ΕΛΛΑΔΑ

Δίλημμα Τσίπρα για Πολάκη

Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί βεβαίως πως το «ύφος Πολάκη» δεν έχει μόνο πολέμιους, αλλά και φανατικούς υποστηρικτές μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ

Συζήτηση για το αν η δραστηριότητα του Παύλου Πολάκη στα social media και γενικότερα στη δημόσια συζήτηση κάνει καλό ή κακό στον Αλέξη Τσίπρα και την προσπάθειά του να πείσει ως ηγέτης του προοδευτικού χώρου στην Ελλάδα, έχει ξεκινήσει στο επιτελείο του πρώην πρωθυπουργού, καθώς και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Το non paper που κυκλοφόρησε από την Κουμουνδούρου και ούτε λίγο ούτε πολύ υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός συνεννοήθηκε με την εφημερίδα τα ΝΕΑ να παραποιήσουν τον τίτλο του άρθρου του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ώστε να εκληφθεί ως επίθεση κατά του Κώστα Καραμανλή, ήταν μία κίνηση αντιπερισπασμού, όχι και τόσο πετυχημένη. Σαφώς και η Ν.Δ αντιμετωπίζει εσωκομματικά ζητήματα, σαφώς και υπάρχουν θέματα ανάμεσα σε «μητσοτακικούς», «καραμανλικούς» και «σαμαρικούς», αλλά η ακραία επίθεση Πολάκη κατά Σημίτη προκάλεσε μεγάλο πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ και τις σχέσεις του με το Κίνημα Αλλαγής και η διαχείρισή του βαραίνει την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η έγκυρη στήλη του Βασίλη Σκουρή «Παιχνίδια Εξουσίας» στο news247.gr έγραψε ότι το θέμα Πολάκη απασχόλησε τον πρωινό καφέ στην Κουμουνδούρου χθες και στο τραπέζι έπεσε η πρόταση ο Πολάκης να κληθεί στην Πολιτική Γραμματεία, δίκην πολιτικής απολογίας.

Πληροφορίες της ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ αναφέρουν ότι το σενάριο αυτό δεν συγκεντρώνει πιθανότητες και αν είναι να γίνει κάποια παρέμβαση θα γίνει εκτός των ραντάρ του Τύπου, όχι από τον κ. Τσίπρα αλλά από τους συνεργάτες του προς τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας. Ο λόγος είναι ότι υπάρχουν δεύτερες σκέψεις στο επιτελείο Τσίπρα για την ενδεχόμενη αντίδραση Πολάκη αν κληθεί στην κομματική γραμματεία για να του ζητήσουν να είναι πιο προσεκτικός στο δημόσιο λόγο του γιατί κάνει ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ και τον ίδιο τον Τσίπρα.

Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί βεβαίως πως το «ύφος Πολάκη» -για τον οποίο στον ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι ήταν από τους καλύτερους υπουργούς επί διακυβέρνησής τους- δεν έχει μόνο πολέμιους, αλλά έχει και φανατικούς υποστηρικτές μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Κορυφαίο στέλεχος του κόμματος εξηγεί στη «Ν» ότι και ο ίδιος ο Τσίπρας θεωρεί χρήσιμο τον Πολάκη στη δημόσια συζήτηση και ας παρεκτρέπεται και τις περισσότερες φορές συμφωνεί με τα όσα λέει και γράφει. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι και στο επιτελείο του κ. Τσίπρα, υπάρχουν στελέχη που εισηγούνται μέτρα κατά Πολάκη.

Ενδεικτικά, ο πολιτικός αναλυτής και αρθογράφος Γ. Λακόπουλος που από πολλούς θεωρείται ότι εκπέμπει σε έναν βαθμό τις σκέψεις του κ. Τσίπρα ή ακόμα και ότι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ παίρνει υπόψη του τις δικές του σκέψεις και προτάσεις, πρότεινε μέσω του blog του anoixtoparathyro.gr στον κ. Τσίπρα:

