Βρετανία: Φοβούνται έλλειψη φαρμάκων
ΛΟΝΔΙΝΟ. Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι απομένει «αρκετός όγκος δουλειάς» έως ότου διασφαλιστεί η ομαλή τροφοδοσία της χώρας με φάρμακα, στην περίπτωση εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς συμφωνία. Ταυτόχρονα, όμως, υπουργός της κυβέρνησης που δεν θέλησε να γίνει γνωστό το όνομά του, προειδοποίησε ότι, σε περίπτωση που αναβληθεί η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου, μπορεί στη χώρα να ξεσπάσουν «ταραχές».
Το Εθνικό Ελεγκτικό Γραφείο της Βρετανίας, στην έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα χθες, αναφέρει ότι τα πλοία που έχουν ναυλωθεί από τη βρετανική κυβέρνηση για τη διακίνηση αγαθών στα στενά της Μάγχης, δεν θα τεθούν σε υπηρεσία πριν από το τέλος Νοεμβρίου, δηλαδή έναν μήνα μετά την προθεσμία αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. Από περίπου 12.300 φάρμακα που κυκλοφορούν στη βρετανική αγορά, 7.000 φθάνουν στη χώρα από την Ε.Ε.
Με βάση τις προβλέψεις της βρετανικής κυβέρνησης, η τροφοδοσία της χώρας με φάρμακα από την Ε.Ε. ενδέχεται να μειωθεί στο 50%, από την πρώτη ημέρα μετά την άτακτη έξοδο. «Ενα πράγμα είναι σαφές, καμία προετοιμασία δεν μπορεί να εξαλείψει πλήρως τους κινδύνους μιας εξόδου χωρίς συμφωνία για την ασφάλεια των ασθενών», δήλωσε ο Ντόναλ Ο’ Ντόνοχιου, της Βασιλικής Ακαδημίας Ιατρικής. «Είναι αδύνατο σε μένα και στους συναδέλφους μου να διαβεβαιώσω τους ασθενείς ότι η περίθαλψή τους δεν θα επηρεαστεί αρνητικά από μια έξοδο χωρίς συμφωνία».
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, έχει ταχθεί υπέρ της εξόδου χωρίς συμφωνία, σε περίπτωση που δεν προχωρήσει η Ε.Ε. σε σημαντικές παραχωρήσεις. Παράλληλα, ο Τζόνσον χρησιμοποιεί εξαιρετικά διχαστικό λόγο, χαρακτηρίζοντας τον νόμο με τον οποίο η Βουλή αποφάσισε να αποτρέψει την έξοδο χωρίς συμφωνία «πράξη παράδοσης». «Σε αυτή τη χώρα δεν είχαμε ποτέ “Κίτρινα Γιλέκα”, δεν είχαμε ποτέ ταραχές, όπως στο Λος Αντζελες. Ο κόσμος νομίζει ότι εδώ δεν γίνεται, επειδή δεν έχει γίνει ώς τώρα», δήλωσε ο «ανώνυμος» υπουργός στους Τimes. Πιο ψύχραιμες φωνές κάνουν λόγο, όχι για ταραχές, αλλά για βαρύ πολιτικό τίμημα, που θα πληρώσει όποιος πολιτικός ανακοινώσει νέα παράταση, πέραν της 31ης Οκτωβρίου. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική προθεσμία εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. ήταν η 31η Μαρτίου 2019, αλλά η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ζήτησε παράταση λόγω της αδυναμίας της Βουλής να εγκρίνει τη συμφωνία αποχώρησης. Πολιτικά, αυτό ήταν το κύκνειο άσμα της Μέι, η οποία σύντομα αντικαταστάθηκε από τον πιο σκληρό Μπόρις Τζόνσον.
O Τζόνσον έχασε την έβδομη από τις επτά ψηφοφορίες που έχει ζητήσει ώς τώρα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ έχει απολέσει προ πολλού την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του. Παρ’ όλα αυτά, οι Συντηρητικοί προηγούνται στις δημοσκοπήσεις, καθώς το κόμμα Brexit, του Νάιτζελ Φάρατζ, τους στερεί λιγότερες ψήφους από όσες φαίνεται να στερούν οι Φιλελελεύθεροι Δημοκράτες από τους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν.