Βαριά η ατζέντα θεσμών – τραπεζών
Με βαριά ατζέντα σε μια συνάντηση που κράτησε περίπου 5 ώρες εξελίχθηκε η συζήτηση μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών για όλα τα κρίσιμα θέματα που αφορούν τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι προκλήσεις για τον τραπεζικό τομέα, οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες, o εξωδικαστικός συμβιβασμός, η προστασία της πρώτης κατοικίας, NPL και οι συστημικές λύσεις, όπως ο «Ηρακλής», καθώς και πιθανές συμπληρωματικές λύσεις.
Οι θεσμοί έδειξαν ιδιαίτερη επιμονή στο ζήτημα των κόκκινων δανείων και στην παρεπόμενη αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου ιδιαίτερα. Επέμεναν δε στις δυνατότητες που υπάρχουν ώστε να λυθεί το θέμα των εκκρεμών και χρονιζουσών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη, που ανέρχονται στις 58.000 και με ημερομηνία εκδίκασης που φθάνει μέχρι και το 2027. Μάλιστα, πολλά θέματα από αυτά θα απασχολήσουν και τη σημερινή συνάντηση με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και την Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους.
Για το νέο πτωχευτικό δίκαιο η κυβέρνηση θέλει να έχει ψηφιστεί μέχρι τέλος Απριλίου και να είναι εναρμονισμένο με την οδηγία για τη δεύτερη ευκαιρία. Αρμόδια είναι τα υπουργεία Ανάπτυξης, Οικονομικών και Δικαιοσύνης, αλλά υπάρχουν αποκλίνουσες απόψεις μεταξύ τους και δεν είναι σαφές ποιο υπουργείο θα ηγηθεί του έργου.
Σε κάθε περίπτωση, αν το νέο πτωχευτικό δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Απριλίου, θα πρέπει να κλείσει το τμήμα που αφορά την προστασία πρώτης κατοικίας. Ακόμη οι ελάχιστες εντάξεις στον εξωδικαστικό συμβιβασμό αποτελούν ένα ακόμη σημείο προβληματισμού των θεσμών, όπως επίσης και για το πλαίσιο των πλειστηριασμών, καθώς διαπιστώνεται ότι τα περισσότερα ακίνητα που εκπλειστηριάζονται καταλήγουν στις τράπεζες (30.000 από τα 36.000).
Για το σημαντικό θέμα που είναι η συστημική λύση του «Ηρακλή» για τα κόκκινα δάνεια αναμένεται η επίσημη θέση του SSΜ, βάσει της οποίας οι θεσμοί δέχονται το μηδενικό ρίσκο των εγγυήσεων για τα senior ομόλογα, θέση για την οποία η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω, καθώς ούτε οι τράπεζες πρόκειται να χρησιμοποιήσουν το σχήμα αυτό. Σε ό,τι αφορά δε τις συμπληρωματικές λύσεις, το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους πως δεν αποτελούν προτεραιότητα, αλλά μόνον να προχωρήσει το θέμα «Ηρακλής».
Της Ειρήνης Σακελλάρη-naftemporiki.gr