Διευρύνεται το χάσμα μεταξύ Ευρώπης – ΗΠΑ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η απόσταση ανάμεσα στις τοποθετήσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ και του Αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, το Σάββατο, ήταν ενδεικτική του διαρκώς διευρυνόμενου χάσματος Ευρώπης – ΗΠΑ.
Την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει έκτακτους δασμούς στα γερμανικά αυτοκίνητα, επικαλούμενος «κινδύνους για την εθνική ασφάλεια», τριγμοί δεν ακούγονται μόνο στους εμπορικούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο όχθες του Ατλαντικού, αλλά και στον βασικό κορμό της στρατηγικής διατλαντικής συμμαχίας.
Σε μια ομιλία που οι περισσότεροι παριστάμενοι (πλην της κόρης του Αμερικανού προέδρου, του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών και του παρόντος υψηλόβαθμου Κινέζου αξιωματούχου) χειροκρότησαν όρθιοι, η Αγκελα Μέρκελ κατέστησε σαφές ότι η Ευρώπη δεν πρόκειται να ακολουθήσει τις ΗΠΑ στην πολιτική απομόνωσης του Ιράν. Η Μέρκελ επέκρινε, επίσης, τις βιαστικές αποφάσεις του Λευκού Οίκου για αποχώρηση από τη Συρία και το Αφγανιστάν, αλλά και την απόφαση του προέδρου Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς. «Εμείς είμαστε στη μέση», σημείωσε.
Εν συνεχεία, πήρε τον λόγο ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, ο οποίος ζήτησε από την Ευρώπη να εγκαταλείψει την πυρηνική συμφωνία με την Τεχεράνη, πρόταση που έγινε δεκτή με ψυχρότητα στην αίθουσα. Την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ αμφιβάλλει δημοσίως για την αξία του ΝΑΤΟ, 50 Αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές (αριθμός ρεκόρ) μετέβησαν στη σύνοδο του Μονάχου, ώστε να μεταφέρουν το μήνυμα ότι το Κογκρέσο δεν επικροτεί την εξωτερική πολιτική του προέδρου.
«Ο Τραμπ δεν καταλαβαίνει το στρατηγικό τίμημα που πληρώνει όταν επιπλήττει τους συμμάχους του με τόσο ανοικτό και δημόσιο τρόπο», σχολίασε στους New York Times ο διευθυντής του προγράμματος Ευρώπης στο ινστιτούτο German Marshal Fund του Βερολίνου, Γιαν Τέχαου. Ο Τέχαου σημείωσε ότι, αν οι ΗΠΑ καλλιεργήσουν στρατηγική αβεβαιότητα, η Ρωσία και η Κίνα θα συμπεράνουν ότι η αμερικανική εγγύηση για την ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου δεν υφίσταται πλέον. «Σε αυτή την περίπτωση, ο στρατηγικός χώρος γίνεται διαφιλονικούμενος», σημείωσε.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