ΖΩΗ

Γάμος σε κρίση: Πώς να αποφύγετε το αδιέξοδο

Ο γάμος δεν είναι εύκολο πράγμα, για να έχει διάρκεια (αλλά και ποιότητα) θέλει πολλή δουλειά, αγάπη, κατανόηση και υπομονή. Ειδικά σε περιόδους κρίσης, όταν το οικοδόμημα ενός γάμου μοιάζει έτοιμο να καταρρεύσει, απαιτείται διπλή προσπάθεια κι από τους δύο συντρόφους και η αμοιβαία θέληση να ξαναβρούν τον κοινό τους δρόμο. Αν, λοιπόν, νιώθετε ότι ο γάμος σας μπαίνει σε φάση που ίσως και να κινδυνεύει, δεν είναι αργά ν’ ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές.

Δώστε βάση στην επικοινωνία και κάντε το με ειλικρίνεια

Η επικοινωνία είναι το κλειδί σε κάθε υγιή σχέση και η βάση κάθε προσπάθειας να ξεπεράσουμε τα προβλήματα και να βγούμε από μια κρίση ενωμένοι και δυνατότεροι. Προσοχή, όμως, όταν λέμε επικοινωνία δεν εννοούμε τις συνεννοήσεις για ζητήματα της καθημερινότητας, αλλά τη δυνατότητα να έχουμε μεταξύ μας ειλικρινείς, εις βάθος συζητήσεις για όσα μας απασχολούν σοβαρά – προσωπικά ή μη – και δεν αφήνουν την καρδιά και το μυαλό μας να ηρεμήσει.

Αν έχετε την τάση να αποσύρεστε στον εαυτό σας ή να αποφεύγετε να μιλήσετε για τα ουσιώδη για να μην προκαλέσετε άγχος στον σύντροφό σας, ξανασκεφτείτε το γιατί αυτή η στάση μόνο χειρότερα μπορεί να κάνει τα πράγματα (ίσως, μάλιστα, να είναι και η ρίζα του κακού). Ανοίξτε την καρδιά σας στον σύντροφό σας, ζητήστε του να κάνει το ίδιο και συστηθείτε κυριολεκτικά απ’ την αρχή για να μπορέσετε να θέσετε νέες, πιο στέρεες βάσεις που να μπορούν να κρατήσουν το βάρος της σχέσης σας.

Εξασφαλίστε μια καλή επικοινωνία και, όταν βγείτε απ’ το λούκι, φροντίστε ώστε να μην περάσει η σχέση σας άλλη κρίση.

Εστιάστε στα καλά και εκφράστε την ευγνωμοσύνη σας

Ακούγεται αυτονόητο, αλλά τις περισσότερες φορές ξεχνάμε ν’ αφιερώσουμε λίγο χρόνο στο να αναλογιστούμε τα καλά που έχουμε στη ζωή μας και να τα συνυπολογίσουμε στη γενική εικόνα πριν μας πάρει από κάτω. Επίσης, τις καλές μέρες, αμελούμε να εκφράσουμε – με λόγια ή με πραξεις – την ευγνωμοσύνη μας στον σύντροφό μας για όσα κάνει για εμάς και τη σχέση μας. Με λίγα λόγια, τείνουμε να θεωρούμε τον άλλον δεδομένο και, αντίστροφα, να βάζουμε τον εαυτό μας σ’ αυτή τη θέση μόλις αρχίσουν τα προβλήματα και οι τσακωμοί.

Ακόμη και αν περνάτε κρίση, όμως, ποτέ δεν είναι αργά να βγείτε απ’ τη βολική θέση του θύματος, να αναγνωρίσετε – ετεροχρονισμένα, έστω – τα θετικά του συντρόφου σας και να του εκφράσετε την ευγνωμοσύνη σας γι’ αυτά. Και φυσικά, ζητήστε του να κάνει το ίδιο και κάντε μαζί τον θετικό απολογισμό των χρόνων που έχετε περάσει μαζί.

Κάπως έτσι, η ζυγαριά μπορεί να γείρει προς την επίλυση της κρίσης και μέρα με τη μέρα θα έρχεστε πιο κοντά σε μια ευτυχή έκβαση.

Περάστε περισσότερο χρόνο οι δυο σας κάνοντας πράγματα που αγαπάτε

Πολλές φορές, δύο σύντροφοι απομακρύνονται με τον καιρό επειδή παύουν πια να μοιράζονται στιγμές αναψυχής, συμπράττουν μόνο για τα καθημερινά διαδικαστικά θέματα και η ουσία της σχέσης τους εξασθενεί, ώσπου ξεχνιέται. Ιδανικά, είναι κάτι που γίνεται εντελώς οργανικά, συνήθως όμως, η ρουτίνα είναι αμείλικτη και οι δύο σύντροφοι πρέπει να προσπαθήσουν αρκετά, αψηφώντας την κούραση και τα καθημερινά προβλήματα.

Μια περίοδος κρίσης είναι ίσως η καλύτερη ευκαιρία να βγείτε απ’ τον σχετικό λήθαργο, να θυμηθείτε όσα σας έδεναν κάποτε και να κάνετε ξανά όλα εκείνα που αγαπούσατε να μοιράζεστε. Σύντομες έξοδοι χωρίς τα παιδιά, δραστηριότητες που έχετε αφήσει στην άκρη ελέω καθημερινότητας, περισσότερες ώρες οικογενειακής χαλάρωσης στο σπίτι, είναι λίγα μόνο από εκείνα που μπορεί να κάνετε για να επαναπροσδιορίσετε τη σχέση σας ώς σύντροφοι και εραστές.

Βάζοντας τη σχέση σας σε προτεραιότητα για λίγο, εξασφαλίζετε ένα ευχάριστο κι εποικοδομητικό οικογενειακό περιβάλλον για τα παιδιά σας.

Ζητήστε τη βοήθεια κάποιου ειδικού πριν να είναι αργά

Βεβαίως, κάποιες φορές δεν είμαστε απολύτως έτοιμοι να διαχειριστούμε με ψυχραιμία και άμεσες, δυναμικές κινήσεις το ενδεχόμενο ο γάμος μας να καταρρεύσει. Ταυτόχρονα, το να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό είναι για κάποιους ταμπού ή δε βρίσκει σύμφωνες και τις δύο πλευρές.

Κι όμως, η αναζήτηση βοήθειας από κάποιον που έχει εκπαιδευτεί γι’ αυτό είναι μια εξαιρετικά δυναμική κίνηση και ισχυρό δείγμα ότι κάποιος θέλει να διώξει τα σύννεφα από τη σχέση και να παραμείνει ζευγάρι με τον σύντροφό του.

Αν, λοιπόν, θέλετε και οι δύο να ξεπεράσετε την κρίση, μη διστάσετε να απευθυνθείτε σε έναν σύμβουλο γάμου και ν’ ακούσετε προσεκτικά τι έχει να σας πει.

Πηγή: mama365.gr