ΚΟΣΜΟΣ

Γυναικοκτονία-σοκ στην Τουρκία

Στιγμιότυπο από παλαιότερη κινητοποίηση κατά των γυναικοκτονιών στην Τουρκία, μετά τη δολοφονία μιας από τις εκατοντάδες γυναίκες που έχουν πέσει θύματα ανδρών

Κύμα οργής αλλά και έντονες δια-δηλώσεις προκάλεσε η σοκαριστική γυναικοκτονία της νεαρής Τουρκάλας Πινάρ Γκιουλτεκίν, η οποία αποκαλύφθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Επειτα από πέντε ημέρες εξαφάνισης, η 27χρονη φοιτήτρια βρέθηκε νεκρή το βράδυ της Τρίτης σε δασική περιοχή στην επαρχία Μούγλων της νοτιοδυτικής Τουρκίας. Από τις καταθέσεις των υπόπτων προέκυψε τελικά πως ο πρώην σύντροφός της Τζεμάλ Μετίν Αβτζί τη δολοφόνησε με ξυλοδαρμό και στραγγαλισμό και, αφού έκαψε και τσιμέντωσε το νεκρό κορμί της, την παράτησε σε ένα δάσος στα Μούγλα. Ο δολοφόνος της νεαρής Πινάρ δεν φάνηκε να μετανοεί, δηλώνοντας μάλιστα ότι σκότωσε την πρώην σύντροφό του σε μια στιγμή θυμού, όταν εκείνη αρνήθηκε
να είναι μαζί του.

Ο 32χρονος δολοφόνος κλήθηκε από τις αρχές για να καταθέσει έπειτα από τη δήλωση εξαφάνισης της Πινάρ από την οικογένειά της, στις 16 Ιουλίου, ωστόσο αρχικώς αρνήθηκε το έγκλημα. Η κατάθεσή του άλλαξε όταν παρακολούθησε το βίντεο που είχε συλλέξει η αστυνομία και το οποίο κατέγραφε τον ίδιο να αγοράζει δύο μπιτόνια βενζίνη. Στη συνέχεια παραδέχθηκε ότι χτύπησε την Πινάρ επειδή αρνήθηκε να είναι πλέον μαζί του και έπειτα τη σκότωσε, ενώ εκείνη ήταν λιπόθυμη. Στην κατάθεσή του, ο Αβτζί κατέληξε να κατηγορεί το θύμα –μια κοινή πρακτική των θυτών σε περιπτώσεις γυναικοκτονίας– αναφέροντας πως τον απείλησε ότι θα μιλήσει στη γυναίκα του για τη σχέση τους και του ζητούσε χρήματα. «Τη σκότωσα σε μια στιγμή θυμού», υποστήριξε αμετανόητος.

Σε καθημερινή βάση

Οι γυναικοκτονίες είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό θέμα στη γειτονική χώρα, όπου νέα περιστατικά ξυλοδαρμού και δολοφονιών εις βάρος γυναικών σημειώνονται σε καθημερινή βάση. Μόλις τους πρώτους έξι μήνες του 2020, 146 γυναίκες συνολικά έχουν δολοφονηθεί, ενώ από το 2012 ο αριθμός των γυναικοκτονιών έχει διπλασιαστεί, κυρίως λόγω έλλειψης σοβαρών αποτρεπτικών κυρώσεων καθώς και μιας σειράς κυβερνητικών πολιτικών που προστατεύουν τους άνδρες θύτες. Πιο πρόσφατο παράδειγμα, η πρόθεση της τουρκικής κυβέρνησης να αποσυρθεί από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, η οποία στοχεύει στην αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, υποστηρίζοντας ότι η σύμβαση έχει αρνητικό αντίκτυπο στις οικογένειες. Η σοκαριστική δολοφονία της 27χρονης Πινάρ έλαβε μεγάλες διαστάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της γειτονικής χώρας, με δεκάδες χιλιάδες χρήστες να εκφράζουν την οργή, τη λύπη και την αγανάκτησή τους για το νομοθετικό πλαίσιο, που δεν αποτρέπει αποτελεσματικά αντίστοιχα περιστατικά. Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε μια ανάρτηση στο Twitter, όπου εξέφρασε τη θλίψη του και καταδίκασε όλα τα εγκλήματα εις βάρος γυναικών, παρότι το κόμμα του στηρίζει την απόσυρση της χώρας από τις δεσμεύσεις της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης.