Γιατί δεν έβγαλε χρήματα ο εφευρέτης που έβαλε τον υπολογιστή στα σπίτια μας
Πέθανε στα 81 του χρόνια ο σερ Κλάιβ Σινκλέρ, ένας από τους πιο δραστήριους Βρετανούς εφευρέτες και ο άνθρωπος που έφερε τον προσωπικό υπολογιστή στα σπίτια μας.
Αυτοδίδακτος, άρχισε να εφευρίσκει διάφορά gadgets όταν ήταν ακόμα μαθητής.
Είναι ο άνθρωπος που έκανε τον υπολογιστή οικονομικά προσιτό και τον σύστησε στις μάζες, με το ZX Spectrum. Όμως η προσπάθειά του να κυκλοφορήσει ένα ηλεκτρικό όχημα απέτυχε, προκαλώντας του σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Ο Σινκλέρ γεννήθηκε στις 30 Ιουλίου του 1940 στο Ρίτσμοντ του Σάρεϊ.
Ένα εσωστρεφές παιδί, προτιμούσε να κάνει παρέα με τους μεγάλους παρά με τους συνομηλίκους του. Το πάθος του για τις εφευρέσεις γεννήθηκε από τον χαρακτήρα «The Inventor» στην παιδική σειρά του BBC, «Toytown».
Την εποχή εκείνη, έφτιαξε ένα σύστημα επικοινωνιών για την κρυψώνα που είχε στο δάσος. Ήταν μαθητής ακόμα όταν σχεδίασε το δίκτυο για ένα απλό ραδιόφωνο και μετά βρήκε έναν κατασκευαστή που το παρήγαγε DIY kits. Τα kits πουλήθηκαν με περιοδικά όπως το Practical Wireless, για το οποίο είχε ήδη γράψει αρκετά άρθρα.
Στη συνέχεια έγραψε βιβλία για την κατασκευή ηλεκτρονικών συσκευών και το 1961 επέστρεψε στις εφευρέσεις, ιδρύοντας την Sinclair Radionics.
Έβγαλε τα πρώτα καλά χρήματα όταν άκουσε ότι η εταιρεία Plessey θα πετούσε νέες κρυσταλλολυχνίες, οι οποίες είχαν κάποιες ατέλειες. Όταν διαπίστωσε ότι τα εξαρτήματα δούλευαν, τα αγόρασε για να φτιάξει τα δικά του προϊόντα. Το μοντέρνο ντιζάιν του ήταν αυτό που ξεχώριζε.
Το 1972 σχεδίασε και κυκλοφόρησε έναν κομπιουτεράκι, το Sinclair Executive. Ήταν το πρώτο πραγματικό κομπιουτεράκι τσέπης και παρότι τεχνολογικά δεν ήταν πολύ προηγμένο, ο σχεδιασμός του ήταν καλός και η τιμή του προσιτή.
Κέρδισε βραβεία του Design Council και μπήκα στο Museum of Modern Art της Νέας Υόρκης.
Όμως τα προϊόντα του Σινκλέρ αποδείχθηκαν αναξιόπιστα, με αποτέλεσμα η εταιρεία να αντιμετωπίσει οικονομικά προβλήματα. «Δεν είμαι από τη φύση μου επιχειρηματίας», είχε παραδεχθεί ο ίδιος.
Αργότερα, ο Σινκλέρ συνεργάστηκε με τον Κρις Κάρι, που είχε μια μικρή εταιρεία ηλεκτρονικών, την Science of Cambridge. Γρήγορα έφτιαξαν την Sinclair Research και το 1980 κυκλοφόρησαν τον ZX80, έναν μικρό υπολογιστή που πωλούνταν κάτω από τις 100 λίρες. Ακολούθησε ο ZX81, που ήταν ακόμα πρωτόγονος με τα σημερινά δεδομένα, αλλά μπορούσε να «τρέξει» απλές εφαρμογές και πολύ βασικά παιχνίδια.
Αφότου οι δρόμοι του με τον Κάρι χώρισαν, ο Σινκλέρ κυκλοφόρησε τον ZX Spectrum. Με την έγχρωμη οθόνη του, αυτός ο υπολογιστής έκανε μεγάλη επιτυχία και πούλησε πάνω από 5 εκατ. κομμάτια.
Ο Σινκλέρ έλαβε τον τίτλο του ιππότη το 1983, κατόπιν πρότασης της Θάτσερ.
Όμως, η προσπάθειά του να φτιάξει ένα ηλεκτρικό όχημα τον βύθισε σε οικονομικά προβλήματα. To 1985 κυκλοφόρησε το Sinclair C5, ωστόσο οι αγοραστές απογοητεύτηκαν από το μικρό εύρος του, τη χαμηλή ταχύτητά του και την αδυναμία του ανέβει σε λόφους. Κάποιοι έλεγαν ότι είναι επικίνδυνο, κάτι που ο ίδιος ο Σινκλέρ αρνιόταν. Ο γάμος του κλονίστηκε, με αποτέλεσμα να πάρει διαζύγιο με την επί 20ετίας σύζυγό του.
Τα επόμενα χρόνια, απέκτησε τη φήμη του playboy, ανέπτυξε πάθος για το πόκερ και τελικά πούλησε τα δικαιώματα για τους υπολογιστές του στην Amstrad.
Το 1992, έχοντας ακόμα εμμονή με την ιδέα του για το ηλεκτρικό όχημα, κυκλοφόρησε το Zike, ένα ελαφρύ ηλεκτρικό ποδήλατο. Όμως και αυτό απέτυχε εμπορικά.
Ένα αναδιπλούμενο ποδήλατο, που μπορούσε να μπει σε βαλίτσα, δεν ενθουσίασε τους καταναλωτές, που έλεγαν ότι είναι αδύνατον να το οδηγήσουν.
Παρότι απέτυχε οικονομικά, θεωρείται ένας από τους σπουδαίους εφευρέτες της Αγγλίας. «Η ιδέα ότι ένας εφευρέτης μπορεί να σκεφτεί κάτι έξυπνο και κάποιος άλλο θα το φτιάξει είναι μια ανοησία. Ή το κάνεις μόνος σου ή δεν πρόκειται να γίνει», έχει πει.
Πηγή: moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC