«Βελούδινο» άδειασμα Παππά από Τσίπρα
Η «κίτρινη κάρτα» που έβγαλε ο Αλ. Τσίπρας στον Ν. Παππά στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου ήταν από πολλούς στην Κουμουνδούρου αναμενόμενη.
Η προσπάθεια ταύτισης μαζί του από τη Ν.Δ., το «μούδιασμα» των τελευταίων ημερών και οι αποστάσεις των κομματικών πηγών που ανέφεραν απλώς πως «ο ίδιος έχει δώσει τις εξηγήσεις του» δεν έδιναν περιθώρια για άλλες καθυστερήσεις. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε σαφές πως θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις, τονίζοντας ότι «απέναντι σε ένα τέτοιο αδίστακτο σύστημα εξουσίας, οφείλουμε όλοι και κυρίως τα στελέχη πρώτης γραμμής να προσέχουμε κάθε μας πράξη και κάθε μας λέξη». Ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε πως «δεν έχω καμία αμφιβολία για την εντιμότητα των στελεχών μας, τα οποία σε όλες τις περιστάσεις έχουν αποδείξει την ανιδιοτέλειά τους. Από εκεί και πέρα ο καθένας μας πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί για λάθη, παραλείψεις ή αστοχίες. Οχι απλά για να πάμε παρακάτω. Αλλά για να μην τα επαναλάβουμε».
Μετά τις προσεκτικές αποστάσεις που κράτησε ο πρόεδρος του κόμματος, ο κ. Ν. Παππάς έλαβε τον λόγο και κινήθηκε σε πολύ χαμηλούς και απολογητικούς τόνους –σε σχέση με τις τελευταίες του δηλώσεις– για τη συνάντησή του με τον επιχειρηματία Μιωνή: «Θέλω ευθύς εξαρχής να τοποθετηθώ αναλαμβάνοντας την ευθύνη και να κάνω την αυτοκριτική μου για σημεία της παρανόμως κτηθείσας συνομιλίας που είδαν το φως της δημοσιότητας. Είναι προφανές ότι όσα ειπώθηκαν δεν είχαν να κάνουν με τις αυθεντικές πεποιθήσεις μου, αλλά ειπώθηκαν απέναντι σε έναν άνθρωπο σε παραλήρημα που προσπαθούσα να καθησυχάσω. Ωστόσο, λάθη ύφους και ουσίας, έδωσαν αφορμή για επιθέσεις εναντίον μας. Και αναλαμβάνω γι’ αυτό την ευθύνη».
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στελέχη όπως ο κ. Ευκλ. Τσακαλώτος, ο κ. Ν. Φίλης και η κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου ανέβασαν το θερμόμετρο στη συνεδρίαση. Πιο αιχμηρός ήταν ο τομεάρχης Οικονομικών που επεσήμανε πως ο κ. Παππάς πρέπει να γίνει πιο σαφής και όσα έχουν προκύψει είναι θέματα ουσίας. Μάλιστα φέρεται να αναφέρθηκε σε μια αποστροφή του τέως υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής σε δημόσια τοποθέτησή του πως «θα ξαναέκανε το ίδιο» σε σχέση με το ραντεβού του με τον Μιωνή, τονίζοντας πως «δεν θα θέλαμε να ξαναγίνουν αυτά τα πράγματα». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Τσακαλώτος προκάλεσε αίσθηση όταν συμπλήρωσε ότι κάτω από τέτοιες συνθήκες δεν θα μπορούσε να συμμετέχει σε μια μελλοντική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κ. Φίλης που επεσήμανε πως πρόβλημα είναι η πολιτική που ασκήθηκε. «Γιατί να συναντιόμαστε με το Ισραήλ;» φέρεται να είπε χαρακτηριστικά. Ο βουλευτής ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε θετικά αλλά και αρνητικά στοιχεία που άπτονται του ύφους και της αλαζονείας. «Είπαμε να μην υπάρχει ανθρωποφαγία μεταξύ μας, να υπάρχει αλληλεγγύη, όχι, όμως συγκάλυψη στα λάθη που αξιοποιεί ο εχθρός». «Η αλληλεγγύη δεν αφορά μόνο τον Παππά και τον Παπαδημούλη. Απέναντί τους παρατάσσεται ένα κτηνώδες καθεστώς», επεσήμανε η κ. Ρένα Δούρου που μίλησε δεύτερη στη συνεδρίαση. Να αναλάβει την ευθύνη του σε υψηλότερο επίπεδο, ζήτησε σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που μίλησαν στην «Κ», η κ. Χριστοδουλοπούλου, ενώ την παραίτησή του, έστω και αν δεν γίνει αποδεκτή από το κόμμα, φέρεται να έβαλαν στο τραπέζι δύο μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου. Τα πνεύματα στη συνεδρίαση ηρέμησαν μετά την πρωτοβουλία του κ. Παππά να προβεί σε δημόσια τοποθέτηση που περιείχε αρκετά στοιχεία αυτοκριτικής. Υποστηρικτικοί στο πλευρό του σε σχέση με την επίθεση που δέχεται ήταν, μεταξύ άλλων, οι κ.κ. Γ. Ραγκούσης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Ν. Σκορίνης.
Ο κ. Τσίπρας στην εισήγησή του συνέδεσε άλλη μια φορά την επίθεση που έχει εξαπολύσει το Μαξίμου με την κακή πορεία της οικονομίας, επισημαίνοντας πως «η αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί την κρίση, την οδηγεί στην επιλογή της να σύρει την πολιτική ζωή του τόπου στον βούρκο της παραπολιτικής και της σκανδαλολογίας».
ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΣ-kathimerini.gr