Γιατί δεν πέφτουν τα κρούσματα
Νέο ρεκόρ του αριθμού των ασθενών με COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι καταγράφηκε στη χώρα μας χθες, μία ημέρα που για άλλη μια φορά ο αριθμός των θανάτων λόγω της νόσου είναι τριψήφιος.
Αν και η χώρα διανύει την 4η εβδομάδα lockdown, το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό και η μείωση του ημερήσιου αριθμού κρουσμάτων δεν είναι αυτή που ανέμεναν επιστήμονες και Αρχές. Ειδικότερα, χθες ανακοινώθηκαν 1.882 νέα κρούσματα και 100 θάνατοι ασθενών με COVID-19. Ο συνολικός αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από την αρχή της επιδημίας είναι 111.537 και οι θάνατοι 2.706. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν χθες το απόγευμα 622, εννέα περισσότεροι από χθες και 26 περισσότεροι από προχθές, παρά τον πολύ υψηλό αριθμό των ασθενών που κατέληξαν. Σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων, 428 κρούσματα εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη, 334 στην Αττική, 121 στη Λάρισα, 110 στην Πιερία, 76 στις Σέρρες και 75 στη Δράμα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι βασικοί λόγοι για τους οποίους ο αριθμός των κρουσμάτων και η επιδημική εικόνα της χώρας επιμένουν, είναι οι ενδοοικογενειακές μολύνσεις, τα πιο ήπια περιοριστικά μέτρα που ισχύουν τώρα σε σχέση με την άνοιξη, οι χαμηλές θερμοκρασίες και η κόπωση του πληθυσμού.
«Τον Οκτώβριο είχαμε πολύ μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Οταν ξεκίνησε το lockdown “μπήκαμε” στο σπίτι μαζί με τον ιό και η διασπορά συνεχίστηκε μέσα στην οικογένεια», επισημαίνει στην «Κ» ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ Ν. Σύψας. Σύμφωνα με τον ίδιο, ένας άλλος λόγος για το ότι το επιδημικό κύμα δεν υπακούει στο lockdown είναι ότι αυτό που εφαρμόζεται τώρα είναι πολύ πιο ήπιο σε σχέση με το πρώτο της περασμένης άνοιξης και έτσι η κινητικότητα του πληθυσμού δεν έχει μειωθεί στον ίδιο βαθμό. Ενδεικτικά είναι και τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Google mobility, τα οποία περιλαμβάνονται στην έκθεση του Παρατηρητηρίου COVID-19. Σύμφωνα με αυτά, τις πρώτες 14 ημέρες του δεύτερου lockdown η κινητικότητα του πληθυσμού μειώθηκε κατά μέσον όρο κατά 34,5% σε σχέση με τις 14 ημέρες που προηγήθηκαν και η παραμονή στο σπίτι αυξήθηκε κατά 11,9%.
Συγκρίνοντας την κινητικότητα των πρώτων δύο εβδομάδων του δεύτερου lockdown (7 έως 20/11) με τις πρώτες 14 ημέρες του πρώτου (23/3 έως 5/4), φαίνεται ότι η κινητικότητα τώρα είναι κατά 23,8% υψηλότερη σε σχέση με το πρώτο απαγορευτικό και η παραμονή στην κατοικία είναι κατά 9% μικρότερη. Αλλες αιτίες, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι οι πιο χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν πλέον και οι οποίες υποχρεώνουν σε περισσότερες εσωτερικές εργασίες με συγχρωτισμό, ενώ βασικός παράγοντας είναι και η κούραση των πολιτών από την παρατεταμένη εφαρμογή μέτρων και η οποία έχει ως αποτέλεσμα αυτά να μην τηρούνται πιστά.
Εκκληση στους πολίτες να σεβαστούν τη μάχη που δίνουν οι υγειονομικοί, απηύθυνε χθες ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό (STAR). Οπως ανέφερε, η στιγμή που θα επιστρέψουμε σε μία μερική κανονικότητα με τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων πληθυσμού, δεν αργεί. «Εχουμε διανύσει πολύ δρόμο. Εχουμε κουραστεί όλοι πάρα πολύ. Ζητώ να σεβαστούμε τους υγειονομικούς μας, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές», τόνισε.
Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία, αντί για μετακινήσεις εκ των έσω από νοσοκομεία σε περιοχές που δεν έχουν πίεση προς τη Β. Ελλάδα, ζητεί η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, και αναρωτιέται γιατί το υπ. Υγείας δεν προσλαμβάνει όλους τους παθολόγους, πνευμονολόγους, αναισθησιολόγους, καρδιολόγους που έχουν βάλει υποψηφιότητα σε πρόσφατη προκήρυξη, για τις θέσεις μονίμων που έχουν προκηρυχθεί στη Β. Ελλάδα.
Πέννυ Μπουλούτζα – kathimerini.gr