ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανικό ΥΠΕΞ: Σε κλοιό τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας καταδικάζει σε έκθεσή του την Τουρκία σε ό,τι αφορά τον σεβασμό θεμελιωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων.

«Το Σύνταγμα της Τουρκίας εξασφαλίζει την ελευθερία του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι, την ελευθερία έκφρασης και την ελευθερία του Τύπου. Στην πράξη, ωστόσο, αυτά τα δικαιώματα υπονομεύονται σε μεγάλο βαθμό», αναφέρεται στην έκθεση, την οποία κοινοποίησε το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων. Μάλιστα, ο τουρκικός Τύπος και τα τηλεοπτικά μέσα περιγράφονται ως «απολύτως συγχρονισμένα».

Επιπλέον, αναφέρεται ότι οποιοσδήποτε είναι καταγεγραμμένος από την Άγκυρα ως υποστηρικτής του κινήματος Γκιουλέν πρέπει να αναμένει νομική δίωξη. Σύμφωνα και πάλι με την έκθεση, η συνδρομή σε ορισμένα ΜΜΕ, η χρήση μιας συγκεκριμένης τράπεζας ή μιας ξεχωριστής εφαρμογής επικοινωνίας αποτελούν επαρκείς ενδείξεις. Σημειώνεται ότι η Άγκυρα κατηγορεί των βασισμένο στις ΗΠΑ κήρυκα του Ισλάμ Φετουλάχ Γκιουλέν για την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Σύμφωνα με το γερμανικό ΥΠΕΞ, η Τουρκία παρακολουθεί και τους επικριτές (της κυβέρνησης) στο εξωτερικό. «Μπορεί να θεωρηθεί ότι οι τουρκικές αρχές κατασκοπεύουν αντιπάλους της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και του κινήματος Γκιουλέν, όπως ακριβώς παρατηρούν και τις δραστηριότητες οργανώσεων βασισμένων στη Γερμανία. Το PKK είναι καταγεγραμμένο ως τρομοκρατική οργάνωση στην Τουρκία, ενώ έχει απαγορευτεί στη Γερμανία.

Γενικότερα, η τουρκική δικαστική εξουσία έρχεται γρήγορα αντιμέτωπη με καταγγελίες περί τρομοκρατίας. Ακόμη και η «δημόσια κριτική της δράσης των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας σε κουρδικές περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας» μπορεί να θεωρηθεί ως τρομοκρατική προπαγάνδα.

Η δικαστική εξουσία στην Τουρκία χαρακτηρίζεται «σε μεγάλο βαθμό δυσλειτουργική» και εν μέρει πολιτικά επηρεασμένη. «Επιπροσθέτως, μεμονωμένοι δικαστές έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, (έχουν τιμωρηθεί) ή έχουν μετατεθεί μετά από αμφιλεγόμενες αποφάσεις, ενώ αμέσως μετά άλλοι δικαστές κατέληγαν σε πολιτικά ευνοϊκά αποτελέσματα εναντίον των ίδιων κατηγορουμένων».

Η πολιτική της Τουρκίας στο προσφυγικό «τείνει στο να είναι θετική» σε διεθνές επίπεδο

Το γερμανικό ΥΠΕΞ αξιολογεί λιγότερο αυστηρά την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία σχετικά με το Μεταναστευτικό. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Προσφύγων του ΟΗΕ (UNHCR), η Τουρκία φιλοξενεί τους περισσότερους πρόσφυγες παγκοσμίως και είναι ένας δύσκολος αλλά σημαντικός συνεργάτης για την Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τη μεταναστευτική πολιτική.

Σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες, υπάρχουν περίπου τέσσερα εκατομμύρια καταγεγραμμένοι πρόσφυγες, 3,6 εκατομμύρια εκ των οποίων από τη Συρία, οι οποίοι απολαμβάνουν καθεστώς προσωρινής προστασίας.

Το γερμανικό ΥΠΕΞ αναφέρεται και σε εκθέσεις από οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα σχετικά με την κακοποίηση προσφύγων από δυνάμεις ασφαλείας καθώς και σχετικά με την αναγκαστική υπογραφή της εθελούσιας αναχώρησης, σημειώνοντας όμως ότι «δεν είναι ξεκάθαρο εάν αυτό αποτελεί πρακτική που λαμβάνει χώρα συστηματικά. Η UNHCR αξιολογεί την προσφυγική πολιτική της Τουρκίας συγκρίνοντάς την σε διεθνές επίπεδο και τείνει να είναι θετική».

Ωστόσο, η οργάνωση Pro Asyl για τους πρόσφυγες έχει μια εντελώς διαφορετική οπτική.

«Η Τουρκία είναι ένα “μαύρο κουτί” σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των ανθρώπων που ζητούν προστασία», αναφέρει ο Διευθύνων Σύμβουλος της οργάνωσης, Günter Burkhardt.. Γενικώς, οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία βρίσκονται, επίσης, υπό κρατική πίεση, κάτι που καθιστά το έργο τους πιο δύσκολο.

«Είναι σκανδαλώδες το γεγονός ότι η Γερμανία και η Ε.Ε. εμπιστεύονται αυτούς που αναζητούν προστασία σε ένα τέτοια καθεστώς χωρίς δικαιοσύνη», αναφέρει ο Burkhardt. «Οι τουρκικές αρχές μετά βίας δίνουν την ευκαιρία στους πρόσφυγες να καταγραφούν. Αυτό σημαίνει ότι παραμένουν παράνομα και βρίσκονται μονίμως υπό την απειλή της απέλασης. «Η Τουρκία δεν είναι συνταγματικό κράτος. Αυτό επηρεάζει και τους πρόσφυγες».

Με πληροφορίες από Der Spiegel