ΚΟΣΜΟΣ

Γουχάν: Από την πόλη- φάντασμα, στα ξέφρενα πάρτι

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το Σαββατοκύριακο, χωρίς μάσκες ή μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, στο υδάτινο πάρκο Μάγια Μπιτς προκειμένου να συμμετάσχουν σε μουσικό φεστιβάλ

H Γουχάν, της επαρχίας Χουμπέι, το αρχικό επίκεντρο της πανδημίας COVID-19, μέσα σε λίγους μήνες εξελίχθηκε από έρημη πόλη σε σημείο αναφοράς για ψυχαγωγία και διασκέδαση.

Χιλιάδες άνθρωποι το Σαββατοκύριακο συγκεντρώθηκαν, χωρίς μάσκες ή μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, στο υδάτινο πάρκο Μάγια Μπιτς προκειμένου να συμμετάσχουν σε μουσικό φεστιβάλ. Οι εικόνες των συγκεντρωμένων, να διασκεδάζουν ανέμελα, κέρδισαν φυσικά το Διαδίκτυο, τη στιγμή που ο υπόλοιπος κόσμος δίνει καθημερινή μάχη ενάντια στην εξάπλωση της πανδημίας. Η σημερινή πραγματικότητα της Γουχάν είναι εντελώς διαφορετική από αυτήν του Ιανουαρίου, όταν ήταν μια πόλη-φάντασμα, κενή από κατοίκους και οχήματα.

Η πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι ήταν η πρώτη που εφάρμοσε δρακόντεια περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού στις 23 Ιανουαρίου, όταν η COVID-19 είχε προκαλέσει 17 θανάτους και τα κρούσματα ανέρχονταν σε μόλις 400. Τα μέτρα εφαρμόστηκαν μία μόλις εβδομάδα αφού η Κίνα επιβεβαίωσε ότι ο παθογόνος παράγων μπορούσε να μεταδοθεί απευθείας μεταξύ των ανθρώπων.

Η πόλη των 11 εκατομμυρίων κατοίκων «σφραγίστηκε» και απομονώθηκε από την υπόλοιπη χώρα. Χιλιάδες άνθρωποι υποβλήθηκαν, τους επόμενους μήνες, σε διαγνωστικά τεστ και τέθηκαν σε καραντίνα. Ολες οι δημόσιες εκδηλώσεις ματαιώθηκαν και συνεστήθη στους πολίτες να αποφεύγουν κάθε συνωστισμό.

Τον Μάρτιο, ξεκίνησε η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων. Αρχικά ένα μέλος κάθε νοικοκυριού μπορούσε να εγκαταλείψει την κατοικία του για δύο ώρες. Σταδιακά άνοιξαν ξανά τις πύλες τους τα εμπορικά κέντρα, ξαναλειτούργησαν τα μέσα μαζικής μεταφοράς και ο κόσμος άρχισε να κυκλοφορεί, πάντα όμως με μάσκα και τηρώντας τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Στις 8 Απριλίου ήρθη επισήμως το lockdown. Στις 12 Μαΐου εντοπίστηκαν έξι νέα κρούσματα και οι Αρχές άρχισαν την εξέταση του συνόλου των πολιτών. Γρήγορα ο κίνδυνος εξάπλωσης της πανδημίας αποσοβήθηκε. Τον Ιούνιο, η καθημερινότητα ανέκτησε σε όλη την Κίνα τους κανονικούς της ρυθμούς. Οι κινηματογράφοι ξαναλειτούργησαν, όπως και πάρκα, βιβλιοθήκες και μουσεία, με τη μισή τους βέβαια χωρητικότητα.

Σήμερα η Γουχάν είναι μια «φυσιολογική» ζωντανή πόλη, όπως ακριβώς αποδεικνύουν οι εικόνες από το μεγάλο πάρτι.

Ωστόσο ο Σαντζάγια Σεναναγιάκε, αναπληρωτής καθηγητής Λοιμωξιολογίας του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας, επισημαίνει ότι παρότι έχουν εξεταστεί τουλάχιστον οι μισοί κάτοικοι της πόλης, ο κορωνοϊός καιροφυλακτεί. «Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε καταφέρει να εξαλείψουμε παγκοσμίως τον κορωνοϊό και αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πάντα κίνδυνος εισαγωγής του από το εξωτερικό ή άλλού», εξηγεί. «Οταν, λοιπόν, συγκεντρώνει κανείς ένα πλήθος, οφείλει να είναι υπέρμετρα προσεκτικός. Ακόμα και αν μόνο ένα άτομο είναι φορέας του κορωνοϊού, το μέλλον θα είναι δύσκολο», υπογραμμίζει ο καθηγητής.