Δολοφονία Φαίης Μπλάχα: Ισόβια στον Στεφανάκη επέβαλε το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο
Η πολύκροτη υπόθεση οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον του ποινικού δικαστηρίου μετά την αναίρεση που άσκησε ο Άρειος Πάγος στην απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, κατά το σκέλος της στο οποίο αναγνωρίστηκε στον Στεφανάκη το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας, με αποτέλεσμα να του επιβληθεί κάθειρξη 20 ετών αντί της ποινής των ισοβίων
Ισόβια κάθειρξη επέβαλε και το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας στον καταδικασθέντα Βαγγέλη Στεφανάκη για τη δολοφονία της 23χρονης Φαίης Μπλάχα τον Απρίλιο του 2013 στη Νέα Μάκρη.
Η πολύκροτη υπόθεση οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον του ποινικού δικαστηρίου μετά την αναίρεση που άσκησε ο Άρειος Πάγος στην απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, κατά το σκέλος της στο οποίο αναγνωρίστηκε στον Στεφανάκη το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας, με αποτέλεσμα να του επιβληθεί κάθειρξη 20 ετών αντί της ποινής των ισοβίων που του είχε αποφασιστεί πρωτοδίκως.
Σήμερα τα μέλη του Μικτού Ορκωτού Εφετείου της Αθήνας αποφάσισαν ομόφωνα να του επιβάλουν ισόβια, σύμφωνα με την πρόταση της εισαγγελέως.
Γιατί αρνήθηκε τα περί μεταμέλειας ο Άρειος Πάγος
Όπως ανέφερε στη σχετική απόφαση που εξέδωσε το Ζ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου για να στοιχειοθετηθεί η ελαφρυντική περίσταση της ειλικρινούς μετάνοιας «πρέπει η μετάνοια του υπαιτίου, όχι μόνο να είναι ειλικρινής, αλλά και να εκδηλώνεται εμπράκτως, δηλαδή να συνδυάζεται με συγκεκριμένα περιστατικά, τα οποία μαρτυρούν ότι αυτός μεταμελήθηκε και για το λόγο αυτό επιζήτησε, ειλικρινά και όχι προσχηματικά, να άρει ή να μειώσει τις συνέπειες της αξιόποινης πράξης του». Επιπλέον, κατά τους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, δεν αρκεί η απλή έκφραση συγγνώμης εκ μέρους κατηγορουμένου ούτε όμως και η ομολογία της πράξης του συνιστά ειλικρινή μετάνοια, ακόμα και αν έγινε αυθόρμητα.
Ακόμη, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονταν στην απόφαση του Αρείου Πάγου η εφετική απόφαση, κατά το μέρος αφορά στη στοιχειοθέτηση της ειλικρινούς μεταμέλειας, δεν φέρει την ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία που απαιτεί το Σύνταγμα και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας. Και αυτό καθώς από τα περιστατικά που καταγράφονται στην εφετειακή απόφαση, προκύπτουν «ελλείψεις και ασάφειες», ως προς το αν το Εφετείο «δέχεται ότι ο κατηγορούμενος εκδήλωσε ειλικρινή ψυχοβουλητική μεταστροφή και επιδίωξε ειλικρινώς, λόγω μετάνοιας για την πράξη του, και όχι προσχηματικώς, λόγω φόβου για την ποινική του ευθύνη, να άρει τις συνέπειες της πράξεώς του».
Το χρονικό της υπόθεσης
6 Απριλίου του 2013. Ο θάνατος της 23χρονης Φαίης Μπλάχα στη Νέα Μάκρη μετά από άγριο ξυλοδαρμό από τον 29χρονο σύντροφό της Βαγγέλη Στεφανάκη προκάλεσε αίσθηση. Αυτό όμως που σόκαρε την κοινή γνώμη ήταν η αποκάλυψη του ρόλου που έπαιξε η ίδια η αδελφή της και το ερωτικό τρίγωνο που που υπήρχε μεταξύ των δυο τους και του δολοφόνου.
Η Φαίη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο από τον Στεφανάκη έχοντας υποστεί συντριπτικά χτυπήματα στο σώμα της. Μετά από λίγες μέρες υπέκυψε στα τραύματά της. Η αστυνομική έρευνα οδήγησε στην αποκάλυψη της αλήθειας. Αιτία του καυγά τους ήταν η 32χρονη αδελφή της Φαίης, Μαριαλένα, με την οποία ο Στεφανάκης είχε παράλληλη σχέση.
Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας του επέβαλε ποινή κάθειρξης 20 ετών, αναγνωρίζοντάς του το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας. Στη Μαριαλένα Μπλάχα, επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 2,5 ετών με τριετή αναστολή, για τα πλημμελήματα της ψευδορκίας και της υπόθαλψης εγκληματία.