ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί σταμάτησα να δουλεύω

Γιατί σταμάτησα να δουλεύω

Πήρε την απόφαση να εγκαταλείψει την παραδοσιακή εργασία γιατί η δουλειά της ήταν στο μεγαλύτερο μέρος της «εξευτελιστική, ταπεινωτική και εκμεταλλευτική», εξηγεί η Ντορίν Φορντ, διαχειρίστρια του δημοφιλούς thread του Reddit r/antiwork, που έχει 1,6 εκατομμύρια μέλη και αποτελεί κεντρικό κομμάτι του ανερχόμενου αντι-εργατικού κινήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 5+1 σημάδια ότι είναι ώρα να παραιτηθείτε από τη δουλειά σας

Το thread, του οποίου η πλήρης ονομασία είναι «Antiwork: Ανεργία για όλους, όχι μόνο για τους πλούσιους!», δημιουργήθηκε το 2013.

Για χρόνια, είχε μόνο μερικές χιλιάδες μέλη. Όμως από την έναρξη της πανδημίας η δημοτικότητά του εκτινάχθηκε, καθώς πολλοί επανεξέτασαν τις προτεραιότητες της ζωής τους, με αποτέλεσμα να σημειωθεί ένα τεράστιο κύμα από παραιτήσεις, το οποίο ονομάστηκε «Great Resignation».

Σήμερα, το r/antiwork μετρά κατά μέσο όρο 1.500 νέα posts την ημέρα, στα οποία τα μέλη, που αυτοαποκαλούνται «Idlers» (αργόσχολοι), μοιράζονται τις εμπειρίες τους με κακά αφεντικά και ενθαρρύνουν και άλλους να παραιτηθούν.

«Οι περισσότεροι από εμάς είναι απλά κανονικοί άνθρωποι. Κάνουμε δουλειές που δεν μας αρέσουν, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπήκαμε στο κίνημα εξ αρχής», εξηγεί η Φορντ

Το αντι-εργατικό κίνημα, που απορρίπτει την ιδέα της δουλειάς του 9-5 και προωθεί μία ζωή με περισσότερο ελεύθερο χρόνο, δεν είναι μόνο ένα αμερικανικό φαινόμενο. Στην Κίνα, εκφράζεται μέσω του κινήματος Tang ping, που έρχεται ως το «αντίδοτο» στις πιέσεις της κοινωνίας για μια καλή δουλειά και πολλές ώρες εργασίας.

Γιατί σταμάτησα να δουλεύω

«Πιστεύω ότι υπάρχουν πολλές θέσεις που απλά δεν βγάζουν νόημα, που δεν χρειάζεται να υπάρχουν», είπε στους Financial Times η 30χρονη Ντορίν Φορντ.

«Απλά διαχειρίζεσαι χαρτούρα χωρίς κανέναν σοβαρό λόγο. Πραγματικά δεν βοηθά κανέναν».

Η Φορντ δούλεψε για 10 χρόνια στο λιανεμπόριο αλλά εγκατέλειψε τη δουλειά της το 2017, όταν η γιαγιά της την συμβούλεψε να ακολουθήσει το πάθος της για τους σκύλους.

Τώρα, βγάζει σκυλιά βόλτα σαν μία part time απασχόληση και είναι πιο ευτυχισμένη από ποτέ, όπως είπε στους Financial Times.

«Συνήθως, η δουλειά ήταν χωρίς νόημα στην καλύτερη περίπτωση. Στη χειρότερη, ήταν εξευτελιστική, ταπεινωτική και εκμεταλλευτική», πρόσθεσε.

Ποιοι είναι, όμως, αυτοί που προσελκύονται από το αντι-εργατικό κίνημα; «Οι περισσότεροι από εμάς είναι απλά κανονικοί άνθρωποι. Κάνουμε δουλειές που δεν μας αρέσουν, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπήκαμε στο κίνημα εξ αρχής», εξηγεί η Φορντ.

Πηγή: moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider