Δημιουργίες με στόχο να γίνετε «αόρατοι» από τις κάμερες
Οι καλύτεροι σχεδιαστές μόδας ολοκλήρωσαν την Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου και προχώρησαν στις πασαρέλες του Παρισιού, αλλά μια ομάδα καλλιτεχνών πρότεινε στο Λονδίνο τις δικές της στυλιστικές επιλογές. Στόχος τους; Να γίνουμε αόρατοι.
Η Εμιλι Ρόντερικ, 23 ετών, και οι συνοδοί της στο «The Dazzle Club», την περασμένη εβδομάδα έκαναν βόλτες στη βρετανική πρωτεύουσα έχοντας ζωγραφίσει στο πρόσωπό τους μπλε, κόκκινες και μαύρες ρίγες, σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τις πανταχού παρούσες κάμερες αναγνώρισης προσώπων. Οι καλλιτέχνες έφθασαν μέχρι την περιοχή του Κινγκς Κρος ευελπιστώντας ότι το βάψιμο του προσώπου θα αποτελούσε καμουφλάζ και θα μπέρδευε τις κάμερες. «Κρυβόμαστε σε κοινή θέα», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters η Ρόντερικ, εξηγώντας ότι τα έντονα χρώματα και οι σκοτεινές σκιές του μέικαπ εμποδίζουν την κάμερα από την αναγνώριση του προσώπου. Η αλήθεια είναι ότι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές έχουν τελειοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στην αναγνώριση προσώπου, εντοπίζοντας από αιμοσταγείς εγκληματίες μέχρι παιδιά που κάνουν σκασιαρχείο. Καθώς, όμως, οι κάμερες πληθαίνουν σε ολόκληρο τον κόσμο, οι ακτιβιστές διατυπώνουν φόβους για την προστασία του ιδιωτικού τους βίου, επισημαίνοντας ότι η ανθρωπότητα πιθανώς να βρίσκεται στο κατώφλι μιας δυστοπίας, όπου ο Μεγάλος Αδελφός βλέπει τα πάντα. Ετσι, η μεταβολή του παρουσιαστικού των πολιτών, προκειμένου να παραπλανήσουν τις κάμερες παρακολούθησης, έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλής πρακτική.
Διάφορα προϊόντα, από γυαλιά ηλίου μέχρι μάσκες προσώπου, οτιδήποτε, δηλαδή, θα μπορούσε να διασφαλίσει την ανωνυμία, έχουν κατακλύσει την αγορά. Ενδεικτικά, το διαδικτυακό κατάστημα Adversarial Fashion πωλεί πουκάμισα, φούστες και άλλα ενδύματα, τα οποία καλύπτονται από πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας. Οταν εντοπίζονται από τις κάμερες της τροχαίας, αυτές γεμίζουν με δεδομένα-σκουπίδια, μπερδεύοντας το σύστημα παρακολούθησης.
Ο σχεδιαστής μόδας Σκοτ Ερμπαν, που εδρεύει στο Σικάγο, σχεδίασε γυαλιά ηλίου τα οποία εμποδίζουν τις υπέρυθρες ακτίνες που χρησιμοποιούνται από τις κάμερες αναγνώρισης προσώπου. Ο Ερμπαν επισημαίνει ότι ανησυχεί για την πιθανή κακόβουλη πρόσβαση στα δεδομένα προσώπου, τα οποία μπορεί να συνδεθούν με την ταυτότητα του ατόμου. «Αν κάποιος σου κλέψει την πιστωτική κάρτα, μπορείς να την ακυρώσεις και να πάρεις μια νέα. Κανείς, ωστόσο, δεν πρόκειται να υποβληθεί σε πλαστική επέμβαση προκειμένου να ανακτήσει την ταυτότητά του», τονίζει.
Ενας άλλος Αμερικανός, ο καλλιτέχνης Λεονάρντο Σελβάτζιο, δημιούργησε μια τρισδιάστατη αποτύπωση του προσώπου του, την οποία οποιοσδήποτε μπορούσε να αγοράσει διαδικτυακώς έναντι 200 δολαρίων, έως ότου, στην αρχή της χρονιάς, η κατασκευάστρια εταιρεία χρεοκόπησε. Ο καλλιτέχνης, βέβαια, παραδέχεται ότι παρόμοιες μάσκες προσώπου χρησιμοποιήθηκαν και κατά τη διάπραξη εγκλημάτων. Πολλοί σχεδιαστές, πάντως, παραδέχονται ότι οι δημιουργίες τους θα πρέπει να θεωρούνται περισσότερο είδος κοινωνικού σχολιασμού παρά μέσα για να γίνει κάποιος «αόρατος».