σταματά τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου, το οποίο και έδωσε σε χώρες της Αφρικανικής Ένωσης.
Υπάρχει ένας ακόμη λόγος που το εμβόλιο της AstraZeneca μπήκε στο στόχαστρο και έχει να κάνει με τις παρενέργειές του. Σε ορισμένες περιοχές της Σουηδίας σταμάτησε προσωρινά η χορήγησή του καθώς ένας στους 4 εμβολιασμένους αντιμετώπισε προβλήματα.
Αλλά και στη Γερμανία αντιμετωπίστηκε με επιφύλαξη. Σε ορισμένες πόλεις της Ρηνανίας Βεστφαλίας οι εμβολιασμένοι παραπονέθηκαν για σοβαρές αντιδράσεις. Οι πιο συνήθεις είναι μεγάλη εξάντληση (53,1%), πονοκέφαλος (52,6%), αλλά και πυρετός (7,9), όπως μετέδωσε η Δυτικογερμανική Ραδιοφωνία WDR επικαλούμενη το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ. Το υπουργείο Υγείας του κρατιδίου συνέστησε τη λήψη αναλγητικών και αντιπυρετικών.
Παράπονα όμως διατυπώθηκαν και από το προσωπικό νοσοκομείων, όπως στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας, όπου σε δύο σημεία σταμάτησε ο εμβολιασμός. Σε μια κλινική του Μπραουνσβάιγκ από τους 88 εμβολιασμένους απασχολούμενος, οι 37 εμφάνισαν παρενέργειες, σε σημείο που να μην μπορούν να συνεχίσουν την εργασία τους προσωρινά και να μείνουν στα σπίτια τους. Για να μην διαταραχθεί ο ρυθμός σταμάτησαν οι εμβολιασμοί. Το ίδιο έγινε και σε νοσοκομείο της πόλης Έμντεν, όπου οι εργαζόμενοι πήραν αναρρωτική άδεια.
Ποια η γνώμη των ειδικών; Εδώ οι απόψεις διίστανται.
Ο φημισμένος επιδημιολόγος Κρίστιαν Ντρόστεν από την Πανεπιστημιακή Κλινική Charité, ανέφερε στο τακτικό Podcast για το NDR, ότι το εμβόλιο είναι καλύτερο από τη φήμη του.Υποστήριξε ότι τα μέχρι τώρα δεδομένα είναι ενθαρρυντικά, αλλά δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι η επενέργεια του εμβολίου της AstraZeneca δεν προφυλάσσει επαρκώς απέναντι στην νοτιοαφρικανική μετάλλαξη.
Κατά την άποψή του, η έλλειψη αξιοπιστίας του ανάγεται σε επικοινωνιακό επίπεδο και στην πρώιμη ανακοίνωση στοιχείων από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και την βρετανοσουηδική φαρμακευτική εταιρείς AstraZeneca, που οδήγησαν σε παρανοήσεις.
Ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Συνδέσμου Γιατρών Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι αντίθετα είπε ότι τα προβλήματα του εμβολίου είναι αδιαμφισβήτητα.
Μιλώντας στη Rheinische Post τάχθηκε κατά του εμβολιασμού ιατρικού προσωπικού με αυτό το εμβόλιο λόγο της μειωμένης αποτελεσματικότητά του. Παρόμοιες αμφιβολίες εξέφρασε και ο επιδημιολόγος Μπερντ Ζαλτσμπέργκερ από την Πανεπιστημιακή Κλινική στο Ρέγκενσμπουργκ σε σχέση με την αποτελεσματικότητα της AstraZeneca σε υπερήλικες.
Αντίθετα ο Καρλ Λάουτερμπαχ, από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, ο ίδιος γιατρός, χαρακτήρισε τα λεγόμενά τους ως “παντελώς ανεύθυνα”. Μάλιστα από την περασμένη εβδομάδα εμβολιάζει τακτικά σε εμβολιαστικό κέντρο της πόλης Λεβερκούζεν, με το εμβόλιο της AstraZeneca. „Το εμπιστευόμαστε”.
Αλλά και ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο London School of Economics και εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης σε διεθνείς οργανισμούς για την πανδημία, στηρίζει το εμβόλιο, το οποίο και επέλεξε ο ίδιος να κάνει.
Και οι αδιάθετες δόσεις στα γερμανικά εμβολιαστικά κέντρα; Ο Κλάους Τσίτσουτεκ, πρόεδρος του Ινστιτούτου Πάουλ Έρλιχ, υπεύθυνου για τα εμβόλια, εκφράζει την λύπη του που οι άνθρωποι δεν εκμεταλλεύονται την ευκαιρία να προστατευτούν από πιθανή ακόμη και θανατηφόρα εξέλιξη της νόσου, από βαριές επιπλοκές της ή και παραμονή στο νοσοκομείο.
Στην Αυστρία ακολουθώντας το παράδειγμα της Γαλλίας ξεκίνησαν οι εμβολιασμό στη Βιέννη με το εμβόλιο της AstraZeneca και σε ηλικιακές ομάδες άνω των 65. Τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσει και το Βέλγιο.
Στο Ισραήλ, που έχει επαινεθεί ως χώρα με την πιο γρήγορη και αποτελεσματική εμβολιαστική πολιτική, αποδείχθηκε ότι με την χρήση των εμβολίων BioNtech και AstraZeneca έχει περιοριστεί σημαντικά η διασπορά του ιού.
Στη Γερμανία, η συζήτηση για το συγκεκριμένο εμβόλιο έχει παραμείνει στη σφαίρα της θεωρίας, κατά πόσο είναι σκόπιμο να παραβιαστεί η καθορισμένη ηλικιακή προτεραιότητα για να μην πάνε χαμένες οι δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου. Για να επιταχύνει την εμβολιαστική διαδικασία ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν δήλωσε ότι παρακάλεσε την Μόνιμη Εμβολιαστική Επιτροπή STIKO να διευρύνει τις συστάσεις της και για ηλικίες άνω των 65 χρονών που θα γίνει σε λίγες ημέρες. “Διαθέτουμε στοιχεία από την Αγγλία και τη Σκωτία που επιβεβαιώνουν ότι το AstraZeneca επενεργεί πολύ αποτελεσματικά και σε μεγαλύτερες ηλικίες” δήλωσε σε πρωινό μαγκαζίνο του πρώτου δημόσιου καναλιού ARD.
DEUTSCHE WELLE