ΕΛΛΑΔΑ

Δύσκολη εβδομάδα για το ΕΣΥ

Δέκα ημέρες εφαρμογή του εθνικού lockdown συμπληρώνονται σήμερα και ακόμα η πανδημία στη χώρα μας και κυρίως οι «σκληροί» δείκτες, όπως οι νοσηλείες στις ΜΕΘ και οι θάνατοι, παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Οι ειδικοί επιστήμονες προειδοποιούν για άλλη μία πολύ δύσκολη εβδομάδα κορωνοϊού, ειδικά για το σύστημα υγείας που θα συνεχίσει να αισθάνεται την ασφυκτική πίεση της πανδημίας.

Η δυσκολία κάμψης της πορείας της επιδημίας αποδίδεται στην εκθετική αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα πριν από την εφαρμογή του lockdown, την πιο ελαφριά μορφή απαγορευτικού που επελέγη, αλλά και την πιο «χαλαρή» εφαρμογή του από τους πολίτες, σε σύγκριση με το lockdown της περασμένης άνοιξης. Αν και διαφαίνεται μια τάση σταθεροποίησης στον αριθμό των νέων διαγνώσεων, εάν δεν υπάρξει γρήγορη μείωσή τους σε επίπεδα που μπορεί να είναι διαχειρίσιμα για το ΕΣΥ, πιθανότατα να χρειαστεί αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων αλλά και βραχυπρόθεσμη παράταση του lockdown, ακόμη και με τοπικό χαρακτήρα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο επιθυμητός στόχος για άρση του lockdown με σχετική ασφάλεια είναι να μειωθούν τα νέα κρούσματα στα 500.

Χθες ανακοινώθηκαν 2.198 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας και 59 θάνατοι ασθενών με COVID-19. Συνολικά από την αρχή της επιδημίας έχουν επιβεβαιωθεί 76.403 κρούσματα και έχουν καταγραφεί 1.165 θάνατοι. Οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι έφτασαν τους 400, με μέσο όρο ηλικίας τα 64 έτη. Ενδεικτικό του μεγέθους του δεύτερου κύματος, αλλά και της δυναμικής που είχε αποκτήσει τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα μας, είναι ότι το 48,6% του συνόλου των κρουσμάτων και το 46,3% των θανάτων έχουν καταγραφεί τις 16 πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου. Ο δε αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών ήταν χθες τριπλάσιος συγκριτικά με το τέλος Οκτωβρίου.

«Μετά μια κρίσιμη εβδομάδα που πέρασε, μας περιμένει μία ακόμη δύσκολη εβδομάδα», σημείωσε χθες η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. Η καθηγήτρια σημείωσε ότι διαφαίνεται μια τάση σταθεροποίησης και εξέφρασε την ελπίδα ότι «την επόμενη Δευτέρα θα μπορούμε να αρχίσουμε να χαμογελάμε και να ελπίζουμε ότι μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα μειωθεί ο αριθμός των διασωληνωμένων και των ατόμων που χάνονται».

Οπως ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, η πλειονότητα των νέων διαγνώσεων είναι πλέον εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης, όπου χθες εντοπίστηκαν 492 και 491 κρούσματα αντίστοιχα. 

«Η Αττική την προηγούμενη εβδομάδα παρουσίασε την ηπιότερη επιβάρυνση της επιδημιολογικής της κατάστασης των τελευταίων 30 ημερών», σημείωσε ο καθηγητής, προσθέτοντας ωστόσο ότι «αυτή η εξαιρετικά εύθραυστη πιθανή βελτίωση δεν είναι επαρκής για να ελαφρύνει την πίεση στο σύστημα υγείας άμεσα». Για τη Θεσσαλονίκη ανέφερε ότι εξακολουθεί να έχει πενταπλάσιο επιδημιολογικό φορτίο σε σχέση με την Αττική –όπως τόνισε εάν η Αττική ήταν στην κατάσταση της Θεσσαλονίκης θα είχε πάνω από 2.200 νέα κρούσματα σήμερα– και δείχνει σημεία ταχύτερης βελτίωσης, ωστόσο θα αργήσουν πολύ να βελτιωθούν οι δείκτες βαρύτητας της επιδημίας. «Στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για την οποιαδήποτε παρέκκλιση από τα μέτρα», επισήμανε.

Αυτό δείχνουν και τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας από την κίνηση στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Χθες το πρωί από τις 192 κλίνες εντατικής COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης κενές ήταν μόνο οι 10 (ποσοστό πληρότητας 95%). Καλύτερη ήταν η κατάσταση στην Αττική, όπου από τις 212 κλίνες εντατικής COVID κενές ήταν οι 64 (πληρότητα 70%). Σε όλη τη χώρα υπάρχουν 588 κλίνες εντατικής COVID, εκ των οποίων κατειλημμένες ήταν 463 (πληρότητα 79%).

Συνολικά, χθες το πρωί, νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία της χώρας 3.527 ασθενείς με κορωνοϊό, εκ των οποίων περισσότεροι από τους μισούς (1.920) σε νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης (3η ΥΠΕ και 4η ΥΠΕ).

Πέννυ Μπουλούτζα – kathimerini.gr