ΖΩΗ

Διαλογισμός για… καλή καρδιά

Οι ευεργετικές επιδράσεις του διαλογισμού στην καρδιά, κυριολεκτικά αλλά και… μεταφορικά

Η δημοφιλία του διαλογισμού τείνει να αυξάνεται εκθετικά, καθώς ολοένα και περισσότεροι ανακαλύπτουν τα οφέλη του για την υγεία. Αποτελεί μια διαδικασία εκπαίδευσης του νου ώστε να μάθουμε να εστιάζουμε και να ανακατευθύνουμε τις σκέψεις μας. Υπάρχουν πολλοί τύποι διαλογισμού, με τους περισσότερους να εστιάζουν στην προσοχή και στη συναίσθηση, ενώ μπορείτε να εξασκηθείτε σχεδόν οπουδήποτε, αφού δεν απαιτούν όλοι οι τύποι έναν ειδικό χώρο ή εξειδικευμένο εξοπλισμό. Πολλοί χρησιμοποιούν τον διαλογισμό ως εναλλακτική μέθοδο μείωσης του στρες ή ως φυσική πρακτική για την ενίσχυση της συγκέντρωσης.

Ενδυναμώνει την καρδιά

Μάλιστα πρόσφατη επιστημονική μελέτη από το Veterans Affairs Research Communications διαπίστωσε τη σύνδεση ανάμεσα στον διαλογισμό και στον χαμηλό κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων, προσθέτοντας ακόμα έναν λόγο για να τον δοκιμάσουμε. Οι ερευνητές μελετώντας δεδομένα για περισσότερους από 61.000 ανθρώπους διαπίστωσαν ότι όσοι έκαναν διαλογισμό εμφάνισαν χαμηλότερα ποσοστά χοληστερόλης, αρτηριακής πίεσης, διαβήτη, εγκεφαλικού επεισοδίου και στεφανιαίας νόσου σε σύγκριση με εκείνους που δεν έκαναν. Μελέτες προηγούμενων ετών έχουν ήδη διαπιστώσει τις ευεργετικές ιδιότητες του διαλογισμού, με τα επιστημονικά δεδομένα να δείχνουν ότι μπορεί να συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, του επιπέδου της χοληστερόλης, στη διακοπή του καπνίσματος και στη γενικότερη καρδιαγγειακή υγεία.

Ενισχύει τη συγκέντρωση

Ο διαλογισμός αποτελεί την ιδανική προπόνηση για να ενδυναμώσουμε τη συγκέντρωσή μας, καθώς ενισχύει την ένταση με την οποία εστιάζουμε αλλά και την αντοχή της προσοχής απέναντι στους αντιπερισπασμούς. Μελέτη μάλιστα υποστηρίζει ότι ο διαλογισμός μπορεί να αντιστρέψει τα εγκεφαλικά δίκτυα που οδηγούν σε ανησυχητικές ή αρνητικές σκέψεις, γεγονός που μπορεί να επιτευχθεί πολύ γρήγορα, αφού σύμφωνα με μια άλλη έρευνα αρκούν μόλις τέσσερις ημέρες εξάσκησης του διαλογισμού για να απολαύσετε τα οφέλη του.

Μειώνει το στρες

Ενας από τους πιο συνηθισμένους λόγους που οι άνθρωποι εξασκούν τον διαλογισμό είναι η μείωση του καθημερινού στρες. Το ψυχικό και σωματικό στρες προκαλεί αύξηση των επιπέδων της κορτιζόλης, γνωστής και ως ορμόνης του στρες. Αυτή μπορεί με τη σειρά της να προκαλέσει την απελευθέρωση των κυτοκινών, χημικών ουσιών που προάγουν τη φλεγμονή στο σώμα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές του ύπνου, έντονο αίσθημα κόπωσης ή και «πεσμένη» διάθεση. Ο διαλογισμός που στοχεύει στην ενσυνειδητότητα φαίνεται, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, να μειώνει τη φλεγμονή που προκαλείται από το άγχος.

Συμβάλλει στον έλεγχο του πόνου

Ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον πόνο συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο εγκέφαλος, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να αυξηθεί σε αγχωτικές συνθήκες. Κατόπιν έρευνας παρατηρήθηκε ότι οι άνθρωποι που έκαναν διαλογισμό εμφάνιζαν αυξημένη δραστηριότητα στα εγκεφαλικά κέντρα που είναι γνωστό ότι ελέγχουν την αίσθηση του πόνου, εμφάνιζαν δηλαδή μεγαλύτερη ικανότητα αντιμετώπισης του πόνου ή ακόμα και μειωμένη αίσθηση.

Ενδυναμώνει τη μνήμη

Ο διαλογισμός φαίνεται να μειώνει την απώλεια της μνήμης που σχετίζεται με τη γήρανση, αφού η βελτίωση της προσοχής και η διαύγεια της σκέψης διατηρούν τη νεότητα του νου. Σειρά 12 μελετών υπογραμμίζει ότι πολλά από τα είδη του διαλογισμού συμβάλλουν στην αύξηση της προσοχής, στην ενδυνάμωση της μνήμης αλλά και στην πνευματική ενεργητικότητα ειδικά σε ηλικιωμένους.

Μας κάνει καλύτερους

Ορισμένοι συγκεκριμένοι τύποι διαλογισμού μπορεί να αυξήσουν κατά πολύ τα αισιόδοξα συναισθήματα αλλά και τις θετικές ενέργειες τόσο προς τον εαυτό σας όσο και προς τους γύρω σας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιου διαλογισμού είναι ο Metta, γνωστός και ως διαλογισμός της αγάπης-καλοσύνης, που ξεκινά με τη δημιουργία καλών σκέψεων και συναισθημάτων για τον εαυτό σας. Μέσω της πρακτικής του, μπορεί κανείς να μάθει να επεκτείνει αυτή την καλοσύνη και τη συγχώρηση εξωτερικά, πρώτα σε αγαπημένα πρόσωπα, έπειτα σε γνωστούς και τελικά ακόμα και σε εκείνους που δεν γνωρίζει.

Πηγή: vita.gr