ΚΟΣΜΟΣ

Δεκατρείς φορές που η… Παρασκευή και 13 ήταν όντως η πιο γρουσούζικη μέρα

Για πολλούς λοιπόν θεωρείται μία γρουσούζικη ημερομηνία, ενώ για κάποιους άλλους είναι μία κανονική ημέρα και τα βάζουν με όσους είναι προληπτικοί

Παρασκευή και 13 σήμερα και σίγουρα πολλοί θα σκεφτούν πως η μέρα θα τους πάει στραβά και πως όλο αναποδιές θα τους συμβούν.

Για πολλούς λοιπόν θεωρείται μία γρουσούζικη ημερομηνία, ενώ για κάποιους άλλους είναι μία κανονική ημέρα και τα βάζουν με όσους είναι προληπτικοί.

13 παραδείγματα που η Παρασκευή και 13 αποδείχθηκε γρουσούζικη

1. Το 1939 μία φονική πυρκαγιά ξεσπά στη Βικτόρια της Αυστραλίας. Η πυρκαγιά έκαψε μία τεράστια έκταση και άφησε πίσω της 71 νεκρούς. Ήταν Παρασκευή 13 Ιανουαρίου.

2. Στις 13 Σεπτεμβρίου του 1940 -φυσικά και ήταν Παρασκευή- ένα γερμανικό βομβαρδιστικό έριξε 5 βόμβες στο παλάτι του Μπάκινγχαμ

3. Την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου του 1972 η πτήση 571 της πολεμικής αεροπορίας της Ουρουγουάης έπεσε στις Άνδεις σκορπώντας το θάνατο σε 29 άτομα. Οι επιζώντες αναγκάστηκαν να τραφούν από τις σάρκες των νεκρών συνεπιβατών τους για να επιβιώσουν.

4. Την Παρασκευή της 13ης Αυγούστου του 1976 ο Daz Baxter που ζούσε τη Νέα Υόρκη έμεινε μέσα στο διαμέρισμά του γιατί ήταν προληπτικός. Ο όροφος όμως του διαμερίσματός του κατέρρευσε και εκείνος βρήκε τραγικό θάνατο.

5. Την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου του 1989 ένας ιός χτύπησε υπολογιστές στη Βρετανία επηρεάζοντας επιχειρήσεις.

6. Ήταν Παρασκευή 13 Οκτωβρίου του 1989 όταν το αμερικάνικο χρηματιστήριο κατέρρευσε. Έτσι η  ημέρα όχι αδίκως ονομάστηκε «Μαύρη Παρασκευή».

7. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση του 1993 υπάρχει ένα «σημαντικό ποσοστό» τροχαίων ατυχημάτων στην Βρετανία κάθε Παρασκευή που ο μήνας έχει 13 σε σχέση με τις υπόλοιπες Παρασκευές.

8. Σε μία αεροπορική επίδειξη στο Lowestoft ένα 13χρονο αγόρι χτυπήθηκε από κεραυνό. Όταν οι νοσηλευτές κοίταξαν την ώρα το ρολόι έδειχνε 13:13. Το ατύχημα συνέβη Παρασκευή 13 Αυγούστου του 2010 και το αγόρι ευτυχώς ανάρρωσε.

9. Η πρώτη γραπτή αναφορά στην «Παρασκευή και 13» απαντάται στα τέλη του αρχές του 19ου αιώνα, στη βιογραφία του συνθέτη Τζοακίνο Ροσίνι που πέθανε μία τέτοια μέρα

10. Το ναυάγιο του Costa Concordia. Ήταν Παρασκευή και 13 Ιανουαρίου του 2012, όταν ένα από τα μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια στον κόσμο προσάραξε σε ύφαλο ανοιχτά της Τοσκάνης, στο νησί Giglio, τραβώντας στον «υγρό» τάφο 32 από τους επιβάτες. Το Costa Concordia πέρασε στην ιστορία ως ο «σύγχρονος Τιτανικός».

11. Πέθανε ο Τούπακ Σακούρ (Tupac Shakur): Έξι ημέρες μετά τη δολοφονική επίθεση που δέχθηκε, ο ράπερ με τη μεγαλύτερη επιρροή σε όλο τον κόσμο, άφησε στο νοσοκομείο την τελευταία του πνοή, στις 13 Σεπτεμβρίου 1996, ημέρα Παρασκευή. Για την ιστορία, μέχρι και σήμερα η υπόθεση της δολοφονίας του παραμένει ανεξιχνίαστη, ενώ οι θεωρίες δίνουν και παίρνουν.

12. Δολοφονήθηκε η Kitty Genovese: Η γυναίκα δολοφονήθηκε, στις 13 Μαρτίου του 1964, μέσα στο διαμέρισμά της. Αλλά η υπόθεσή της πέρασε στην ιστορία, επειδή – όπως αναφέρουν – οι New York Times, είχε προκαλέσει αίσθηση ότι 38 άτομα, ένοικοι άλλων διαμερισμάτων άκουγαν τι συνέβαινε και κανείς δεν έκανε κάτι.

13. Κυκλώνας Bhola, στο Μπαγκλαντές. Πρόκειται για τον πιο θανατηφόρο τυφώνα της ιστορίας στερώντας τη ζωή από 300.000 -500.000 ανθρώπους. Ξεκίνησε στις 3 Νοεμβρίου και σταμάτησε λίγες ημέρες μετά και συγκεκριμένα, στις 13, ημέρα Παρασκευή.

