ΖΩΗ

Γιατί το περπάτημα είναι εξίσου καλό με το τρέξιμο

Γιατί το περπάτημα είναι εξίσου καλό με το τρέξιμο

Υπάρχουν όλο και περισσότερα άτομα εκεί έξω, που ξεκινούν να τρέχουν συστηματικά. Και κάνουν πολύ καλά επειδή αυτή του είδους η προπόνηση ωφελεί σημαντικά τη φυσική κατάσταση και την ψυχοσωματική υγεία.

Ωστόσο, αν τα δικά σου πόδια δεν το επιτρέπουν (κυρίως λόγω κάποιου τραυματισμού), το περπάτημα είναι μια άριστη εναλλακτική επιλογή την οποία μπορείς να ενσωματώσεις στην καθημερινή σου ρουτίνα. Και, εντέλει, πιθανώς να είναι καλύτερο από το τρέξιμο, επιβεβαιώνει πρόσφατη μελέτη του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Το πρόβλημα με τους τραυματισμούς

Είναι γεγονός ότι το τρέξιμο προκαλεί ισχυρές επιπτώσεις στις αρθρώσεις, αλλά με το γρήγορο περπάτημα ο κίνδυνος σχεδόν εκμηδενίζεται. “Αυτός είναι πολύ ευεργετικός παράγοντας για άτομα που έχουν υποστεί παλαιότερο ή πρόσφατο τραυματισμό και επιθυμούν να συνεχίσουν απρόσκοπτα την καθημερινή σωματική τους δραστηριότητα ή για άτομα -συνήθως μεγαλύτερης ηλικίας-, τα οποία δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν την υγεία των αρθρώσεων των ποδιών τους”, αναφέρουν οι ερευνητές.

Τα πολλαπλά οφέλη του περπατήματος

Η ομάδα ειδικών στην αθλητική ιατρική που διενήργησαν την έρευνα αναφέρουν ότι με το γρήγορο περπάτημα, η κατανάλωση ενέργειας, οξυγόνου και θερμίδων είναι ίδια με το τρέξιμο και, κατά συνέπεια, η συμβολή στη διατήρηση του ιδανικού βάρους όπως και στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης δεν εμφανίζει σημαντική διαφορά. “Ειδικά στις μετρήσεις που αφορούν την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερίνης, τα οφέλη είναι ισάξια”, τονίζουν οι ερευνητές και προσθέτουν: “Επιπλέον, το γρήγορο περπάτημα αποτρέπει καλύτερα η εμφάνιση διαβήτη, καθώς το σώμα επεξεργάζεται τη γλυκόζη στο αίμα πιο ομαλά και οι γλυκαιμικοί δείκτες μειώνονται σε πιο σταθερή και μόνιμη βάση”.

Πώς θα μετατρέψεις το περπάτημα σε κανονική προπόνηση

Η ομάδα των αθλίατρων της συγκεκριμένης έρευνας προειδοποιεί: “Καμιά φορά, το γρήγορο περπάτημα μπορεί επίσης να σας οδηγήσει σε τραυματισμό. Και πάντα λόγω της κακής στάσης του σώματος και της λάθος τεχνικής βηματισμού”. Αλλά όσο η σπονδυλική στήλη μένει ευθυτενής, ο αυχένας ισορροπημένος με την ωμοπλάτη, οι διασκελισμοί σταθερά ρυθμικοί και προσεκτικοί, τα χέρια λυγισμένα κοντά στα πλευρά και ο πυρήνας διαρκώς ενεργοποιημένος, τότε το γρήγορο περπάτημα μετατρέπεται σε μια ασφαλή προπόνηση αξιώσεων.

Το άλλο πράγμα που πρέπει να έχεις κατά νου είναι ότι επειδή το τρέξιμο είναι άσκηση πολύ υψηλής έντασης και ταχύτητας, οι χρόνοι που θα αφιερώσεις στο περπάτημα για να αποκομίσεις τα ανάλογα οφέλη πρέπει να είναι τουλάχιστον διπλάσιοι (αν θα έτρεχες επί 20 λεπτά κάθε μέρα, περπατώντας γρήγορα θα πρέπει να πλησιάζεις τα 40 λεπτά).

Αλλά υπάρχουν και μερικές ακόμη συμβουλές που θα κάνουν το περπάτημά σου μια κανονική και απολύτως ασφαλή ρουτίνα προπόνησης, σύμφωνα με τους ειδικούς:

  • Ξεκίνα με αποστάσεις σε ομαλές και επίπεδες επιφάνειες, τρεις φορές την εβδομάδα.
  • Την πρώτη εβδομάδα, μείνε σε έναν σταθερό ρυθμό μέσα στην προσωπική σου ζώνη άνεσης.
  • Τη δεύτερη βδομάδα δοκίμασε να συνδυάζεις διαφορετικούς ρυθμούς διασκελισμών ανά 5 λεπτά, με ελάχιστη ταχύτητα την προσωπική σου ζώνη άνεσης.
  • Την τρίτη βδομάδα εισήγαγε στους συνδυασμούς ρυθμών διασκελισμού μια ακόμη υψηλότερη ταχύτητα -στα όρια του βάδην.
  • Από εκεί και μετά, μπορείς να αυξήσεις τις μέρες προπόνησης κατά βούληση, όπως και να επιλέξεις διαδρομές μεγαλύτερης δυσκολίας (βλέπε ανηφόρες ή ανώμαλο δρόμο).

Πηγή: esquire.com.gr