Μετά την επιβολή των περιορισμών λόγω Covid, η Μέλοντι Ποπράβακ, προπονούνταν στο μποξ, στο γκαράζ ενός φίλου. «Είμαι αποφασισμένη να μην τα παρατήσω και να συνεχίσω την προσπάθειά μου να γίνω επαγγελματίας μποξέρ», αναφέρει η 35χρονη.(AP Photo/Kathy Willens)
Μικρές ιστορίες θάρρους και αυτοθυσίας από τη μάχη κατά της Covid
Έναν χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, ο πλανήτης έχει βρεθεί αντιμέτωπος με θανάτους, οικονομικές δυσκολίες και διάχυτη αγωνία σε μια άνευ προηγουμένου κλίμακα. Έχουμε όμως υπάρξει και μάρτυρες αυτοθυσίας, θάρρους και επιμονής.
Στην Ινδία, τη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική καθώς και σε άλλα μέρη του κόσμου, άνθρωποι προσφέρουν τη βοήθειά τους και παράλληλα επαναπροσδιορίζονται.
«Ήμουν ευπροσάρμοστη, σαν το νερό», λέει μια γυναίκα, της οποίας το όνειρο είναι να γίνει πρωταθλήτρια του μποξ στις ΗΠΑ.
Η τρέχουσα υγειονομική κρίση στάθηκε εμπόδιο στα σχέδιά της, χωρίς ωστόσο να τους δώσει τη χαριστική βολή.
Οι φωνές και οι εικόνες τέτοιων ανθρώπων μπορούν να αποτελέσουν έμπνευση, παρόλο που το μέλλον παραμένει αβέβαιο τόσο για εκείνους όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο.
Η Γκαμπριέλα Φορμέντι, γιατρός στο χωριό Ταβερνόλα Μπεργκαμάσκα της βόρειας Ιταλίας, ποζάρει στην κάμερα του Associated Press. Στην αρχή της πανδημίας, η Φορμέντι μολύνθηκε από τον ιό και άρχισε να αισθάνεται εξαντλημένη, ενώ είχε υψηλό πυρετό. Κατέληξε διασωληνωμένη σε ΜΕΘ. Όταν ξύπνησε, μπορούσε να κουνήσει μόνο το κεφάλι της, καθώς είχε χάσει μυϊκή μάζα. Σήμερα, υποβάλλεται σε θεραπεία αποκατάστασης και συχνά αισθάνεται αδυναμία και δυσκολία στην αναπνοή. Εξαιτίας της κατάστασής της, αναγκάστηκε να παραιτηθεί και της λείπουν πολύ οι ασθενείς της. (AP Photo/Luca Bruno)
Ο Δρ. Ανίλ Μέτα κοιτάζει τον φακό, ενώ τακτοποιεί σύριγγες σε ιατρικό κέντρο στο βορειοανατολικό Λονδίνο. Ο Μέτα, μαζί με μια μικρή ομάδα από φυσικοθεραπευτές και νοσηλευτές, πηγαίνουν σε κέντρα φιλοξενίας αστέγων στο Λονδίνο και προσφέρουν δωρεάν εμβόλια κατά της Covid. Η εν λόγω ομάδα έχει εμβολιάσει εκατοντάδες ανθρώπους. (AP Photo/Frank Augstein)
Η Σίκα Μαλότρα, ηθοποιός του Μπόλιγουντ και νοσοκόμα, ποζάρει καθισμένη σε μια καρέκλα δίπλα από την αφίσα μιας ταινίας της στο διαμέρισμά της στη Μουμπάι της Ινδίας. Αφού εργάστηκε για μήνες σε πτέρυγα νοσοκομείου για ασθενείς με Covid, μολύνθηκε και η ίδια από τον ιό και πέρασε μόνη της έναν ολόκληρο μήνα στο νοσοκομείο, αναρρώνοντας. Όμως, στη συνέχεια έπαθε εγκεφαλικό και παρέλυσε η δεξιά πλευρά του σώματός της. «Ήταν ένα μεγάλο βήμα πίσω για εμένα», αναφέρει η 25χρονη, με δάκρυα στα μάτια της, καθώς θυμάται εκείνες τις στιγμές που φοβήθηκε ότι δεν ξαναπερπατήσει. Όμως, παρόλα αυτά, κατάφερε να αναρρώσει και σχεδιάζει να συνεχίσει την καριέρα της ως ηθοποιός αλλά και να προσφέρει τη βοήθειά της ως νοσοκόμα όποτε χρειαστεί. (AP Photo/Rafiq Maqbool)
Ο Γιεχούντα Έρλιχ, που εργάζεται στην επίσημη εβραϊκή υπηρεσία κηδειών του Ισραήλ, κοιτάζει τον φακό του Associated Press από ένα νεκροτομείο στην πόλη Χολόν, κοντά στο Τελ Αβίβ. Ο Έρλιχ θυμάται τα πρώτα σημάδια που μαρτυρούσαν την έλευση της Covid: άδειοι δρόμοι και νεκρική σιγή. Στη συνέχεια, μια έξαρση στους θανάτους έπληξε το νεκροτομείο, με αποτέλεσμα να τοποθετούνται πτώματα ακόμη και στους διαδρόμους. «Ελπίζω πραγματικά να πλησιάζουμε στο τέλος της πανδημίας», αναφέρει ο ίδιος. (AP Photo/Oded Balilty)
Ο Μπόρις Νόβικοφ, 101 ετών, ποζάρει δίπλα στη σύζυγό του Γιελένα, σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων λίγο έξω από τη Μόσχα. Ο Νόβικοφ, παρασημοφορημένος βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, είναι ένας από τους γηραιότερους επιζώντες της Covid στη Ρωσία. Νοσηλεύθηκε με αναπνευστική υποστήριξη. Έχοντας πλέον αναρρώσει, γιόρτασε πρόσφατα τα γενέθλιά του στο γηροκομείο όπου μένει μαζί με την 93χρονη σύζυγό του. Είναι μαζί εδώ και 70 χρόνια. (AP Photo/Alexander Zemlianichenko)
Η 40χρονη Ανζελίκ Σαμπουντζιάν βρισκόταν σε μια καφετέρια της Βηρυτού όταν έλαβε χώρα η καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι, που είχε ως αποτέλεσμα να σπάσουν τα παράθυρα και τα γυαλιά που εκτοξεύθηκαν να τραυματίσουν την Ανζελίκ στο πρόσωπο. Αιμορραγούσε ακατάσχετα. Εκείνη την ίδια ημέρα ήταν που μολύνθηκε από Covid. (AP Photo/Hassan Ammar)
Ο Μαουρίτσιο Βιβέτ ποζάρει με το βιολί του, στο σπίτι του στη φαβέλα της Ντόνα Μάρτα στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Ο Βιβέτ έβγαζε το ψωμί του παίζοντας μουσική σε εκδηλώσεις αλλά και παραδίδοντας μαθήματα μουσικής. Έφυγε από τη γειτονιά του και σχεδίαζε να ανοίξει ένα στούντιο μουσικής. Όμως η Covid στάθηκε εμπόδιο στα σχέδιά του. Ο Βιβέτ πλέον αντιμετωπίζει δυσκολίες ακόμη και στο να βρει χρήματα για φαγητό. Άφησε το διαμέρισμά του και επέστρεψε στο σπίτι της μητέρας του στη φαβέλα. Ο μεγαλύτερος φόβος του είναι ότι δεν θα μπορέσει να βρει χρήματα για να εξασφαλίσει τα απαραίτητα για τον 4χρονο γιό του, Άντζελο. (AP Photo/Silvia Izquierdo)
Ο Σαντίλ Σελέ, που κάνει το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο του Κουαζουλού – Νατάλ, ποζάρει καθισμένος μέσα σε ένα εργαστήριο στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής. Ο ίδιος προσέλκυσε μεγάλο ενδιαφέρον όταν ανακάλυψε πώς να αναπτύσσει το νοτιοαφρικανικό παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού εντός του εργαστηρίου. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στο εργαστήριο να το μελετήσει και να ανακαλύψει ότι όσοι έχουν μολυνθεί από Covid-19 δεν παράγουν αντισώματα κατά της μετάλλαξης αυτής, η οποία έχει εξαπλωθεί σε πολλές χώρες. (AP Photo/Jerome Delay)
Η Σίνθια Αρσαμπόλ ποζάρει με φωτογραφία του αδελφού της, Ντανιέλ Ρεμιγιάρ και του πατέρα της Ρονάλντ Ρεμιγιάρ. Η Σίνθια έχασε και τους δύο από Covid με διαφορά μιας ώρας. «Αυτό άφησε ένα τεράστιο κενό στις καρδιές όλων στην οικογένεια», δήλωσε η ίδια. (AP Photo/Stew Milne)
Ο Σι Τζίντζι, που εργάζεται ως ξεναγός στο Πεκίνο, ποζάρει καθισμένος στο πάρκο Τζίνγκσαν. Πέρυσι, είδε μια μείωση 90% στη δουλειά του εξαιτίας της πανδημίας. Αλλά ο ίδιος δηλώνει βέβαιος ότι ο εγχώριος τουρισμός επανέλθει πολύ σύντομα. (AP Photo/Ng Han Guan)
Ο εικονιζόμενος Ουκρανός στρατιώτης, που ζήτησε να κατονομαστεί με το διακριτικό του – Κραμ – στέκεται στο πόστο του σε πόλη ανατολικά του Κιέβου. «Είμαστε συνηθισμένοι να ζούμε με κινδύνους», λέει. «Η πανδημία έχει γίνει άλλο ένα άγχος για εμένα». (AP Photo/Evgeniy Maloletka)
Πηγή: Associated Press