ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Ψηφίστηκε νόμος καταπολέμησης του εξτρεμισμού

Το νόμο «ενίσχυσης των δημοκρατικών αρχών» με στόχο την καταπολέμηση του ισλαμικού εξτρεμισμού ψήφισε η γαλλική Εθνοσυνέλευση, ύστερα από σειρά δύσκολων συνεδριάσεων διάρκειας 135 ωρών.

Το νομοθέτημα επέκρινε η Αριστερά ως αντιδημοκρατικό και η Δεξιά ως συμβιβασμό από θέση αδυναμίας, με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να επιδιώκει με αυτό την καταπολέμηση της «ισλαμικής αποσχιστικής ιδεολογίας», που αντιβαίνει στον κοσμικό χαρακτήρα του γαλλικού Συντάγματος και τον αυστηρό διαχωρισμό θρησκειών και κράτους. Παρά την ένταξη 300 τροπολογιών στον νόμο, το κείμενο εγκρίθηκε εύκολα στην Εθνοσυνέλευση, ενώ αναμένεται να περάσει και από την ελεγχόμενη από τη Δεξιά Γερουσία, τον ερχόμενο μήνα.

Με τις προεδρικές εκλογές να απέχουν 15 μήνες και την Αριστερά να μην έχει βρει ακόμη αξιόπιστο υποψήφιο, ο Μακρόν άδραξε την ευκαιρία να καταλάβει το κεντροδεξιό ιδεολογικό πεδίο. Ο πρόεδρος φιλοδοξεί να προσελκύσει τους ψηφοφόρους των δεξιών Ρεπουμπλικανών ή ακόμη και της Μαρίν Λεπέν. Το νομοσχέδιο, ακόμη και στην ηπιότερη τελική μορφή του, αποτελεί μέρος αυτής της στρατηγικής του Μακρόν. Επεκτείνει την απαίτηση για πλήρη θρησκευτική ουδετερότητα, πέρα από τους δημόσιους υπαλλήλους, σε κάθε ιδιώτη εργολάβο Δημοσίου, όπως τους οδηγούς λεωφορείων ιδιωτικών εταιρειών. Θεσμοθετεί επίσης νέο αδίκημα, αυτό της «προώθησης αποσχιστικών τάσεων», που περιγράφεται ως η απειλή, ο εκφοβισμός ή η επίθεση εναντίον εκλεγμένου αξιωματούχου ή υπαλλήλου του δημόσιου τομέα.

Ο θάνατος του καθηγητή Σαμουέλ Πατί, που αποκεφαλίστηκε από νεαρό φανατικό ισλαμιστή τον Οκτώβριο, έδωσε την αφορμή στην κυβέρνηση να προωθήσει τον νόμο. Οι Γάλλοι μουσουλμάνοι υφίστανται, όμως, πρώτοι τις επιπτώσεις της κοινωνικής και οικονομικής ανισότητας, επιβιώνοντας σε υποβαθμισμένα προάστια και αδυνατώντας να ενσωματωθούν στη γαλλική κοινωνία. Τα 51 άρθρα του νομοσχεδίου επιχειρούν να απομακρύνουν τους νέους μουσουλμάνους από τον εξτρεμισμό. Οι συνοικιακοί σύλλογοι που λαμβάνουν κρατικά κεφάλαια υποχρεώνονται να υπογράφουν συμβόλαιο συμμόρφωσης προς τις αρχές της Δημοκρατίας, ενώ κάθε θρησκευτική οργάνωση – αποδέκτρια κρατικής επιχορήγησης θα πρέπει να παραδίδει ακριβή λογιστικά στοιχεία.

Ο νόμος απαγορεύει τα λεγόμενα «πιστοποιητικά παρθενίας» που εκδίδονται από κάποιους ιατρούς για την τέλεση θρησκευτικών γάμων, ενώ η έκφραση απόψεων υπέρ της τρομοκρατίας καθίσταται κολάσιμο αδίκημα, που μπορεί να οδηγήσει σε στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι.

ROGER COHEN / THE NEW YORK TIMES