«Γκάζι» στα νομοσχέδια
Στις κορυφαίες προτεραιότητες το προσφυγικό
Με ένα μπαράζ νομοσχεδίων μέχρι τα Χριστούγεννα η κυβέρνηση θέλει να ξεδιπλώσει τη δική της ατζέντα στην πολιτική σκηνή. Το θέμα των μεταναστευτικών ροών και της μετεγκατάστασης προσφύγων κυριάρχησε στην άτυπη συνεδρίαση της «γαλάζιας» κοινοβουλευτικής ομάδας, το Σάββατο.
Ωστόσο, το Μέγαρο Μαξίμου εστιάζει σε έναν ευρύτερο οδικό χάρτη με πρωτοβουλίες σε διαφορετικά μέτωπα. Στόχος είναι παράλληλα με το πλέγμα δράσεων για το μεταναστευτικό να «τρέξουν» παρεμβάσεις και σε άλλους τομείς (οικονομία, καθημερινότητα πολιτών κ.ά.).
Ενδεικτικό της ταχύτητας με την οποία θα προχωρήσουν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες, είναι πως την ερχόμενη εβδομάδα ψηφίζονται δύο νομοσχέδια και μία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με ένα ευρύ πλέγμα διατάξεων. Ειδικότερα, οι ποινικοί κώδικες θα συζητηθούν στην Ολομέλεια τη Τετάρτη, ακολουθεί η ΠΝΠ την Πέμπτη και η κοινοβουλευτική εβδομάδα ολοκληρώνεται με το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της αθλητικής βίας.
Αλλαγές στο Σύνταγμα
Θα ακολουθήσει η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, καθώς η επιτροπή της Βουλής ολοκλήρωσε τις εργασίες της. Τα υπό αναθεώρηση άρθρα θα συζητηθούν στην Ολομέλεια από τις 18 έως τις 22 του μήνα και θα ακολουθήσει ψηφοφορία στις 25 Νοεμβρίου. Πάντως το «κλείσιμο» των εργασιών της επιτροπής έγινε εν μέσω πολιτικών διαφωνιών και με έναν νέο… κύκλο αλληλογραφίας.
Ο Αλέξης Τσίπρας με επιστολή του στον πρόεδρο της επιτροπής Ευριπίδη Στυλιανίδη έθεσε το ζήτημα της ερμηνευτικής δήλωσης στο νόμο περί ευθύνης υπουργών. Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι αυτή η ερμηνευτική δήλωση «έχει μέγιστη σημασία από πολιτική άποψη, καθώς αποτυπώνει τη βούληση του πολιτικού συστήματος να ανακτήσει την αξιοπιστία του…», ενώ επισημαίνει πως πρέπει να ληφθεί υπόψη και ένα ειδικότερο ζήτημα, που αφορά την τρέχουσα έρευνα που διεξάγει η δικαιοσύνη στην υπόθεση της Novartis. Για να ακολουθήσει απάντηση του Ευρ. Στυλιανίδη πως αυτά τα θέματα έχουν ήδη συζητηθεί διεξοδικά σε προηγούμενη συνεδρίαση.
Ψήφος ομογενών
Με την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης θα ξεκινήσει ένα νέο… κύμα νομοσχεδίων, με το «βάρος» να πέφτει στο υπουργείο Εσωτερικών. Πρόκειται για δύο νομοσχέδια: το ένα περιλαμβάνει διατάξεις για τον εκσυγχρονισμό της εκλογικής διαδικασίας (είναι ήδη σε δημόσια διαβούλευση) και το δεύτερο αφορά την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.
Το τελικό κείμενο εστάλη στα κόμματα, καθώς για να εφαρμοστεί η σχετική ρύθμιση απαιτούνται τουλάχιστον 200 «ναι». Το σχέδιο βασίζεται σε ένα πλέγμα δράσεων στις οποίες κατέληξε το υπουργείο Εσωτερικών, με βάση τις προτάσεις που κατατέθηκαν στη διακομματική επιτροπή.
Παράλληλα τον δρόμο για τη Βουλή θα πάρουν και δύο νομοσχέδια με οικονομικό άρωμα. Το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο έχει δοθεί σε δημόσια διαβούλευση και χθες προκάλεσε νέα αντιπαράθεση κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά και το νομοσχέδιο για ΔΕΗ-ΔΕΠΑ-Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες, που συζητήθηκε και στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο. Το νομοθετικό «σπριντ» θα ολοκληρωθεί με την ψήφιση του προϋπολογισμού τον Δεκέμβριο.
Προανακριτική
Πάντως, την επόμενη εβδομάδα τα… φώτα θα πέσουν στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, που θα συνεδριάσει εκ νέου την Τρίτη. Μέχρι τότε καταβάλλονται προσπάθειες εκτόνωσης της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, ώστε να προχωρήσει η εξέταση των μαρτύρων.
Η πλειοψηφία της προανακριτικής (Ν.Δ. και ΚΙΝΑΛ) έχει ταχθεί υπέρ της εξαίρεσης των Δ. Τζανακόπουλου και Π. Πολάκη από τις συνεδριάσεις, με το επιχείρημα πως θα κληθούν ως μάρτυρες (άρα δεν μπορεί να είναι μέλη της επιτροπής). Ωστόσο η παρουσία των δύο βουλευτών στην αίθουσα την Πέμπτη προκάλεσε ένα… blame game μεταξύ των κομμάτων για το ποιος ευθύνεται για την αναβολή.
Πάντως, ο Σπύρος Λάππας μιλώντας στο Real FM σημείωσε πως «την Τρίτη θα εξεταστεί κανονικά ο Φρουζής. Είμαι ο εισηγητής και σας λέω ότι την Τρίτη θα γίνει κανονικά η εξέταση του μάρτυρα ταυτόχρονα με τη συζήτηση άλλων διαδικαστικών θεμάτων που έχει θέσει ο εγκαλούμενος, δηλαδή ο κύριος Παπαγγελόπουλος». Για να προσθέσει: «Δεν θα τινάξουμε στον αέρα την επιτροπή, εμείς θέλουμε να εξεταστεί ο Φρουζής τώρα».
Κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σημείωναν πως οι αποφάσεις λαμβάνονται συλλογικά και αναμένονται στην αρχή της εβδομάδας περαιτέρω ανακοινώσεις για τη στάση που θα τηρήσει από εδώ και πέρα το κόμμα. Να σημειωθεί πως αν δεν αντικατασταθούν από τον ΣΥΡΙΖΑ οι Δ. Τζανακόπουλος και Π. Πολάκης η επιτροπή μπορεί να συνεχίσει με 23 αντί για 25 μέλη.
Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη-naftemporiki.gr