ΚΟΣΜΟΣ

Βήματα και «αστερίσκοι» για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού

Ενδείξεις προσέγγισης για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, αλλά και ενστάσεις που δεν δημιουργούν ακόμη κοινό έδαφος, κατέδειξε η τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. το βράδυ της Πέμπτης.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε την ανάγκη κοινής δράσης από τα κράτη-μέλη, προκειμένου, όπως είπε, να προχωρήσει η δημιουργία πανευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, ώστε να μη γίνει αυτό από την Google ή την Apple. Τόνισε δε πως οι δύο αμερικανικοί κολοσσοί έχουν ήδη προσεγγίσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να αναλάβουν τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και ανέδειξε πόσο προβληματικό θα ήταν τα προσωπικά υγειονομικά δεδομένα των Ευρωπαίων να δοθούν στις εταιρείες αυτές.

Θετικότερη σε σχέση με το παρελθόν ήταν και η στάση του Βερολίνου, με την Αγκελα Μέρκελ, μάλιστα να τονίζει μετά το πέρας της Συνόδου πως όλοι συμφώνησαν πως χρειαζόμαστε ένα πιστοποιητικό, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση πως θα μπορούσε να υλοποιηθεί πριν το καλοκαίρι. Όπως ανέφερε, η Κομισιόν θα χρειαζόταν περίπου τρεις μήνες για να δημιουργήσει τις τεχνικές βάσεις για τα συγκεκριμένα έγγραφα.

Πάντως, αστερίσκοι εξακολουθούν να τίθενται και από τη Γερμανίδα Καγκελάριο, η οποία καλωσόρισε το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε η κ. φον ντερ Λάιεν, ωστόσο έθεσε το ερώτημα αν το πανευρωπαϊκό πιστοποιητικό θα αναγνωρίζει μόνο εμβόλια που έχουν αναγνωριστεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Eνστάσεις Μακρόν

Πιο ισχυρές είναι, όπως φαίνεται, οι επιφυλάξεις του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, που σε δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο υπογράμμισε ότι πρέπει να βρεθεί η «κατάλληλη ισορροπία» για το πλαίσιο των πιστοποιητικών, προσθέτοντας πως ηθικά ζητήματα γύρω από το ζήτημα παραμένουν αναπάντητα. Συμπλήρωσε μάλιστα πως τα «διαβατήρια εμβολιασμού» θα είναι ένα άδικο καθεστώς για τους νέους, οι οποίοι ακόμη θα περιμένουν τη σειρά τους για το εμβόλιο.

Νωρίτερα, κατά την τοποθέτησή του, ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε ότι παραμένει άγνωστη η διάρκεια της ανοσίας που παρέχουν τα εμβόλια και ο βαθμός στον οποίο αποτρέπουν τη μετάδοση του ιού. Μίλησε επίσης για νομικές και δεοντολογικές ενστάσεις, μεταξύ άλλων σχετικές με τα προσωπικά δεδομένα.

Κυρ. Μητσοτάκης: Αν δεν «τρέξει» η Ε.Ε. θα το κάνει κάποιος άλλος

Από την πλευρά του, ταχύτερες διαδικασίες ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος, άλλωστε προ μηνών είχε θέσει πρώτος το ζήτημα στο ευρωπαϊκό τραπέζι.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι όσο νωρίτερα ληφθούν αποφάσεις, τόσο καλύτερα για την Ε.Ε., καθώς σε διαφορετική περίπτωση είναι αναπόφευκτο ότι ο ιδιωτικός τομέας θα προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Αν δεν το πράξουμε εμείς ως Ε.Ε. θα το κάνει κάποιος άλλος αντί για εμάς, πιθανότατα οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, επισήμανε, ενώ ανέφερε ότι τάσσεται υπέρ της καταχώρησης όσο το δυνατόν λιγότερων προσωπικών δεδομένων από τους πολίτες.

Διευκρίνισε δε ότι το πιστοποιητικό δεν θα ισοδυναμεί με υγειονομικό διαβατήριο, αλλά αντιθέτως θα ανοίγει μία λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τις μετακινήσεις, χωρίς τους περιορισμούς που προκαλούν τα διαγνωστικά τεστ και η υποχρεωτική καραντίνα.