ΕΛΛΑΔΑ

Αυτές είναι οι αυξήσεις που «βάζουν φωτιά» σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Ένα εκρηκτικό μείγμα διεθνών εξελίξεων έρχεται να ανάψει φωτιές στις λειτουργικές δαπάνες των επιχειρήσεων και στον «λογαριασμό» για τα νοικοκυριά στην Ελλάδα, που ήδη είδαν τον Αύγουστο τις τιμές του φυσικού αερίου να απογειώνονται πάνω από 90% και το πετρέλαιο θέρμανσης να «καίει» αυξημένο κατά σχεδόν 30%.

Η Gazprom κλείνει την κάνουλα του φυσικού αερίου στους Ευρωπαίους για να ζεστάνει τους Ρώσους, σε μία περίοδο αυξημένης ζήτησης, λόγω της επανεκκίνησης των οικονομιών. Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου έχουν και πάλι σπάσει το φράγμα των 70 δολαρίων, το κόστος των δικαιωμάτων ρύπων είναι στα ύψη εν μέσω της «πράσινης» μετάβασης και μετακυλύεται από επιχειρήσεις σε καταναλωτές και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα ελέω Covid και κλιματικής κρίσης επιμένουν. Το «ταπεινό» κοντέινερ, γίνεται «ακριβό μου κοντέινερ» και τα κόστη της θαλάσσιας μεταφοράς έχουν «φουσκώσει» 600% μέσα σε ένα έτος.

Όλα τα παραπάνω βάζουν στην πρίζα την κυβέρνηση, που αναζητεί τρόπους να απαλύνει τον πόνο από το επικείμενο μπαράζ ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά. Για την ακρίβεια έχουμε ήδη πάρει μία μικρή, αλλά πικρή, πρόγευση. Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, που έως και πριν από λίγους μήνες ήταν σε αρνητικό έδαφος, σκαρφάλωσε τον Αύγουστο στο 1,9%. Τη μεγαλύτερη συμβολή στην αύξηση των τιμών καταναλωτή είχαν ο κόστος της στέγασης (+4,4%) κυρίως λόγω των ανατιμήσεων σε ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο θέρμανσης και το κόστος των μεταφορών (+ 6,7%).

Τα επιμέρους στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αποκαλύπτουν ότι τον περασμένο μήνα οι τιμές του φυσικού αερίου σχεδόν διπλασιάστηκαν στη χώρα μας. Ήταν συγκεκριμένα αυξημένες κατά 91% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2020, ενώ και το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης ήταν αυξημένο κατά 28,9%. Αύξηση 17% είχαν επίσης οι τιμές των καυσίμων και λιπαντικών. Στον ηλεκτρισμό δεν έχουμε ακόμη σημαντικές αυξήσεις (0,8%), ωστόσο αυτές θα γίνουν κάτι παραπάνω από ορατές στους λογαριασμούς μας μέσα στους επόμενους μήνες. Ορισμένες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αύξηση ακόμη και 50%.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχεδιάζει μία σειρά αντισταθμιστικών μέτρων για τα πλέον ευάλωτα νοικοκυριά, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ. Ωστόσο σήμα SOS εκπέμπουν και οι επιχειρήσεις. Ήδη ποσοστό 15% των μικρών επιχειρήσεων έχουν απλήρωτους λογαριασμούς ενέργειας, πριν ακόμη έρθουν οι ανατιμήσεις. Το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τους επόμενους μήνες προκαλώντας νέες αναταράξεις στην αγορά.

Το αυξημένο κόστος ενέργειας και μεταφορών για τις επιχειρήσεις θα φέρει με τη σειρά του σειρά ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά για τα νοικοκυριά. Ήδη το 22,2% των επιχειρήσεων δηλώνουν ότι θα αυξήσει τις τιμές του το επόμενο εξάμηνο. Στο διάστημα Ιανουαρίου- Ιουνίου μία στις τέσσερις μικρές επιχειρήσεις αύξησε τις τιμές των προϊόντων της. Πρόκειται για την πρώτη φορά σε έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΒΕΕ που καταγράφεται τόσο υψηλό ποσοστό επιχειρήσεων, οι οποίες προχώρησαν σε αύξηση τιμών.

Το πακέτο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Όπως έχει γράψει το moneyreview.gr το πακέτο μέτρων του Κυριάκου Μητσοτάκη θα περιλαμβάνει σε πρώτη φάση μέτρα έναντι των αυξήσεων που αναμένονται στα τιμολόγια ρεύματος. Αναμένεται επίσης κάποιου είδους επιδότηση των νοικοκυριών ιδίως των ευάλωτων ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ανατιμήσεις σε τρόφιμα και άλλα αγαθά.

Στο τραπέζι υπάρχει και η έμμεση στήριξη των νοικουριών και των επιχειρήσεων ενάντια των επικείμενων αυξήσεων. Αυτό μπορεί να γίνει με την κατεύθυνση κάποιων εσόδων από τα δικαιωμάτα των ρύπων στους προμηθευτές ώστε οι προμηθευτές να μπορέσουν να απορροφήσουν τις αυξήσεις και εν τέλει να μην μετακυλιστούν στον καταναλωτή.

Δεν αποκλείεται να υπάρξουν ανακοινώσεις και για το πετρέλαιο θέρμανσης, η διάθεση του οποίου αρχίζει σε περίπου έναν μήνα.

Πηγή: moneyreview.gr