ΖΩΗ

Γίνεται να «μείνουμε» από ψυχική ενέργεια;

Γίνεται να «μείνουμε» από ψυχική ενέργεια;

Γιατί μπορεί να νιώθουμε ξαφνικά σαν να μας έχουν ρουφήξει όλη την ενέργεια και ότι δεν διαθέτουμε ίχνος ψυχικών αποθεμάτων; Τι φταίει; Τι μας κλέβει την ψυχική ενέργεια και τι μπορούμε να κάνουμε για να το αποφύγουμε και να προστατέψουμε τον εαυτό μας;

Έχει συμβεί σε όλους μας να νιώθουμε κουρασμένοι και ότι δεν διαθέτουμε ψυχική ενέργεια. Μάλιστα έχουμε συχνά παρατηρήσει ότι δεν είναι τόσο τα μεγάλα και τα σημαντικά που μας ταλαιπωρούν ψυχικά αλλά ότι τις περισσότερες φορές οι λεπτομέρειες της ζωής είναι αυτές που μας φθείρουν σιγά-σιγά.

Αυτό συμβαίνει σε υπερθετικό βαθμό στους πολύ ευαίσθητους ανθρώπους, που νιώθουν συχνά ένα μεγάλο αίσθημα ψυχικής και συναισθηματικής εξόντωσης. Οι ειδικοί πιστεύουν μάλιστα ότι περίπου το 15% με 20% των συνανθρώπων μας ανήκουν στους ιδιαίτερα ευαίσθητους ανθρώπους, αυτούς δηλαδή που νιώθουν μεγαλύτερη ευαισθησία από τον μέσο άνθρωπο.

Όμως το πρόβλημα είναι ότι οι πολύ ευαίσθητοι άνθρωποι είναι επίσης πιο πιθανό να βιώνουν «ενεργειακές διαρροές», δηλαδή καθημερινά γεγονότα που τους κάνουν να νιώθουν ιδιαίτερα κουρασμένοι και υπερφορτωμένοι, εξαντλημένοι και ενοχλημένοι.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Λέμε «ναι» πολύ συχνά

Ακούγεται ίσως προφανές ότι η υπερβολική διαθεσιμότητα είναι ένας σίγουρος τρόπος για να εξαντληθεί ο οποιοσδήποτε, πόσο μάλλον κάποιος που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος.

Ναι, είναι δελεαστικό να συμφωνούμε σε κάθε πρόταση για καφέ, πάρτι γενεθλίων και οικογενειακή έξοδο, αλλά είναι σημαντικό να βεβαιωνόμαστε ότι έχουμε αρκετό χρόνο για να ανακάμψουμε «ψυχικά» ανάμεσα στις διάφορες εξόδους.

Όταν συνειδητοποιούμε ότι δεν έχουμε τη δυνατότητα – ψυχική ή σωματική – ή τον χρόνο να είμαστε εκεί για έναν φίλο μας ή να πάρουμε μέρος σε μία έξοδο, είναι σημαντικό να είμαστε ειλικρινείς και να του το πούμε. Ενας καλός φίλος θα καταλάβει και θα σεβαστεί τις αντοχές και τα όριά μας.

Κάνουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα

Το να κάνουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα μειώνει την πιθανότητα να αποδίδουμε αρκετά καλά είτε σε κάποια είτε και σε όλα όσα κάνουμε.

Ο εγκέφαλός μας δεν έχει την ικανότητα να εκτελεί πολλαπλές εργασίες ταυτόχρονα, οπότε τις στιγμές που νομίζουμε ότι κάνουμε multitasking, πιθανότατα απλώς μεταβαίνουμε πολύ γρήγορα από τη μία εργασία στην άλλη χωρίς όμως να έχουμε την ικανότητα να τις κάνουμε πραγματικά ταυτόχρονα.

Για τους ιδιαίτερα ευαίσθητους ανθρώπους αυτό μπορεί να είναι ακόμα πιο επιβαρυντικό καθώς έχουν ήδη πολλά στο μυαλό τους και τείνουν να υπερεμπλέκονται με τα πράγματα.

Αυτό που μας προτείνουν οι ειδικοί είναι αντ’ αυτού, να προσπαθούμε – αν θέλουμε να συνδυάζουμε τα όσα κάνουμε – να εστιάζουμε σε παρόμοιες μεταξύ τους εργασίες και θα καταλήξουμε να εκπλαγούμε από την απόδοση που θα έχουμε.

Αναβάλλουμε

Το ξεκαθάρισμα της ντουλάπας μας, την αρχειοθέτηση των χαρτιών μας και το να φτιάξουμε τη λίστα του σουπερμάρκετ δεν είναι ποτέ οι αγαπημένες δουλειές κανενός, αλλά το να έχουμε έστω και μικρές εκκρεμότητες στη λίστα με τις δουλειές που πρέπει να κάνουμε καθημερινά ή εβδομαδιαία καταλαμβάνει πολύτιμο πνευματικό χώρο και υποσυνείδητα απορροφά την ενέργειά μας.

Στην πραγματικότητα, ο καλύτερος τρόπος για να το αντιμετωπίσουμε είναι απλά να κάνουμε τη δουλειά που έχουμε να κάνουμε ώστε να μην παραμένει στη λίστα με τις υποχρεώσεις μας και τις εκκρεμότητές μας. Μπορεί στην αρχή να μας φανεί κουραστικό, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς θα νιώσουμε πολύ καλύτερα τελικά.

Το σπίτι μας είναι ακατάστατο και γεμάτο πράγματα

Είναι σημαντικό να ζούμε και να κινούμαστε σε έναν χώρο που να μας ηρεμεί και να μη μας προκαλεί άγχος από την ακαταστασία, ανεξάρτητα από το μέγεθος του σπιτιού μας. Το συμμάζεμα, η αλλαγή χρώματος ή η αναδιοργάνωση ενός χώρου μπορεί να κάνει θαύματα για την ενέργειά μας.

Είμαστε πάντα διαθέσιμοι και προσβάσιμοι

Για άλλη μια φορά, το κλειδί εδώ είναι ο καθορισμός ορίων. Όταν είμαστε πάντα προσβάσιμοι, βγάζουμε τον εαυτό μας από τη ροή, χαρίζουμε την ενέργειά μας και αποπροσανατολίζουμε τον εαυτό μας.

Μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά ο έλεγχος του εαυτού μας όταν νιώθουμε ότι ενεργούμε προσπαθώντας να ικανοποιήσουμε τους γύρω μας ή ότι επιτρέπουμε στους άλλους να μας φορτώνουν τραύματα, μπορεί να είναι ένα ζωτικό πρώτο βήμα για την προστασία του εαυτού μας.

Πηγή: vita.gr