ΕΛΛΑΔΑ

Διχογνωμία λοιμοξιωλόγων για τα σχολεία – Εισήγηση για τεστ σε μαθητές-εκπαιδευτικούς

Προβληματισμένοι εμφανίζονται οι ειδικοί για το πώς και πότε θα ανοίξουν τα σχολεία, ωστόσο η Επιτροπή λοιμωξιολόγων εισηγείται να γίνονται τεστ κορωνοΐου σε εκπαιδευτικούς και μαθητές όταν αυτά ανοίξουν, σύμφωνα με τον καθηγητής μικροβιολογίας Αθανάσιο Τσακρή.

Ο ίδιος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, επανέλαβε ότι το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων θα έχει προτεραιότητα σε σχέση με τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, αν και δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη αν θα γίνει στις 8 ή στις 11 Ιανουαρίου.

«Η πρόταση της Επιτροπής είναι τα σχολεία να ανοίξουν το ταχύτερο δυνατόν, ακόμα και στις 8 ή 11 Ιανουαρίου εφόσον είμαστε ασφαλείς» δήλωσε επίσης ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος. O κ. Γώγος ανέφερε ότι οι τελικές αποφάσεις θα λάθουν στις 4 ή 5 του μήνα με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία.

«Να ανοίξουν αργότερα»

Τη θέση του, ότι τα τα σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν στις αρχές του Ιανουαρίου επανέλαβε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σαρηγιάννης επανέλαβε τη θέση του πως τα σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν στις αρχές του Ιανουαρίου. «Η δική μου γνώμη είναι ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν αργότερα. Εμείς έχουμε ήδη τρέξει προσομοιώσεις μέχρι τον Ιούνιο, για μια σειρά από μέτρα που έχουν να κάνουν με το άνοιγμα των σχολείων, άνοιγμα λιανικού εμπορίου, άνοιγμα εστίασης, με/χωρίς απολύμανση του αέρα, με/χωρίς τηλεργασία κ.λπ. Να πω εδώ ότι το σημαντικότερο δεν είναι οι αριθμοί, είναι το πώς» δήλωσε μιλώντας στον Realfm.

«Το άνοιγμα των σχολείων με βάση τα δεδομένα και από την προηγούμενη εμπειρία και του κλεισίματος – ανοίγματος στο προηγούμενο κύμα αλλά και το κλείσιμο που έγινε στο δεύτερο κύμα, βλέπουμε ότι κατά μέσο όρο έχουμε μια συνεισφορά στην αύξηση του αριθμού των επαφών από τα σχολεία, των επαφών, όχι της μετάδοσης, εξαρτάται και από το πώς γίνεται η επαφή, αν φοράμε μάσκα ή όχι κ.λπ. Η αύξηση αυτών των επαφών είναι συνολικά γύρω στο +10%. Η κατανομή είναι 9%-12%, αλλά ας πούμε 10%.

«2.000 κρούσματα κατα μέσο όρο»

«Αν ανοίξουμε τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου, η πρόβλεψή μας είναι ότι θα φτάναμε στις 2.000 κρούσματα γύρω στα μέσα του Μάρτη . Αν ανοίξουμε στις 20 για παράδειγμα, για να κάνουμε μια σύγκριση, θα φτάναμε στα 1.500 κρούσματα και εννοώ εβδομαδιαίο μέσο όρο. Αυτή τη στιγμή είμαστε στα 670 εβδομαδιαίο μέσο όρο σε κρούσματα. Άρα, το άνοιγμα των σχολείων θα έχει αρνητική επίπτωση, θα έχει δηλαδή αυξητική προσθήκη. Το θέμα δεν είναι όμως μόνο πότε θα ανοίξουν τα σχολεία, προφανώς μιλάμε και για κάποιου είδους άνοιγμα της οικονομίας. Οπότε εκεί αρχίζει και ξεφεύγει άσχημα το σενάριο», ανέφερε.

Λινού: Να εμβολιαστούν οι εκπαιδευτικοί

Αρνητική στο άνοιγμα των σχολείων στην παρούσα κατάσταση εμφανίστηκε και η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, Ανέφερε μάλιστα συγκεκριμένα μελέτες που έχουν δημοσιευτεί στο πλέον έγκριτο ιατρικό περιοδικό Lancet, σύμφωνα με τις οποίες σε περιπτώσεις μεγάλης διασποράς σε σχολεία, τα δύο τρίτα αυτής είχαν προκληθεί από εκπαιδευτικούς και το ένα τρίτο από τους μαθητές. Η κ. Λινού πιστεύει ότι πρέπει να εμβολιαστούν οι εκπαιδευτικοί πριν ανοίξουν τα σχολεία, με προτεραιοποίηση για όσους έχουν επιβαρύνσεις υγειονομικές ή είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία.

Από την άλλη, ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος Καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, είπε.πως είναι πρόωρο να ανοίξουμε όλες τις δραστηριότητες στις 7 Ιανουαρίου. «Δεν μπορούμε να τα ανοίξουμε όλα μαζί» τόνισε στον ΣΚΑΪ

Τέλος, ο Νικόλαος Καπραβέλος Διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου πρότεινε στη συζήτηση για τα σχολεία να ληφθεί σοβαρά υπόψη τον ιικό φορτίο, που είναι απαγορευτικό.