ΑΧΕΠΑ: Ιατρική καινοτομία εν μέσω κοροναϊού στο νοσοκομείο αναφοράς
Πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά σε δημόσιο νοσοκομείο η πρώτη διαδερμική επεμβατική ακτινολογική πράξη
Eν μέσω της πανδημίας του κοροναϊού, στο νοσοκομείο αναφοράς της Θεσσαλονίκης, στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και πιο συγκεκριμένα στο Τμήμα Επεμβατικής Ακτινολογίας πριν λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά σε δημόσιο νοσοκομείο η πρώτη διαδερμική επεμβατική ακτινολογική πράξη. Χωρίς να πραγματοποιηθεί χειρουργείο οι ειδικοί δημιούργησαν ένα… τεχνητό πέρασμα προκειμένου να ρέει το αίμα σε ασθενή με κίρρωση του ύπατος. Πρόκειται για την Διασφαγιτιδική ενδοηπατική πυλαιοσυστηματική αναστόμωση ή αλλιώς TIPS.
Η πυλαιο-συστηματική αναστόμωση πραγματοποιείται συνήθως σε ασθενείς με κίρρωση του ήπατος. Σε αυτούς τους ασθενείς το ηπατικό παρέγχυμα σκληραίνει και το αίμα δεν μπορεί να περάσει με ευχέρεια μέσα από αυτό. Έτσι μαζεύεται πριν το ήπαρ στις φλέβες του πυλαίου φλεβικού συστήματος και οδηγείται μέσω παρακάμψεων προς τη καρδιά με τη βοήθεια φλεβικών κιρσών που ενίοτε σπάνε και προκαλούν μεγάλες αιμορραγίες στομάχου και οισοφάγου, με αποτέλεσμα πολλές φορές τον θάνατο του ασθενούς. Αυτό που επετεύχθη με την παραπάνω μέθοδο για πρώτη φορά σε δημόσιο νοσοκομείο είναι μία παράκαμψη που δημιουργεί ένα τεχνητό πέρασμα μέσα από το συκώτι, που επιτρέπει στο αίμα που πηγαίνει από το πυλαίο φλεβικό σύστημα προς το φλεβικό σύστημα που φεύγει από το ήπαρ και πηγαίνει προς τη καρδιά, αποσυμφορώντας τους επικίνδυνους κιρσούς.
Αν και η μέθοδος TIPS δεν είναι καινούρια, εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Θεσσαλονίκη. «Το βασικότερο πλεονέκτημα είναι ότι μέσα από αυτές τις επεμβάσεις πετυχαίνουμε άμεση ανάρρωση του ασθενή, χωρίς χειρουργείο. Αυτό σημαίνει πολύ χαμηλό ποσοστό επιπλοκών και γρήγορη ανάρρωση. Μειώνουμε και την νοσηλεία, τις επιπλοκές και την ταλαιπωρία του ασθενή, καθώς δεν υπάρχουν τραύματα. Αυτό σημαίνει πιο γρήγορη ανάρρωση και λιγότερες μέρες νοσηλείας» εξηγεί στο makthes.gr ο υπεύθυνος καθηγητής του τμήματος Αδάμ Χατζηδάκης.
Από το αρχείο του κ. Αδάμ Χατζηδάκη
Η διαδικασία που ακολουθήθηκε είναι η εξής: Ο επεμβατικός ακτινολόγος αφού τρύπησε μία φλέβα στον λαιμό του ασθενούς, στη συνέχεια εισήγαγε στην κάτω κοίλη φλέβα ένα αγγειακό θηκάρι πάνω από ένα σύρμα. Προσεγγίστηκε η ηπατική φλέβα με ένα καθετήρα σχεδιασμένο για αυτό το σκοπό. Μετά ο επεμβατικός ακτινολόγος τρύπησε την πυλαία φλέβα μέσω του ήπατος με μια ειδική βελόνα και τοποθέτησε ένα σύρμα μεταξύ των δύο φλεβών. Αφού η περιοχή έχει διασταλεί, μια μεταλλική ενδοπρόθεση (stent) τοποθετήθηκε μεταξύ της πυλαίας και της ηπατικής φλέβας ούτως ώστε να δημιουργηθεί μια μόνιμη σύνδεση.
Επεμβατικές διαδερμικές ακτινολογικά καθοδηγούμενες επεμβάσεις, αντί ανοιχτών χειρουργικών επεμβάσεων γίνονται σε όλο των κόσμο εδώ και δεκαετίες. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη αυτές οι μέθοδοι εφαρμόζονται στην Ελλάδα τα τελευταία 25 με 30 χρόνια. «Παγκοσμίως ο κλάδος είναι πιο γνωστός. Μαθαίνει για εναλλακτικές επεμβατικές μεθόδους» εξηγεί ο ίδιος στο makthes.gr.
Η Επεμβατική Ακτινολογία αποτελεί ένα σχετικά καινούργιο τμήμα της Ακτινολογίας, που προσφέρει εναλλακτικές λύσεις σε ιατρικά προβλήματα τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις αντιμετωπίζονταν μέχρι σήμερα με ανοικτές χειρουργικές τεχνικές. Σύμφωνα με τον Αδάμ Χατζηδάκη ο κύριος στόχος της Επεμβατικής Ακτινολογίας είναι να επιτευχθεί μία θεραπευτική λύση με του λιγότερους δυνατούς κινδύνους και επιπλοκές και με τη συντομότερη δυνατή μετεπεμβατική φάση ανάρρωσης, αντικαθιστώντας μία μεγάλη χειρουργική επέμβαση.
Η εικόνα 1 δείχνει τις ηπατικές φλέβες πριν την επέμβαση. Στην εικόνα 2 φαίνεται η δημιουργία του “Τούνελ” μέσω της τοποθέτησης ενός ειδικού stent
Βαγγέλης Στολάκης-makthes.gr