Γιορτή της χειροτεχνίας στο Ισλαχανέ – Διεθνής έκθεση με 100 έργα
Γλυπτά από διάφορα υλικά, υφαντά, μωσαϊκά, κεραμικά, κοσμήματα, είναι μόνο κάποια από τα εκατό έργα Ελλήνων και Ευρωπαίων χειροτεχνών, που εκτίθενται όλα μαζί από την Τετάρτη 7/6 στη Θεσσαλονίκη. Οι δημιουργοί τους βασίστηκαν στη βαθιά κατανόηση των υλικών και των διαδικασιών τους, ενώ η προεργασία για τη Διεθνή Έκθεση με τίτλο «CraftHub, Investigating craft practices across Europe», διήρκησε δύο χρόνια.
«Γιορτή της χειροτεχνίας και της εικαστικής δημιουργίας μέσα από αυτήν» και «μία παρουσίαση της πληθώρας δημιουργών, τεχνικών και υλικών στην Ευρώπη» χαρακτήρισε την έκθεση η Εβίτα Σταύρου, που μαζί με τον Βασίλη Καρκατσέλη έχουν την επιμέλειά της. «Στην Ελλάδα έχουμε πάρα πολλούς δημιουργούς που πειραματίζονται, δημιουργούν και κατασκευάζουν με διαφορετικά υλικά. Για μένα αυτή η έκθεση είναι η γνώση των δυνατοτήτων που μας δίνουν τα υλικά, η ευκαιρία να πειραματιστούμε, να εμπνευστούμε, να θαυμάσουμε τη δουλειά άλλων δημιουργών και να μοιραστούμε τη διαδικασία μας», δήλωσε η κα Σταύρου στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Τη διαδικασία που ακολούθησαν οι χειροτέχνες έως το αποτέλεσμα που εκτίθεται με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, την αποκάλυψαν ανήμερα των εγκαινίων με το κομμάτι του material library (βιβλιοθήκη υλικών και εργαλείων). «Εκεί που βλέπουμε ένα βιτρό να εκτίθεται, ακριβώς δίπλα υπάρχει η διαδικασία που θα εξηγεί το πώς έρχονται αυτά τα κομμάτια γυαλί δίπλα- δίπλα πριν μπουν στο φούρνο», εξηγεί η κα Σταύρου. Επίσης, βλέποντας ένα μεταξωτό φουλάρι με φυσική εκτύπωση, θα παρατηρήσουμε ακόμη και τους μεταξοσκώληκες, που είναι το σημείο μηδέν της διαδικασίας. «Θα καταλάβουμε ότι από αυτούς παίρνουμε το κουκούλι, από το κουκούλι την ίνα, από την ίνα φτιάχνουμε το ύφασμα και μετά κάνουμε εκτύπωση με φυσικά υλικά», συμπληρώνει η επιμελήτρια της έκθεσης.
Την ημέρα των εγκαινίων επίσης, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να …μυηθούν στη χειροτεχνία και να δοκιμάσουν τις δυνατότητές τους. «Θα υπάρχουν εργαστήρια για τον κόσμο, όπου ο καθένας θα μπορέσει να δημιουργήσει ένα εικαστικό κόσμημα, να δει την τεχνική του φέλτινγκ, να πειραματιστεί διαφορετικά με τη φωτογραφία ή την καλαθοπλαστική», σημειώνει η Εβίτα Σταύρου.
Η ίδια, γνωρίζει καλά ότι η συγκεκριμένη διαδικασία μπορεί να φανεί «βουνό» σ’ αυτούς που θα την επιχειρήσουν, αλλά με λίγη εξάσκηση είναι βέβαιο ότι θα τα καταφέρουν και αυτό -όπως λέει, θα τονώσει την αυτοπεποίθησή τους και θα τους προσφέρει την ικανοποίηση της δημιουργίας. ‘Αλλωστε, αντίστοιχα εργαστήρια πραγματοποιούνταν όλο το προηγούμενο διάστημα σε παιδιά και ενήλικες. «Επιπλέον, τα τελευταία δύο χρόνια υλοποιήσαμε στην Ελλάδα εργαστήρια ενδυνάμωσης των δημιουργών, τόσο ηλεκτρονικά όσο και δια ζώσης, τα οποία κάλυψαν μία ευρεία γκάμα θεμάτων από το πως να τιμολογήσουν το προϊόν τους, πώς να το προωθήσουν μέσω internet, πώς να γράψουν το καλλιτεχνικό τους βιογραφικό, μέχρι υποστήριξη ατόμων από ευάλωτες ομάδες, που μπορούν να δημιουργήσουν τη δική τους εικαστική σειρά κοσμημάτων και μετά αυτό να το αξιοποιήσουν για οικονομική ενδυνάμωση», ανέφερε.
Η έκθεση φιλοξενείται ίσως στον καταλληλότερο χώρο, στον πολυχώρο πολιτισμού Ισλαχανέ, ένα κτηριακό συγκρότημα χτισμένο στα τέλη του 19ου αιώνα, το οποίο στέγασε τη «Σχολή Τεχνών κι Επαγγελμάτων Χαμιδιέ», το πρώτο συγκρότημα ορφανοτροφείου- τεχνικής σχολής της πόλης. «Για να επισημάνουμε την σχέση του κτηρίου με τα τεχνικά επαγγέλματα, ορίσαμε δύο ξεναγήσεις στις 14 και 21 Ιουνίου από τους Dot2dot με στόχο να κατανοήσουμε τι είναι αυτή η περιοχή, τι σχέση έχει με τα χειρωνακτικά επαγγέλματα, να γνωρίσουμε το κτήριο και στην ιστορία του», σημείωσε η κ. Σταύρου.
Μετά από τη Θεσσαλονίκη ένα κομμάτι της έκθεσης, στο οποίο περιλαμβάνονται και έργα Ελλήνων χειροτεχνών, θα ταξιδέψει και σε άλλες χώρες, όπως Πορτογαλία, Νορβηγία και Δανία, ενώ τα έργα αυτά επιλέχθηκαν μετά από διεθνή διαγωνισμό από μία πανευρωπαϊκή επιτροπή.
Η έκθεση στον Πολυχώρο Πολιτισμού Ισλαχανέ (Ελένης Ζωγράφου 3) θα διαρκέσει έως τις 21 Ιουνίου. Οι ώρες λειτουργίας είναι: Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00-14:00, Τετάρτη 10:00-20:00. Η είσοδος είναι ελεύθερη.