Αφγανιστάν: Η απαγόρευση της εκπαίδευσης των κοριτσιών έχει καταστροφικό αντίκτυπο
Ο αποκλεισμός των κοριτσιών από την παιδεία που επέβαλε το καθεστώς των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν σήμανε πως έχασαν ήδη 300 ημέρες σπουδών, κάτι που θα έχει καταστροφικό, «σοκαριστικό» αντίκτυπο για τα ίδια, τις οικογένειές τους και το μέλλον της χώρας, προειδοποίησε η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW).
«Είναι απίστευτο το ότι συζητάμε το 2022 για το εάν και κατά πόσον πρέπει να επιτρέπεται στα κορίτσια να πηγαίνουν σχολείο», τόνισε η Σαχάρ Φεράρ, ερευνήτρια της οργάνωσης αρμόδια για τα δικαιώματα των γυναικών.
Εξέφρασε ευγνωμοσύνη «στις Αφγανές με σθένος που μας μίλησαν. Ο κόσμος πρέπει να τις ακούσει, πρέπει να κάνει περισσότερα για να τερματιστεί αυτή η σοκαριστική παραβίαση. Καθημερινά, εκατομμύρια κορίτσια στο Αφγανιστάν χάνουν ευκαιρίες και όνειρα που δεν θα έχουν ποτέ ξανά».
Η ΜΚΟ έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο μιλούν έξι Αφγανές για την απαγόρευση. Μοιράζονται τις εμπειρίες τους και ρίχνουν περισσότερο φως στη μοίρα εκατομμυρίων κοριτσιών στο Αφγανιστάν που δεν βλέπουν πλέον κανένα μέλλον για τα ίδια στην πατρίδα τους.
Αφότου επέστρεψαν στην εξουσία στο Αφγανιστάν, τη 15η Αυγούστου 2021, οι φονταμενταλιστές σουνίτες απαγόρευσαν στα κορίτσια να πηγαίνουν στο σχολείο. Αρνούνται να τα αφήσουν να επιστρέψουν στο εκπαιδευτικό σύστημα παρά τις πιέσεις της διεθνούς κοινότητας και μερίδας της αφγανικής κοινωνίας.
Ευρύτερα, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν ολοένα αυστηρότερο αποκλεισμό από τη δημόσια ζωή επί του καθεστώτος των Ταλιμπάν.
Το Αφγανιστάν, η χώρα με τον υψηλότερο δείκτη αναλφαβητισμού στην υφήλιο, είναι σήμερα η μοναδική χώρα του κόσμου που στερεί από τα κορίτσια το δικαίωμα να μορφωθούν.
Υπερασπιστές και υπερασπίστριες των δικαιωμάτων των γυναικών τονίζουν ότι ο αποκλεισμός των κοριτσιών από τα σχολεία και των γυναικών από τη δημόσια ζωή επιδεινώνει προβλήματα όπως οι εξαναγκαστικοί γάμοι παιδιών και η οικογενειακή βία στην παραδοσιακή αφγανική κοινωνία.