O πρόεδρος του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας σε ανακοίνωση του συλλόγου τονίζει ότι “η κόπωση (ψυχολογική, οικονομική, κοινωνική κτλ) είναι αυξανόμενη όμως το ίδιο συμβαίνει και με τον ιό, όπως αποδεικνύεται από τον αριθμό των κρουσμάτων. Χρέος του επιστημονικού μας συλλόγου, που απαριθμεί χιλιάδες μέλη, είναι να υπενθυμίζει τις οδηγίες για την ασφαλή λειτουργία ιατρείων και εργαστηρίων. Υπάρχουν 4+4 βήματα που θα πρέπει, να ακολουθηθούν κατά γράμμα” .
Το προσωπικό των ιατρείων που έρχεται σε άμεση επαφή με τον ασθενή πρέπει να φοράει υποχρεωτικά μάσκα προστασίας, το ίδιο θα πρέπει ζητείται και από τους προσερχόμενους ασθενείς. Τα ραντεβού πρέπει να κατανέμονται με τρόπο ώστε να μην παραμένουν ασθενείς στο χώρο αναμονής σε αποστάσεις μικρότερες των 2 μέτρων. Στο ιατρείο θα πρέπει να προσέρχεται μόνον ο ασθενής χωρίς συνοδό εκτός αν ο ασθενής είναι υπερήλικας ή παιδί.
“Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και σε όσους γιατρούς διαχειρίζονται εμπύρετα περιστατικά τα οποία χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και αποφυγής συγχρωτισμού με άλλα περιστατικά, πρέπει δε να γίνεται προσπάθεια να εξετάζονται στη λήξη του ωραρίου των ιατρείων και να αντιμετωπίζονται ως δυνητικά κρούσματα κορωνοϊού λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Απαραίτητος είναι ο συχνός αερισμός των χώρων και η τακτική απολύμανση των επιφανειών και του εξοπλισμού”
Τέλος ο ΙΣΘ επισημαίνει για τους συνεργάτες ιατρούς ιδιωτικών κλινικών ότι “αυτοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην διαχείριση ύποπτων περιστατικών, αλλά και να απαιτούν από την διοίκηση των κλινικών να τηρούνται από όλο το προσωπικό οι οδηγίες του ΕΟΔΥ σχετικά με την χρήση μέσων ατομικής προστασίας”. Οι οδηγίες αυτές έχουν αναρτηθεί στα ιατρεία και εργαστήρια της Θεσσαλονίκης