ΕΛΛΑΔΑ

«Βουτιά» 15,2% στο ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο

Με την πανδημία του νέου κορωνοϊού και το lockdown να έχουν παγώσει την οικονομική δραστηριότητα και να έχουν ανατρέψει σχεδιασμούς για επενδύσεις, το ελληνικό ΑΕΠ υπέστη βίαιη συρρίκνωση το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν πτώση 15,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 και 14% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Η ύφεση ήταν ελαφρώς πιο ήπια από τις αρχικές εκτιμήσεις, που έκαναν λόγο για συρρίκνωση 16% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση αποκαλυπτική των ισχυρών κλυδωνισμών.

Υπενθυμίζεται ότι σε αρνητικό έδαφος, αν και οριακά, είχε βρεθεί η ελληνική οικονομία και το πρώτο τρίμηνο του έτους, αφού ένα 15νθημερο lockdown τον Μάρτιο ήταν αρκετό για να συρρικνωθεί το ΑΕΠ κατά 0,5% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2019. Το υπουργείο Οικονομικών στο δυσμενές του σενάριο, το οποίο έκανε λόγο για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 15,7%, υπολόγιζε ότι στο σύνολο του έτους η ύφεση θα κινηθεί κοντά στο 8%. Μία τέτοιας έκτασης ύφεση θα «γύριζε» την ελληνική οικονομία κοντά στα επίπεδα του 2017.

Η επέκταση των μέτρων στήριξης θεωρείται εν πολλοίς δεδομένη, με βάση και τις δηλώσεις των αξιωματούχων του υπουργείου Οικονομικών. Μέσα στον Σεπτέμβριο θα έχουμε μεταξύ άλλων και τον τρίτο γύρο της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι κατανάλωση, εισαγωγές- εξαγωγές και επενδύσεις βρέθηκαν σε διψήφια πτώση το δεύτερο τρίμηνο. Τα στοιχεία για την μεταβολή σε ετήσια βάση έχουν ως εξής:

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση κατά 10,1% σε σχέση με το 2o
    τρίμηνο του 2019.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 10,3% σε σχέση με το 2o
    τρίμηνο του 2019.
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 32,1% σε σχέση με το 2o
    τρίμηνο του 2019. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 15,4%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών
    μειώθηκαν κατά 49,4%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 17,2% σε σχέση με το 2o
    τρίμηνο του 2019. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 15,3% και οι εισαγωγές υπηρεσιών
    μειώθηκαν κατά 25,7%.

Σε τριμηνιαία βάση η μεταβολή των επιμέρους στοιχείων είχε ως εξής:

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 9,3% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του
    2020.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 2,0% σε σχέση με το 1o
    τρίμηνο του 2020.
  • Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 32,1% σε σχέση με το 1o
    τρίμηνο του 2020. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 12,3%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών
    μειώθηκαν κατά 48,3%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 16,7% σε σχέση με το 1o
    τρίμηνο του 2020. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 14,7%, ενώ οι εισαγωγές
    υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 24,8%.

Το -15,2% συνιστά βεβαίως ύφεση- ρεκόρ. Θα πρέπει όμως να αναφέρουμε ότι το δεύτερο τρίμηνο ήταν ακόμη πιο επώδυνο για άλλες οικονομίες στη ζώνη του ευρώ και ειδικά για εκείνες του Νότου, που εξαρτώνται, όπως και εμείς, σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό. Η Ιταλία, τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ, είδε το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται 17,3%, ενώ η Ισπανία ήρθε αντιμέτωπη με ύφεση- σοκ 22,1%. Συνολικά το ΑΕΠ της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 12,1%, ενώ της Ε.Ε. των 27 μελών κατέγραψε πτώση 11,7%. Και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για αρνητικό ρεκόρ.

Στ. Πέτσας: Στο εύρος των προβλέψεων της κυβέρνησης τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Κληθείς να σχολιάσει τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε πως η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ είναι στο εύρος των προβλέψεων της κυβέρνησης. Σημείωσε ακόμη πως το δεύτερο τρίμηνο, λόγω της εφαρμογής του lockdown, είναι το τρίμηνο με τη μεγαλύτερη ύφεση.

«Θα δούμε πώς θα κινηθούν και τα επόμενα τρίμηνα πριν διαμορφωθεί το συνολικό αποτέλεσμα της ύφεσης για τη φετινή χρονιά, που θα είναι σίγουρα μεγάλη, αλλά οφείλεται σε αυτή την πρωτόγνωρη παγκόσμια υγειονομική κρίση που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού. Επίσης, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι τα στοιχεία του δεύτερου τριμήνου και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης είναι πολύ αρνητικά» είπε, σημειώνοντας πως «πολύ μεγάλες οικονομίες έχουν ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά ύφεσης το δεύτερο τρίμηνο απ’ ό,τι ανακοινώθηκαν σήμερα για την Ελλάδα, η οποία βρίσκεται περίπου στον μέσο όρο της Ευρωζώνης».

Επισήμανε ακόμη πως δεδομένου ότι η ύφεση είναι στο πλαίσιο των προβλέψεων της κυβέρνησης δεν αλλάζει σε τίποτα τις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου για τη δυνατότητα που έχει ο κρατικός προϋπολογισμός να στηρίξει την οικονομία, ούτε τις εξαγγελίες που θα κάνει ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, τόσο όσον αφορά τα ζητήματα της βραχυπρόθεσμης στήριξης της οικονομίας, όσο και των μακροπρόθεσμων μειώσεων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.