Γλίτωσε από ναυάγιο, πέθανε από μαχαίρωμα
Σπάνια μιλούσε για όσα είχαν συμβεί εκείνο το πρωινό, όταν μόλις 2,5 ναυτικά μίλια ανοιχτά των ακτών της Λέσβου είδε μπροστά του γυναίκες και παιδιά να χάνονται στη θάλασσα. Ο 19χρονος αιτών άσυλο από το Κονγκό, Γιανίκ Μουκάντου, ήταν ένας εκ των διασωθέντων πολύνεκρου ναυαγίου που σημειώθηκε τον περασμένο Ιούνιο. Την Τρίτη υπέκυψε στα βαριά τραύματά του στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης, όπου νοσηλευόταν από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς όταν τον μαχαίρωσαν στη Μόρια.
«Τον είχα γνωρίσει το καλοκαίρι, μετά το ναυάγιο. Προσπαθήσαμε να τον βοηθήσουμε», λέει στην «Κ» ο Λεν Μίτσιμ ιερέας του καθολικού ναού της Μυτιλήνης. «Τα είχε δει όλα, ήταν πολύ τραυματικό». Η υπερφορτωμένη βάρκα στην οποία επέβαινε ανετράπη στις 11 Ιουνίου. Ο θάλαμος επιχειρήσεων του Λιμενικού ενημερώθηκε στις 7 το πρωί εκείνης της ημέρας για το συμβάν. Δύο σκάφη του Λιμενικού, ένα ναυαγοσωστικό, ένα σκάφος του Frontex και ένα της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, καθώς και ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας έσπευσαν ανοιχτά των Παμφύλων για να βοηθήσουν τους ναυαγούς. Επτά άνθρωποι πνίγηκαν και 57 διασώθηκαν.
Ο Μουκάντου διέμενε έκτοτε σε ξενώνα της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Ηλιακτίδα» στη Μυτιλήνη και επισκεπτόταν συχνά την καθολική εκκλησία του νησιού. Οπως λέει ο κ. Μίτσιμ, ο νεαρός Κονγκολέζος είχε μία αδελφή του στη Βρετανία και μία στη Γαλλία. Είχε κι ένα μόνιμο πρόβλημα στη βάδιση, για το οποίο είναι άγνωστο εάν προκλήθηκε από το ναυάγιο ή προϋπήρχε. Παραμονές Πρωτοχρονιάς, σύμφωνα με τον καθολικό ιερέα, ο 19χρονος πήγε στη Μόρια για να γιορτάσει μαζί με ομοεθνείς του. Εκεί, στον δρόμο του γυρισμού, βρέθηκε αιμόφυρτος.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, μαχαιρώθηκε ψηλά στο πόδι και έχασε πολύ αίμα μέχρι να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Πέρασε πολλές ημέρες στη μονάδα εντατικής θεραπείας και πέθανε στις 14 Ιανουαρίου. Το μαχαίρωμά του αποδίδεται σε Αφγανό, ο οποίος φέρεται να πραγματοποιούσε μαζί με συμπατριώτες του επιθέσεις σε πρόσφυγες και μετανάστες της Μόριας για να αποσπάσει τα κινητά τους τηλέφωνα.
Το βράδυ της Πέμπτης και ένας 20χρονος, με καταγωγή από την Υεμένη, έχασε τη ζωή του από μαχαιριά αγνώστου μέχρι στιγμής ατόμου κατά τη διάρκεια συμπλοκής στη Μόρια.
Συμμορίες στον καταυλισμό
Πέρα από τις άθλιες συνθήκες υγιεινής στον υπεράριθμο καταυλισμό, οι δύο θάνατοι σηματοδοτούν και τους κινδύνους που επικρατούν εκεί. Η εγκληματικότητα στη Μόρια δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. Οπως είχε αποκαλύψει η «Κ», τον Ιανουάριο του 2017 ο Σύρος πρόσφυγας Μουσταφά Μουσταφά είχε πει μέσα από τη Μόρια σε ηχητικό μήνυμα προς την αδελφή του: «Εδώ είναι εξευτελιστικά. Υπάρχουν συμμορίες και μαφίες μέσα στο νησί, ακόμα και μέσα στον καταυλισμό. Η αστυνομία δεν μπορεί να κάνει κάτι. Μπορεί να σου καρφώσουν ένα μαχαίρι και η αστυνομία να μην ανακατευτεί». Λίγες ημέρες αργότερα βρέθηκε νεκρός.
Πέθανε στον ύπνο του από αναθυμιάσεις. Είχε ανάψει ένα μαγκάλι για να κρατηθεί ζεστός μέσα στην καλοκαιρινού τύπου σκηνή του. Τον Ιούλιο του 2019 η οικογένειά του κατέθεσε αγωγή κατά του ελληνικού Δημοσίου και διεκδικεί αποζημίωση. Αλλη μία παρόμοια αγωγή εκκρεμεί στα ελληνικά δικαστήρια για θάνατο Αιγύπτιου μετανάστη στη Μόρια από αναθυμιάσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ-kathimerini.gr