Πώς ξεκίνησε ο μύθος της γρουσούζικης ημερομηνίας

Ο αριθμός 13 αποτελούσε πάντα ένα «γρουσούζικο» μέγεθος. Ενώ το 12 συμβολίζει την πληρότητα του κόσμου, το 13 σηματοδοτεί την διάλυση του. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ακόμα και στην χριστιανική παράδοση, στον Μυστικό Δείπνο, ο 13ος καλεσμένος ήταν ο Ιούδας, ενώ η ημέρα που σταυρώθηκε ο Ιησούς, η Παρασκευή.

Ωστόσο, στις λαϊκές παραδόσεις της Ελλάδας και της Ισπανίας, «καταραμένη» μέρα θεωρείται η Τρίτη και όχι η Παρασκευή, όταν το ημερολόγιο δείχνει 13. Ειδικότερα για την Ελλάδα, η σύμπτωση αυτή έχει συνδεθεί με την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Στον αγγλοσαξονικό κόσμο, η μέρα αυτή έχει συνδεθεί και με αυτό που οι Άγγλοι και οι Αμερικάνοι ονομάζουν «ημέρα του κρεμασμένου», καθώς η Παρασκευή ήταν η μέρα που απαγχόνιζαν τους θανατοποινίτες.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ένα από τα πιο γνωστά θρίλερ όλων των εποχών φέρει τον τίτλο «Παρασκευή 13».

Ακόμη και στην Πληροφορική υπάρχει ιός με το όνομα «Παρασκευή και 13» (Friday 13th), ο οποίος έχει το χαρακτηριστικό να ενεργοποιείται όταν το ημερολόγιο του υπολογιστή δείξει ημέρα Παρασκευή και ημερομηνία 13.

Η μέρα αυτή θεωρείται σε πολλές χώρες ως ακατάλληλη για μια σειρά εργασιών και δραστηριοτήτων, όπως είναι η γέννηση, ο γάμος, η έναρξη μιας νέας δουλειάς, το ξεκίνημα του πλοίου για ένα νέο ταξίδι, για τις μετακομίσεις, για να κόψει κάποιος τα νύχια του κ.α.

Ο βαθμός της δεισιδαιμονίας είναι τέτοιος που οι Ούγγροι για παράδειγμα πιστεύουν πως όταν κάποιος γεννηθεί Παρασκευή, μπορεί το κακό να φύγει από πάνω του μονο αν ρίξει λίγο από το αίμα του σε ένα κομμάτι ύφασμα από τα ρούχα του και έπειτα το κάψει, καίγοντας μαζί οποιαδήποτε κατάρα μεταφέρει η μέρα αυτή.

Πλήθος επίσης οι συμβολισμοί σε όλους τους χρόνους της ανθρώπινης ιστορίας. Για παράδειγμα στα Ταρό το «13» σημαίνει θάνατος, ενώ την ίδια στιγμή το 13ο κεφάλαιο της Αποκάλυψης είναι «αφιερωμένο» στο «θηρίο» και τον «Αντίχριστο».

Οι βόρειοι λαού μάλιστα της Ευρώπης, Γερμανοί και Σκανδιναβικού, σε μια ανάλογη ιστορία με αυτή της χριστιανικής παράδοσης, μιλούν για την θεά Freya (στην οποία και βασίζεται το Friday – Παρασκευή), που εξοβελίστηκε ως μάγισσα στα βουνά και πραγματοποιούσε κάθε χρόνο μια γιορτή στην οποία καλούσε 11 ακόμη μάγισσες,, συν 13ο, τον «Εξαποδώ».

Γνωστή και η ιστορία για τον θεό Loki, τον απρόσκλητο 13ο καλεσμένο που έφερε την δυστυχία στην Γη.

Ο μύθος των Ναιτών

Η πιο ολοκληρωμένη ίσως ιστορία για την Παρασκευή και 13 είναι ο μύθος για τους Ναΐτες ιππότες.

Σύμφωνα με αυτόν, ήταν Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 1307, όταν ο βασιλιάς της Γαλλίας Φίλιππος, ο επονομαζόμενος και «Ωραίος», έδωσε τη διαταγή να συλληφθούν όσοι ναϊτες ιππότες βρίσκονταν στη χώρα. Ακολούθησαν μαζικά βασανιστήρια και εκτελέσεις Ναϊτών.

Τον Μάρτιο του 1314 πέθαναν στην πυρά, ο αρχηγός των Ναϊτών στη Γαλλία, ο Ζακ ντε Μολέ και ένας από τους υπαρχηγούς του, ο Ζεφρί ντε Σαρνί. Ο θρύλος διατείνεται πως ο ντε Μολέ, προτού ξεψυχήσει, προέβλεψε ότι μέσα στο χρόνο θα πέθαιναν δυο άνθρωποι: Ο Φίλιππος κι ο Πάπας Κλήμης ο Πέμπτος, ο οποίος είχε πεισθεί από τον βασιλιά να συναινέσει στις διώξεις.

Έτσι και έγινε. Ο Πάπας «έφυγε» από ασθένεια κι ο Φίλιππος χτυπημένος από αγριογούρουνο, κατά τη διάρκεια κυνηγιού. Αυτό ήταν! Η «επιβεβαίωση» του Ο Ντε Μολέ προσέδωσε άφθονο μεταφυσικό… κύρος στη μαύρη, για τους Ναϊτες, ημερομηνία της απαρχής των συλλήψεων.

Πηγή: in.gr