Γιατί ξεχνάμε μικρά αλλά σημαντικά πράγματα;
Οι επιστήμονες αποκαλύπτουν γιατί ξεχνάμε να κάνουμε ορισμένα μικρά αλλά σημαντικά πράγματα, όπως το να κλειδώσουμε ή να κλείσουμε τα παράθυρα…
Υπάρχει ένας πολύ συγκεκριμένος λόγος – τελικά – που εξηγεί γιατί οι άνθρωποι μπορεί να ξεχάσουν να πάρουν το φάρμακό τους ή να απαντήσουν σε ένα πολύ σημαντικό email, ακόμα και αν αποτελούν δραστηριότητες που εκτελούν καθημερινά, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Illinois. Οι συνηθισμένες συμπεριφορές που επαναλαμβάνονται με την πάροδο του χρόνου και εκδηλώνονται στο πλαίσιο πολλών άλλων παρόμοιων συμπεριφορών μπορούν να οδηγήσουν στην συσσώρευση των προθέσεων και των συμπεριφορών, δημιουργώντας ψευδείς αναμνήσεις για την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης ενέργειας ή δραστηριότητας.
Πρόθεση ή ανάμνηση;
«Οι προθέσεις και τα σχέδια τείνουν να επηρεάζουν θετικά την εκτέλεση εργασιών. Στην πραγματικότητα χρειαζόμαστε τόσο την πρόθεση όσο και ένα σχέδιο για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε ως κοινωνίες, να ορίσουμε τους στόχους μας αλλά και για να συνεργαστούμε με άλλους» δήλωσε χαρακτηριστικά η Dolores Albarracin, καθηγήτρια ψυχολογίας και μάρκετινγκ στο Ιλινόις και διευθύντρια του εργαστηρίου Social Action. Ωστόσο «όταν σχηματίζουμε μια πρόθεση για μια ενέργεια που εκτελούμε καθημερινά, όπως είναι το να κλειδώσουμε την πόρτα, θέλουμε να ολοκληρώσουμε επί τόπου αυτήν την ενέργεια, καθώς διαφορετικά υπάρχουν πολλές πιθανότητες να μην υλοποιήσουμε ποτέ αυτήν την πρόθεση» εξηγεί. «Η αιτία πίσω από αυτό το φαινόμενο έχει να κάνει με το γεγονός ότι τείνουμε να συγχέουμε την πρόθεσή μας για την εκτέλεση μιας συγκεκριμένης ενέργειας με την πραγματική ανάμνηση από την υλοποίησή της» προσθέτει.
Σφάλματα στα ασήμαντα περιστατικά
Οι ερευνητές για να μελετήσουν το συγκεκριμένο φαινόμενο, πραγματοποίησαν πειράματα, των οποίων η μεθοδολογία σχεδιάστηκε προσεκτικά ακριβώς για να παράγονται σε υψηλά επίπεδα τα απαραίτητα σφάλματα ανάμεσα στην μνήμη, την πρόθεση και την τελική της εφαρμογή. «Εάν οι προθέσεις παίζουν αιτιώδη ρόλο στην παραγωγή εσφαλμένων αναφορών συμπεριφοράς, οι λανθασμένες αναφορές θα πρέπει να είναι πιο συχνές στην πρόθεση παρά στην κατάσταση ελέγχου» υποστηρίζουν οι ερευνητές. «Τα αποτελέσματα της έρευνας υπογραμμίζουν ότι οι συμπεριφορές μας εναρμονίζονται με τις προθέσεις μας ειδικά όταν αποτελούν μέρος μια καθημερινής ρουτίνας, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί για πιθανά σφάλματα μεταξύ αυτών των φαινομενικά ασήμαντων καθημερινών συμπεριφορών» εξηγούν. «Η εκπλήρωση των συνηθισμένων, επαναλαμβανόμενων συμπεριφορών μπορεί να έχει ουσιαστικές συνέπειες στην καθημερινότητά μας σε πολλά πρακτικά πλαίσια» επισημαίνει η Δρ. Dolores Albarracin.
Πηγή: vita.gr