ΕΛΛΑΔΑ

«Βάλ’ τους Χ»

Το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ (ΙΡΛ) Παράρτημα Ελλάδας https://rosalux.gr είναι ένα αριστερό γερμανικό ινστιτούτο πολιτικής επιμόρφωσης. Ανήκει στο διεθνές δίκτυο του Rosa Luxemburg Stiftung (RLS) και λειτουργεί στην Ελλάδα από το 2012. Ο Αντιφασισμός και ο Αντιρατσισμός είναι δύο από τις κύριες θεματικές ενότητες στις οποίες δραστηριοποιείται.

Το HumanRights360 είναι μία νέα οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα. Αποστολή μας είναι η προστασία και ενδυνάμωση των δικαιωμάτων όλων, χωρίς καμία διάκριση, και με εστίαση στους ευάλωτους πληθυσμούς. Στο πλαίσιο αυτό, το HumanRights360 υλοποιεί μία σειρά δράσεων κατά του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και των εγκλημάτων μίσους. Περισσότερες πληροφορίες για τη δράση τους μπορείτε να βρείτε εδώ: https://www.humanrights360.org/el/

Τι κάνουνε

Η καμπάνια «Βάλ’ τους Χ – Ο Μαύρος Χάρτης της Αθήνας» σχεδιάστηκε με σκοπό να εντοπίσει μέσα στην πόλη και να αναδείξει την αφανή εγκληματικότητα που συνδέεται με τις ρατσιστικές επιθέσεις στον δημόσιο χώρο.

Η διαδικασία της δίκης της Χρυσής Αυγής έχει φέρει στο φως τα δεκάδες ρατσιστικά εγκλήματα, κυρίως εναντίον μεταναστών και προσφύγων. Εντούτοις η πλήρης διάσταση της εγκληματικής, ρατσιστικής της δράσης δεν είναι επαρκώς γνωστή. Με αυτή την καμπάνια προσπαθούμε να στοιχειοθετήσουμε την τοπογραφία της ρατσιστικής βίας. Να κάνουμε περισσότερο γνωστή στο ευρύ κοινό τη σκοτεινή διάσταση και την επικινδυνότητά της. Να διαμορφώσουμε έτσι, με την πολύτιμη συνδρομή 25 δημιουργών της οπτικής εικόνας, τον αντιρατσιστικό χάρτη της πόλης.

Γιατί η ρατσιστική βία είναι αόρατη μόνο όταν δεν θέλουμε να τη δούμε, όταν αποφεύγουμε να την αντιμετωπίσουμε. Το 2019 θα είναι η κομβική, τελευταία χρονιά της σημαντικότερης και μεγαλύτερης δίκης της εποχής μας. Προσπαθήσαμε να οπτικοποιήσουμε ένα μικρό μόνο μέρος αυτής της «τοπογραφίας της βίας» που εκκινεί από τη Χρυσή Αυγή και τον ακροδεξιό φασισμό, ώστε να συμβάλουμε να γίνουν γνωστά τα εγκλήματά τους στο ευρύ κοινό και η δολοφονική τους δράση να μη μείνει ατιμώρητη.

ΒΑΛ’ ΤΟΥΣ Χ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