Δέκα μέτρα στήριξης της απασχόλησης
Δέκα μέτρα που επηρεάζουν εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς αλλά και ανέργους προωθεί το υπουργείο Εργασίας με σχέδιο νόμου που αναμένεται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, στο πλαίσιο του νέου πακέτου μέτρων στήριξης των εγχώριων επιχειρήσεων και εργαζομένων για το φθινόπωρο.
Υπό τον φόβο της δραματικής αύξησης της ανεργίας το οικονομικό επιτελείο –που δέχεται πιέσεις από την πλευρά των κοινωνικών φορέων για περαιτέρω πρόνοιες με στόχο την ανάσχεση των σαρωτικά αρνητικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού– προωθεί στη Βουλή σχέδιο νόμου με επεκτάσεις μέτρων που ήδη εφαρμόζονται, αλλά και νέα μέτρα για εργαζόμενους γονείς καθώς και για μισθωτούς που θα μπαίνουν σε προληπτική καραντίνα. Από αυτά, ξεχωρίζουν η νέα, διορθωμένη διάταξη για την αναπλήρωση μέρους των ημερών απουσίας του μισθωτού από την εργασία του λόγω υποχρεωτικής καραντίνας, η διαδικασία καταβολής του δώρου Χριστουγέννων στους εργαζομένους με συμβάσεις σε αναστολή αλλά και η μείωση του απαιτούμενου αριθμού ενσήμων από 100 σε 50 για το επίδομα ανεργίας στους εποχικά εργαζομένους σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα.
Αναλυτικά, το νέο φθινοπωρινό πακέτο μέτρων περιλαμβάνει:
1. Νέα διάταξη για την προληπτική καραντίνα. Εργαζόμενος που τίθεται σε προληπτική καραντίνα σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, θα υποχρεούται να αναπληρώνει μετά την επιστροφή στην εργασία του τις μισές εργάσιμες ημέρες και ώρες κατά τις οποίες έμεινε εκτός, με υπερεργασία μιας ώρας ανά ημέρα εκτός του συμβατικού του ωραρίου και εφόσον δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί τηλεργασία. Η αναπλήρωση των ωρών που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της προληπτικής καραντίνας των 7 ή 14 ημερών, η οποία θα αμείβεται και θα ασφαλίζεται κανονικά, θα μπορεί να πραγματοποιηθεί και μετά τις 31 Δεκεμβρίου του 2020.
2. Θεσμοθετείται νέα ειδική άδεια για εργαζόμενους γονείς παιδιών που θα νοσήσουν από τον κορωνοϊό, που θα χρηματοδοτείται από τον εργοδότη και το κράτος. Για τη λήψη της θα απαιτείται ιατρική γνωμάτευση – βεβαίωση, η οποία θα καθορίζει και τη χρονική της διάρκεια. Τη νέα αυτή ειδική άδεια θα μπορούν να λάβουν οι γονείς παιδιών που θα νοσήσουν από κορωνοϊό, μετά και το άνοιγμα των σχολείων. Αν και δεν θα νοσούν κατ’ αρχήν οι ίδιοι, δεν θα μπορούν για λόγους πρόληψης να πάνε στη δουλειά τους, οπότε θα δικαιούνται τη νέα ειδική άδεια.
3. Επέκταση της αναστολής συμβάσεων εργασίας και της ειδικής αποζημίωσης των έως 534 ευρώ για τους εργαζομένους στους κλάδους εστίασης, μεταφορών, τουρισμού, αθλητισμού, πολιτισμού και για τον Οκτώβριο. Οσοι εργαζόμενοι τεθούν σε αναστολή ολόκληρο τον Οκτώβριο θα δικαιούνται 534 ευρώ. Διαφορετικά θα λάβουν 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής. Δεν αποκλείεται, με επόμενη νομοθετική παρέμβαση, να υπάρξει παράταση του μέτρου έως και το τέλος του χρόνου, όπως ζητούν οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων.
4. Επέκταση της χρονικής διάρκειας ισχύος του μηχανισμού «Συν-Εργασία» μέχρι το τέλος του έτους για όλες τις επιχειρήσεις, όπως ισχύει ήδη για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των αερομεταφορών.
5. Νέα δίμηνη παράταση έρχεται για ανέργους, η επιδότηση των οποίων έληξε κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο.
6. Μειώνεται ο απαιτούμενος αριθμός ημερών ασφάλισης από 100 σε 50 για το επίδομα ανεργίας των εποχικά εργαζομένων σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα. Με τη ρύθμιση αυτή χιλιάδες εποχικοί που φέτος εργάστηκαν σε περιορισμένη σεζόν θα διασώσουν το επίδομα ανεργίας που δικαιούνται για τον χειμώνα, δηλαδή 399 ευρώ ανά μήνα για 3 μήνες και 5 ημέρες.
7. Θεσπίζεται οικονομική στήριξη καλλιτεχνών, δημιουργών και επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού, καθώς και ξεναγών με τη χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ ανά μήνα και για 2 μήνες. Υπενθυμίζεται πως οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι έχουν λάβει μόνο τα 800 ευρώ της αρχικής αποζημίωσης από το ξέσπασμα της πανδημίας στα μέσα Μαρτίου.
8. Παρατείνεται μέχρι τέλους του 2020 το νέο έκτακτο πλαίσιο της τηλεργασίας που προβλέπει τη δυνατότητα του εργοδότη να επιβάλει μονομερώς εξ αποστάσεως απασχόληση χωρίς να απαιτείται η συναίνεση του εργαζομένου.
9. Καθορίζονται οι προϋποθέσεις και για τον τρόπο υπολογισμού του δώρου Χριστουγέννων για τους εργαζομένους με συμβάσεις που τέθηκαν σε αναστολή. Το δώρο πρέπει να πληρωθεί κανονικά από τις επιχειρήσεις, χωρίς αναβολή –όπως για παράδειγμα έγινε με το δώρο Πάσχα– έως τις 21 Δεκεμβρίου. Το κράτος θα πληρώνει το τμήμα του δώρου που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα της αναστολής της σύμβασης εργασίας, ώστε ο να μη χάσει χρόνο ο μισθωτός από τον υπολογισμό του επιδόματος. Προσοχή όμως. Βάση υπολογισμού για το ποσό που θα καταβάλλει το κράτος θα είναι το ποσό της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, δηλαδή τα 534 ευρώ ανά μήνα και όχι ο ονομαστικός μισθός του κάθε εργαζομένου.
10. Επεκτείνεται έως το τέλος του έτους η δυνατότητα των επιχειρήσεων για υπέρβαση του ανώτατου ορίου υπερωριών χωρίς έγκριση από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ). Σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι θα τις πληρώνονται με τις νόμιμες προσαυξήσεις επί του μισθού τους.
Ρούλα Σαλούρου – kathimerini.gr