Δεν αποκλείεται νέο lockdown σε νησί ή περιοχή με πολλά κρούσματα
Οι εικόνες με τον συνωστισμό σε μπαρ νησιών αλλά και της Αθήνας, έχει κινητοποιήσει τους ειδικούς οι οποίοι προειδοποιούν ότι ο ιός δεν έχει φύγει
Παρά την εξαιρετική εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μας με την πανδημία, οι ειδικοί συνεχίζουν να χτυπούν «καμπανάκι» σημειώνοντας ότι η έλλειψη μέτρων προστασίας από τον κοροναϊό που παρατηρείται σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε πισωγύρισμα.
Οι εικόνες με τον συνωστισμό σε μπαρ νησιών αλλά και της Αθήνας, έχει κινητοποιήσει τους ειδικούς οι οποίοι προειδοποιούν ότι ο ιός δεν έχει φύγει.
Ο καθηγητής ιολογίας και μέλος του ΔΣ του ΕΟΔΥ, Γιώργος Σουρβίνος εξήγησε ότι ο ιός δεν έχει φύγει από τη χώρα μας, υπάρχει στην κοινότητα και πως «τέτοιου είδους εικόνες μπορούν να δημιουργήσουν εστίες, μικρές ή μεγάλες, ανά πάσα στιγμή με ταχύτατη διασπορά».
«Είναι διαφορετικό το καλοκαίρι αυτό, πρέπει να προσαρμοστούμε στην ιδέα», «όλοι πρέπει να δείξουμε την αντίστοιχη υπευθυνότητα», απάντησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ σχολιάζοντας την επιχειρηματολογία των καταστηματαρχών, ότι δεν μπορούν όλο το βράδυ να επιτηρούν τους τουρίστες που πίνουν τους ποτό τους.
Ο καθηγητής σημείωσε ότι καταλαβαίνει και κατανοεί τα σχόλια περί οικονομίας καθώς «είναι μια λεπτή ισορροπία και μια πολύ δύσκολη εξίσωση που πρέπει να λυθεί μεταξύ της δημόσιας υγείας και του τουρισμού και της επανεκκίνησης της οικονομίας».
Σε κάθε περίπτωση ο κ. Σουρβίνος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για τοπικά lockdown σε νησιά ή σε περιοχές όπου θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων. Είπε ότι η επιτροπή αξιολογεί κάθε στιγμή τα επιδημολογικά δεδομένα και «μπορεί να ληφθούν μέτρα σταδιακής άρσης της χαλάρωσης των μέτρων ή ακόμη και ένα τοπικό lockdown. Όλα είναι πιθανά προέχει η δημόσια υγεία», ανέφερε.
«Δεν επιτρέπονται εφησυχασμοί»
Χθες, ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, Νίκος Σύψας, τόνισε πως ο συνωστισμός αποτελεί μεγάλο πρόβλημα.
«Ο συνωστισμός είναι το πετρέλαιο που πυροδοτεί τη φωτιά της πανδημίας» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «ένας άνθρωπος είναι αρκετός για να μολύνει 100-200 άτομα».
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ιδιοκτήτες των κέντρων διασκέδασης δεν πρέπει να δέχονται όλους τους πελάτες, στους οποίους πρέπει να υπενθυμίζουν το ζήτημα της ατομικής ευθύνης.
«Είναι τρομερά επικίνδυνο αυτό που γίνεται, δεν επιτρέπεται ο εφησυχασμός. Μετά από 14 ημέρες, αν η Επιτροπή ασχοληθεί με το θέμα θα είναι για κακό, είτε για να επιβάλει νέα μέτρα είτε για να αποσύρει τη χαλάρωση των μέτρων» πρόσθεσε ο κ. Σύψας.