«Αυτό το καλαμπούρι με τον Πολάκη δεν πάει άλλο. Εφόσον παραμένει στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει να ασπαστεί το ήθος της και το ύφος του λόγου της. Ειδικά τη στιγμή που επιχειρεί να επιταχύνει το βήμα της προς το μέλλον. Δεν ξέρουμε τι πρόβλημα έχει ο Παύλος Πολάκης και συμπεριφέρεται σαν θαμώνας καταγωγίων. Ούτε ποιας επιστήμης αρμοδιότητα είναι η αντιμετώπισή του. Ξέρουμε όμως τι πρόβλημα έχουν πολλοί σ’ αυτό το κόμμα – και αρκετοί το δήλωσαν ήδη. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να μέμφεται τον Μητσοτάκη επειδή ανέχεται τον Άδωνι, τον Μπογδάνο και άλλα άνθη της παράταξής του και στο δικό του κόμμα να σταδιοδρομεί κάποιος που δεν σέβεται ούτε καν την αισθητική του δημοσίου λόγου. Μόνο ένας ανισόρροπος θα θεωρούσε το παραπάνω κείμενο συμμετοχή σε πολιτική αντιπαράθεση. Μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Να εκχυδαΐζει την πολιτική. Αλλά αυτό δεν μπορεί να βαρύνει την Αριστερά και όσους θέλουν να σχετίζονται μαζί της. Ας τον αποδεσμεύσει ο Τσίπρας και να λέει ό,τι του καπνίσει. Ο Πολάκης έβλαψε με το πληκτρολόγιό του ήδη το κόμμα του και αντικειμενικά ωφέλησε τη Δεξιά. Τώρα βλάπτει πλέον και την προσπάθεια μετασχηματισμού του. Λειτουργεί σαν προβοκάτορας -είτε το καταλαβαίνει, είτε όχι. Αυτό δεν γίνεται ανεκτό. Αλλά κανείς δεν προτίθεται να ζητήσει λογαριασμό από τον ίδιο, καθώς δείχνει πλέον να έχει το ακαταλόγιστο. Άλλος πρέπει να καθαρίσει τη κατάσταση: ο Αλέξης Τσίπρας. Προτίθεται να θυσιάσει τον ιστορικό του ρόλο -ως ανανεωτή της Αριστεράς και φορέα ανασυγκρότησης της Δημοκρατικής Παράταξης- για χάρη του Πολάκη; Όλοι περιμένουν απάντηση για να καθορίσουν τη στάση τους στη συνέχεια. Το παραλήρημα σε στυλ ”ο τρελός του χωριού” δεν κόβει εισιτήρια»…

Στη φάση που βρίσκεται τώρα όμως ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας υπάρχουν πολλά ερωτηματικά, ιδίως τώρα που στο εσωτερικό τα πράγματα είναι τεταμένα λόγω της μετακίνησης των στελεχών του ΠΑΣΟΚ που πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δε βλέπουν με καλό μάτι, αλλά και την ένταση στις σχέσεις με το Κίνημα Αλλαγής.

«Η αμηχανία του ΣΥΡΙΖΑ είναι προφανής και δικαιολογημένη. Το αντιΠΑΣΟΚικό μένος πολλών παραδοσιακών στελεχών εκεί δεν μπορεί να κρυφτεί κάτω από κανένα χαλάκι. Από τη μια ο κομματικός πατριωτισμός των Πολάκηδων και από την άλλη το παρελθόν των «γεφυροποιών» δημιουργούν μια εκρηκτική κατάσταση. Αν σε αυτά προστεθεί και η ανάγκη εξαγνισμού του Καραμανλή από τον ”Σύνδεσμο Φίλων Κώστα Καραμανλή” με έδρα την Κουμουνδούρου, που επιμένει να σερβίρει σε κάθε ευκαιρία και από μια μερίδα από τον γκουρμέ πολιτικό και ιδεολογικό τους αχταρμά, τόσο κοντινό στην Προοδευτική παράταξη όσο ο κος Γκλέτσος με τη Σοσιαλδημοκρατία» ανέφερε στο καθημερινό του σημείωμα ο «Ρυθμός» του τομέα επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής.

Στη Χαριλάου Τρικούπη πιστεύουν ότι «βρήκαν φλέβα» με την αξιοποίηση της ανάρτησης Πολάκη κατά Σημίτη και τη χρησιμοποιούν στην αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ για την πρωτοκαθεδρία στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας.

Του Γιάννη Καμπουράκη-naftemporiki.gr