Δουλεύουμε 181 ημέρες για το κράτος
Απελευθερωμένα από την 1η Ιουλίου είναι τα νοικοκυριά έχοντας καλύψει με την εργασία τους τις υποχρεώσεις τους, είτε αυτές είναι φορολογικές είτε ασφαλιστικές. Το 2022 δουλέψαμε 181 ημέρες (δύο λιγότερες σε σύγκριση με το περυσινό έτος) για να αποπληρώσουμε φόρους και εισφορές ύψους 76,2 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό μάλιστα είναι σχεδόν διπλάσιο από αυτό που χρειάζονται τα νοικοκυριά για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες.
Όπως προκύπτει από την έρευνα του ΚΕΦίΜ, οι πολλές ημέρες που εργαζόμαστε για το κράτος, δηλαδή οι ημέρες που μεγάλο μέρος του εισοδήματος που παράγουμε πηγαίνει μέσω φόρων και ασφαλιστικών εισφορών στη διαχείριση της γενικής κυβέρνησης, φαίνεται πως δεν συνδυάζονται ούτε με αναπτυξιακή οικονομική πολιτική ούτε με αποτελεσματική κοινωνική πολιτική. Το μείγμα φορολογικής πολιτικής που ακολουθεί η Ελλάδα φαίνεται να έχει πενιχρά αναπτυξιακά αποτελέσματα και σχετικά μικρή κοινωνική αποτελεσματικότητα, σε σύγκριση με τις αναπτυγμένες ευρωπαϊκές οικονομίες. Η Ελλάδα έχει υψηλή φορολογική επιβάρυνση με 7 περισσότερες ημέρες εργασίας από τον μέσο όρο των 29 ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών οικονομιών που εξετάζονται, και παράλληλα ένα από τα μεγαλύτερα μεγέθη παραοικονομίας. Το 2019 το ΔΝΤ υπολόγιζε το μέγεθος της ελληνικής παραοικονομίας στο 29,4% του ΑΕΠ, το 7ο υψηλότερο ποσοστό ανάμεσα σε 29 ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές οικονομίες.
Με βάση λοιπόν την έρευνα του ΚΕΦίΜ το τρέχον έτος χρειάστηκε να δουλέψουμε 181 από τις 365 ημέρες του χρόνου για το κράτος, ενώ εάν συνυπολογιστεί και το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2022, το οποίο θα κληθούν να πληρώσουν μελλοντικές γενιές, τότε θα έπρεπε να εργαστούμε μέχρι την 20ή Ιουλίου για να πληρώσουμε φόρους, εισφορές και ελλείμματα.
Βάσει των κυριότερων κατηγοριών των κρατικών εσόδων από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, το 2022 δουλέψαμε 76 ημέρες για την πληρωμή έμμεσων φόρων, 62 ημέρες για την πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών, 42 ημέρες για την πληρωμή άμεσων φόρων και 1 ημέρα για την πληρωμή των φόρων κεφαλαίου.
Ειδικότερα, και σύμφωνα με τα ευρήματα της φετινής μελέτης:
• Σε σύγκριση με την περυσινή χρονιά το 2022 εργαστήκαμε 2 ημέρες λιγότερο για να πληρώσουμε φόρους και εισφορές, καθώς σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2021 εργαστήκαμε για το κράτος 183 ημέρες (Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας 2021: 3 Ιουλίου).
• Από το 2010 έως το 2020 προστέθηκαν 25 επιπλέον ημέρες εργασίας για το κράτος, μία αύξηση που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ανάμεσα σε 28 ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές οικονομίες.
• Το 2020 η Ελλάδα είχε μία από τις μεγαλύτερες φορολογικές επιβαρύνσεις στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα κατέγραφε υψηλό μέγεθος παραοικονομίας (7η χειρότερη επίδοση), χαμηλή ανταγωνιστικότητα φορολογίας επιχειρήσεων (8η χειρότερη επίδοση), υψηλή ανισότητα (7η χειρότερη επίδοση) και υψηλό ποσοστό πολιτών κάτω από το όριο της φτώχειας (9η χειρότερη επίδοση) ανάμεσα στις 29 ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές οικονομίες που εξετάζονται.
Προκόπης Χατζηνικολάου-kathimerini.gr