«Δήθεν σύμμαχος» η Τουρκία
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Αυστηρή κριτική άσκησε στην Τουρκία, μιλώντας από το βήμα της Γερουσίας κατά τη διάρκεια της έγκρισής του από το Σώμα το βράδυ της Τρίτης, ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, χαρακτηρίζοντας την Τουρκία «δήθεν σύμμαχο» και λέγοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Αγκυρας για την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.
«Η ιδέα ότι ένας στρατηγικός σύμμαχος –ή μάλλον “δήθεν σύμμαχος”– συντάσσεται με τον μεγαλύτερο στρατηγικό μας αντίπαλο είναι ανεπίτρεπτη. Εκτιμώ ότι πρέπει να εξετάσουμε τις επιπτώσεις των κυρώσεων που ήδη ισχύουν και να αποφασίσουμε εάν η ενίσχυσή τους είναι αναγκαία», είπε ο κ. Μπλίνκεν, καταθέτοντας ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.
Από τη μεριά του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τις δηλώσεις του νέου ΥΠΕΞ, επισημαίνοντας πόσο άδικη υπήρξε η στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία για το θέμα των S-400.
Στην κατάθεσή του ο Μπλίνκεν δεσμεύθηκε να ανανεώσει την αμερικανική διπλωματία, ύστερα από τέσσερα «ταραγμένα» χρόνια. «Η παρουσία μας θα γίνει πάλι αισθητή, χάρη σε διεθνείς συνεργασίες και στη σύσφιγξη των σχέσεων με τους συμμάχους μας», είπε ο νέος υπουργός, υπογραμμίζοντας έμμεσα ότι το νέο ύφος της αμερικανικής διπλωματίας θα είναι απομακρυσμένο από τη μονομέρεια και τον αλαζονικό απομονωτισμό των προκατόχων του, Ρεξ Τίλερσον και Μάικ Πομπέο. Ο 58χρονος Μπλίνκεν έχει εκφράσει την πίστη του στην αξία των συμμαχιών και των διεθνών οργανισμών, ενώ υποσχέθηκε να δώσει τέλος στις ατελέσφορες ενδοκυβερνητικές γραφειοκρατικές διενέξεις της προεδρίας Τραμπ.
«Η πραγματικότητα είναι ότι ο κόσμος δεν οργανώνεται μόνος. Εάν δεν εμπλακούμε, εάν δεν ηγηθούμε, τότε κάποια άλλη χώρα θα προσπαθήσει να πάρει τη θέση μας, πλήττοντας τα συμφέροντά μας ή θα αφήσουμε πίσω μας κενό και χάος. Καμία από τις παραπάνω επιλογές δεν συμφέρει τον αμερικανικό λαό. Η μετριοφροσύνη και η αυτοπεποίθηση πρέπει να είναι η άλλη όψη του νομίσματος της αμερικανικής ηγεσίας», είπε ο Μπλίνκεν.
Οι προκλήσεις, τις οποίες καλείται να αντιμετωπίσει ο νέος προϊστάμενος της αμερικανικής διπλωματίας, είναι μνημειώδεις και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την κλιματική αλλαγή, αλλά και την ενισχυμένη επιθετικότητα της Κίνας, της Ρωσίας και του Ιράν. Η κυβέρνηση Τραμπ υπαναχώρησε μονομερώς από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ανοίγοντας τον δρόμο στην Τεχεράνη για ενίσχυση των ρυθμών εμπλουτισμού ουρανίου, ενώ η αποχώρηση των ΗΠΑ από την ευρεία εμπορική συμφωνία με ασιατικά κράτη επέτρεψε στο Πεκίνο να ενισχύσει την επιρροή του. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Κίνα αποτελεί τη μεγαλύτερη στρατηγική πρόκληση για τις ΗΠΑ», είπε ο Μπλίνκεν.
Σε ό,τι αφορά το Ιράν, ο Μπλίνκεν είπε ότι οι ΗΠΑ απέχουν πολύ από την επάνοδό τους στη συμφωνία του 2015, ενώ μιλώντας για τη Βόρεια Κορέα ο νέος ΥΠΕΞ υπογράμμισε τη σημασία επανόδου των δύο πλευρών στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, με στόχο την οριστική εγκατάλειψη του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγιάνγκ.