ΕΛΛΑΔΑ

Βαριές ποινές για Χ.Α. – Γιατί υποβλήθηκε αίτημα εξαίρεσης των δικαστών

Bαριές ποινές σηματοδοτεί η απόφαση του Δικαστηρίου το οποίο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στην ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής (Νίκο Μιχαλολιάκο και λοιπούς) που έχουν κριθεί ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Το δικαστήριο επίσης δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό, ούτε και για πρώην βουλευτές της ΧΑ που έχουν κριθεί ένοχοι για ένταξη – και όχι για διεύθυνση – σε εγκληματική οργάνωση, διευρύνοντας κατά πολύ τον αριθμό εκείνων που αντιμετωπίζουν πλέον σαφή κίνδυνο να φυλακιστούν.

Για τους μόνους που αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά ήταν οι πρώην βουλευτές Μπούκουρας, Αλεξόπουλος, Αρβανίτης και Μίχος, για τους οποίους όλα δείχνουν πως η τελική κρίση του δικαστηρίου θα είναι ευνοϊκότερη.

Επίσης, κανένα ελαφρυντικό δεν αναγνώρισε το δικαστήριο στον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά, τους συνεργούς του στον φόνο, αλλά και σε άλλα επιχειρησιακά στελέχη (πυρηνάρχες Νίκαιας και Περάματος) και στελέχη της ΧΑ (πλην των πολιτικών), που είχαν σημαντική συμμετοχή στις εγκληματικές δράσεις της Χ.Α.

Μόνον για δέκα κατηγορούμενους, με επιμέρους και περιφερειακές δράσεις στις εγκληματικές πράξεις, το δικαστήριο αναγνώρισε ελαφρυντικά.

Γιατί υπέβαλαν εξαίρεση στο «παρά πέντε»

Την ίδια ώρα, αίσθηση έχει προκαλέσει η μεθόδευση του ευρωβουλευτή Ιωάννη Λαγού να υποβάλει μέσω του δικηγόρου του, Κωνσταντίνου Πλεύρη, αίτημα για συνολική εξαίρεση του δικαστηρίου, πλην της Εισαγγελέως, για λόγους μεροληψίας και διότι με τη στάση του – όπως είπε – επέτρεψε την παρουσία πολιτικών στη δίκη και σχόλια εκτός αυτής, με αποτέλεσμα να κινεί υποψήφιες για μεροληψία.

Το αίτημα εξαίρεσης θα κρίνει σε λίγο νέα δικαστική σύνθεση, αποτελούμενη από άλλους δικαστές.

Οι δικαστές που ανέλαβαν να κρίνουν το αίτημα Λαγού, αν το απορρίψουν θα δώσουν τη δυνατότητα να επενέλθει το δικαστήριο και να συνεχίσει η διαδικασία με την τοποθέτηση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου επί των ποινών.

Σε κάθε περίπτωση, έχει ήδη οδηγήσει σε καθυστέρηση στην έκδοση της απόφασης, ενώ νομικοί και δικαστικοί εκτιμούν ότι το αίτημα αυτό υποβλήθηκε στο «παραπέντε», σε μια απέλπιδα προσπάθεια των πολιτικών της Χ.Α. να επιτύχουν αλλαγή της σύνθεσης του δικαστηρίου για να γλυτώσουν τη φυλακή.

Και τούτο, διότι ακόμα κι αν γίνει δεκτό το αίτημα, οι νέοι οι δικαστές θα οριστούν για τα επόμενα στάδια της δίκης.

Πρόκειται λοιπόν για προσπάθεια να τεθεί το δικαστήριο εκτός για προφανείς λόγους.

Ιωάννα Μάνδρου – kathimerini.gr